ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κόκκινα δάνεια 497 δισ. δολ. στην Κίνα λόγω κρίσης

Οι κινεζικές τράπεζες έχουν καταγράψει μεγάλη μείωση της κερδοφορίας τους, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά και η κεφαλαιακή τους επάρκεια

Kathimerini.gr

Εχοντας αντιμετωπίσει την πανδημία πρώτη με όσα αυτή συνεπάγεται, η Κίνα γνωρίζει μεν πρώτη και την ανάκαμψη της οικονομίας της αλλά με τον τραπεζικό της κλάδο να έχει δεχθεί μεγάλες πιέσεις. Οι κινεζικές τράπεζες έχουν καταγράψει μεγάλη μείωση της κερδοφορίας τους, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά και η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Ιδιαιτέρως οι μεγαλύτερες τράπεζες του ασιατικού οικονομικού γίγαντα έχουν δει τα κέρδη τους να μειώνονται θεαματικά και ετοιμάζονται για εκτεταμένες εκδώσεις ομολόγων προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους τα καθαρά κέρδη των κινεζικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 9,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, καθώς η πανδημία οδήγησε σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους του κλάδου. Ειδικότερα, οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ανέφεραν πτώση κερδοφορίας κατά τουλάχιστον 10% που είναι και η μεγαλύτερη των τελευταίων δέκα και πλέον χρόνων.

Η Fitch προεξοφλεί, όμως, περαιτέρω μείωση της κερδοφορίας των κινεζικών τραπεζών μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η πανδημία έχει υποχωρήσει αλλά έχει αφήσει πίσω της ανοικτές πληγές. Εκτιμά μάλιστα πως η τάση θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα.

Οπως τονίζει, οι κινεζικές αρχές υπολογίζουν πως τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν περαιτέρω και θα φτάσουν στο σύνολο του έτους τα 3,4 τρισ. γιουάν, ποσό αντίστοιχο των 497 δισ. δολαρίων. Από αυτά μόνο το 1/3 έχει διαγραφεί μέχρι στιγμής.

Πέραν της πανδημίας, η Fitch αποδίδει την κακοδαιμονία των κινεζικών τραπεζών στο εντεινόμενο κλίμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι οι μετοχές των τραπεζών είχαν πολύ χειρότερη πορεία από τους γενικούς δείκτες των κινεζικών χρηματιστηρίων.

Η Fitch εκτιμά, πάντως, πως «παρά τις προκλήσεις και τις πιέσεις στην κερδοφορία τους, οι περισσότερες κινεζικές τράπεζες εξακολουθούν να σχεδιάζουν την καταβολή μερισμάτων για το τρέχον έτος». Συμπεραίνει, ως εκ τούτου, πως θα περιοριστούν περαιτέρω τα περιθώρια ανάπτυξής τους. Διατηρεί, πάντως, «σταθερή» την προοπτική των κινεζικών τραπεζών και εξηγεί πως αν αναγνωρίσουν και αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα μπορέσουν να αποτρέψουν τη συσσώρευση πιστωτικών κινδύνων στο σύστημα της χώρας.

Είναι γεγονός ότι, όπως ακριβώς και σε πολλές άλλες χώρες, οι κινεζικές τράπεζες υπήρξαν η εμπροσθοφυλακή στον αγώνα που έδωσε η κινεζική ηγεσία για να περιορίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις. Το Πεκίνο κάλεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, ασκώντας όμως προφανώς μεγαλύτερες πιέσεις στις κρατικές τράπεζες, να θυσιάσουν τις αποδόσεις που θα μπορούσαν να έχουν από δάνεια και επενδύσεις προκειμένου να χορηγήσουν φτηνές πιστώσεις με ευνοϊκούς όρους σε επιχειρήσεις, να προχωρήσουν σε εκτεταμένο δανεισμό αλλά και να δεχθούν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δανείων. Ουσιαστικά τις κάλεσε να ξεχάσουν κέρδη συνολικού ύψους 1,5 τρισ. γιουάν, ποσό αντίστοιχο των 219,3 δισ. δολαρίων.

Οι υπαγορευμένες από το Πεκίνο επιλογές αυτές των κινεζικών τραπεζών είχαν ως αποτέλεσμα να διαβρωθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας σχεδιάζουν να εκδώσουν ρεκόρ χρέους μέσα στον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πηγές του κλάδου που μίλησαν στο Bloomberg, η μεγαλύτερη κινεζική τράπεζα, η Industrial & Commercial Bank of China Ltd, από κοινού με τρεις εγχώριες ανταγωνίστριές της, Guangfa Bank, Bank of Communications και Postal Savings Bank, σχεδιάζουν την έκδοση ομολόγων συνολικής αξίας 195 δισ. γιουάν, ποσό αντίστοιχο των 28,5 δισ. δολαρίων. Αυτές οι εκδόσεις χρέους θα είναι οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Κίνα σε διάστημα μόνον ενός μηνός. Οι σχεδιαζόμενες εκδόσεις χρέους έχουν ήδη προταθεί στους μετόχους τους και στα διοικητικά τους συμβούλια και αναμένουν τη σχετική έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Οπως τόνισε σε σχετική έκθεσή του ο Ζανγκ Ζικιάνγκ, αναλυτής της επενδυτικής Huatai Securities, «οι τράπεζες πρέπει να επιδοθούν σε μακροχρόνιες διαδικασίες προετοιμασίας για να σταθεροποιήσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους, γι’ αυτό και είναι ανάγκη να αυξήσουν τα βασικά κεφάλαιά τους». Ο ίδιος αναλυτής προεξοφλεί πως θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κινεζικών τραπεζών. Μέχρι στιγμής, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας πληρούν τους όρους κεφαλαιακής επάρκειας της χώρας και τους υπερκαλύπτουν. Σύμφωνα, όμως, με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global Ratings, αν εξετασθούν με τις διεθνείς προδιαγραφές και τους διεθνείς όρους κεφαλαιακής επάρκειας έχουν αθροιστικό έλλειμμα 220 δισ. δολαρίων. Το κενό αυτό ενδέχεται να διευρυνθεί περαιτέρω και να υπερβεί τα 900 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς η οικονομική κρίση ενδέχεται να συμπιέσει περαιτέρω τα έσοδα των τραπεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση