ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Οικονομία

ΚΤΚ: Μειώθηκε ο αριθμός των παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ το 2020

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Συγκεκριμένα, αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 260 τεμάχια παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ διαφόρων αξιών

Μείωση κατά 43,1% παρουσίασε ο αριθμός των παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ διαφόρων αξιών που αποσύρθηκαν το 2020 στην Κύπρο, σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Συγκεκριμένα, αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 260 τεμάχια παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ διαφόρων αξιών, εκ των οποίων το τραπεζογραμμάτιο των €50 παρουσίασε το ψηλότερο ποσοστό παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας το 35,8% του συνόλου, σύμφωνα με το ετήσιο ενημερωτικό δελτίο σε σχέση με την παραχάραξη τραπεζογραμματίων ευρώ της ΚΤΚ.

Σε σύγκριση με τον αριθμό γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, η ποσότητα των παραχαραγμένων παραμένει πολύ μικρή, σημειώνει η ΚΤΚ.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη διάρκεια του 2020 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 460.000 τεμάχια παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ διαφόρων αξιών, παρουσιάζοντας μείωση 17,7% σε σχέση με το 2019.

Τα τραπεζογραμμάτια με ονομαστικές αξίες €50 και €20, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της ΚΤΚ, εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα ψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου.

Το 94,5% των παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων εντοπίσθηκαν σε κράτη μέλη της ευρωζώνης, το 2,8% εντοπίσθηκαν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός της ευρωζώνης, και το 2,7% σε άλλες χώρες του κόσμου.

Τέλος, η ΚΤΚ καλεί τους πολίτες, παρά την πολύ μικρή ποσότητα παραχαραγμένων, να ελέγχουν με προσοχή τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν κατά τις συναλλαγές τους σε μετρητά.

Προσθέτει ότι στο διαδικτυακό χώρο της αλλά και σε αυτόν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπάρχει πληροφόρηση σχετικά με απλούς ελέγχους για διαπίστωση της γνησιότητας των τραπεζογραμματίων ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ