ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με ψηφιακό πορτοφόλι ​​​​​​το 2024 το 50% του πληθυσμού διεθνώς

Εχουν ήδη δοκιμαστεί σε πιλοτικό στάδιο αυτοκίνητα που έχουν ενσωματωμένα τα ψηφιακά πορτοφόλια των κατόχων τους

Kathimerini.gr

Τα παιδιά που θα γεννηθούν στη δεκαετία που μόλις ξεκίνησε δεν θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το «πλαστικό χρήμα», δηλαδή τις πληρωμές μέσω χρεωστικών καρτών που σήμερα κυριαρχούν, καθώς θα έχουν αντικατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους από τις ψηφιακές πληρωμές μέσω των έξυπνων κινητών και σειράς άλλων κινητών συσκευών που ενσωματώνονται σε εκατοντάδες αντικείμενα.

Από το παραδοσιακό δερμάτινο πορτοφόλι-καβουράκι με τα κέρματα που κυριάρχησε στις καθημερινές μικρές συναλλαγές για δεκαετίες, περάσαμε στο «πλαστικό χρήμα» και στις ανέπαφες πληρωμές μέσω των τερματικών αποδοχής καρτών (POS) που εξαπλώθηκαν παντού, με την τάση να οδηγεί πλέον στην αντικατάσταση του μέσου αυτού πληρωμών –πριν καλά καλά ωριμάσει στη συνείδηση των καταναλωτών– στις ψηφιακές πληρωμές.

Το μέλλον, που έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι τα ψηφιακά ηλεκτρονικά πορτοφόλια όπου όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω των έξυπνων κινητών τηλεφώνων που αποκτούν πλέον τεράστια δύναμη. Σύμφωνα με έρευνα της Juniper Research, περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα χρησιμοποιεί ψηφιακά πορτοφόλια έως το 2024, με την αξία των συναλλαγών μέσω ψηφιακών πορτοφολιών να υπερβαίνει τα 9 δισ. δολ. σε ετήσια βάση έως το 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 80%.

Σήμερα περίπου 5 δισεκατομμύρια έξυπνα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται σε λειτουργία παγκοσμίως, ενώ οι συνδρομές πρόσβασης στο Διαδίκτυο έχουν φθάσει τα 7,2 δισ., από μόλις 1,3 δισ. το 2010.

Ταυτόχρονα, όμως, με την ανάπτυξη των νέων δικτύων επικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G) και του Διαδικτύου των Πραγμάτων, δίνεται η δυνατότητα διασύνδεσης εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών μεταξύ τους και όλων αυτών με το κινητό τηλέφωνο.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται για πρώτη φορά η δυνατότητα αυτοματοποιημένων συναλλαγών χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που έχουν ήδη δοκιμαστεί σε πιλοτικό στάδιο και πολλά από αυτά είναι σε εμπορική εφαρμογή διεθνώς αλλά και στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά σε αυτοκίνητα που έχουν ενσωματωμένα τα ψηφιακά πορτοφόλια των κατόχων τους και πραγματοποιούν αυτόματα πληρωμές σε πρατήρια καυσίμων, πάρκινγκ, διόδια χωρίς να μεσολαβήσει ανθρώπινο χέρι. Επίσης, σούπερ μάρκετ που καταργούν θέσεις ταμία –ήδη λειτουργούν στο εξωτερικό δημιουργώντας αντιδράσεις από εργαζομένους– καθώς ένα δίκτυο από κάμερες και αισθητήρες στα ράφια ανιχνεύουν τι διαλέγει ο καταναλωτής και τον χρεώνουν αυτόματα στην κάρτα του χωρίς να χρειάζεται να περάσει από ταμείο. Παραγγελία φαγητού μέσω ψηφιακών εφαρμογών με την πληρωμή να γίνεται ταυτόχρονα με την παραγγελία ψηφιακά, εύρεση ταξί και αυτόματη εξόφληση της κούρσας, καθώς και έξυπνα ψυγεία που έχοντας ενσωματωμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης δίνουν παραγγελία απευθείας στο σούπερ μάρκετ των προϊόντων που καταναλώνει ο κάτοχός τους, εξοφλώντας τον λογαριασμό αυτόματα. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς το έξυπνο ψυγείο διασυνδέεται με το έξυπνο κινητό του κατόχου που με τη σειρά του συνδέεται με το σούπερ μάρκετ. Μαζί με τα παραδοσιακά πορτοφόλια σύντομα θα είναι συλλεκτικές και οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, όπως είναι οι τηλεκάρτες.

Η εποχή των αυτόματων ψηφιακών πληρωμών έχει ήδη ξεκινήσει και δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πλέον πώς τα νέα αυτά αυτοματοποιημένα πορτοφόλια θα είναι γεμάτα με ψηφιακό χρήμα για τους περισσότερους πολίτες, ώστε μαζί με την επανάσταση στον τρόπο συναλλαγών να αυξηθεί και το εισοδηματικό επίπεδο, σε μια εποχή μεγάλων ανισοτήτων διεθνώς.

Αυτό είναι σίγουρα το δυσκολότερο στοίχημα που έχει να κερδίσει όχι μόνον η ελληνική οικονομία αλλά όλες οι οικονομίες διεθνώς ώστε τα τεχνολογικά θαύματα να ανεβάσουν πραγματικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X