ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόντρα Μόσχας-Ουάσιγκτον για τις αμερικανικές κυρώσεις για τον Nord Stream 2

Επικρίσεις για την αμερικανική στάση ήρθαν και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και γερμανικής κυβέρνησης

Kathimerini.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε το Σάββατο 21/12 την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον των εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2.

«Επί της αρχής η ΕΕ είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών που επιδίδονται σε νόμιμες δραστηριότητες», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ένωσης.

Αλλά και η κυβέρνηση της Γερμανίας επέκρινε σήμερα την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον του αγωγού Nord Stream 2, χαρακτηρίζοντάς τες ως «παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

«Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις κυρώσεις τις οποίες δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει. Επηρεάζουν τις γερμανικές και τις ευρωπαϊκές εταιρείες και αποτελούν παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις», τόνισε η Ούρλικε Ντέμερ εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Αντίδραση από Μόσχα

Οι ΗΠΑ εμποδίζουν άλλες χώρες να αναπτύξουν την οικονομία τους επιβάλλοντάς τους κυρώσεις, κατήγγειλε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας την επικύρωση σε νόμο από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των κυρώσεων εναντίον του αγωγού Nord Stream 2.

«Μια χώρα που έχει χρέος 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εμποδίζει χώρες με υγιές αξιόχρεο να αναπτύξουν τον τομέα της πραγματικής τους οικονομίας!», σχολίασε η Ζαχάροβα στη σελίδα της στο Facebook, επικρίνοντας «την αμερικανική ιδεολογία που δεν αντέχει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα».

«Σε λίγο θα ζητήσουν να σταματήσουμε να αναπνέουμε», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε κι έκανε έτσι νόμο του κράτους σχέδιο νόμου που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όλους όσοι συμμετέχουν στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος έχει σκοπό να αυξήσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου που μεταφέρονται απευθείας στη Γερμανία.

Η Μόσχα και το Βερολίνο έχουν ήδη καταδικάσει έντονα τις κυρώσεις καθώς τα μέτρα αυτά διένυαν τη διαδρομή τους στο Κογκρέσο, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να προειδοποιεί πως θα υπάρξουν αντίποινα.

Βάσει των διατάξεων του νόμου που αφορούν τον αγωγό, ο Nord Stream 2 -τεράστιο ενεργειακό έργο που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη γερμανική αγορά μέσω της Βαλτικής Θάλασσας- αποτελεί «εργαλείο εξαναγκασμού και πολιτικής μόχλευσης» που θα μπορούσε να εξασθενίσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τη Γερμανία και την Ευρώπη.

Πρώτη συνέπεια των κυρώσεων αυτών: η ελβετική εταιρεία Allseas που διαθέτει το μεγαλύτερο πλοίο τοποθέτησης υποθαλάσσιων αγωγών παγκοσμίως και το οποίο έχει ναυλώσει η ρωσική εταιρεία Gazprom για την εξωχώρια κατασκευή του αγωγού ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της που αφορούν τον Nord Stream 2.

Η Allseas επισημαίνει ότι αναμένει «ρυθμιστικές, τεχνικές και περιβαλλοντικές διευκρινίσεις από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές».

Ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, περνά κάτω από τη Βαλτική παρακάμπτοντας κυρίως την Ουκρανία και έχει σκοπό να αυξήσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη μέσω της Γερμανίας, η οποία ωφελείται περισσότερο από το έργο.

Περίπου το 18% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας.

Το έργο είναι μια επένδυση αξίας περίπου δέκα δισ. ευρώ που συγχρηματοδοτούν εξ ημισείας από τη μια η Gazprom και από την άλλη πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες (ÖMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper και Shell). Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη και καταγγελίες για την επέμβαση της Ουάσιγκτον στη χάραξη ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση