ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νικολάι Τάνγκεν: Πληρώνει για να αναλάβει το κρατικό fund της Νορβηγίας

Μια επαγγελματική επιτυχία και ταυτόχρονα το όνειρο που είχε από παιδί πρόκειται να πραγματοποιήσει ο επικεφαλής επενδυτικού του Λονδίνου

Kathimerini.gr

Μια επαγγελματική επιτυχία και ταυτόχρονα το όνειρο που είχε από παιδί πρόκειται να πραγματοποιήσει ο επικεφαλής επενδυτικού fund του Λονδίνου Νικολάι Τάνγκεν, αναλαμβάνοντας τα ηνία του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, που είναι και το μεγαλύτερο στον κόσμο. Ωστόσο το τίμημα είναι μεγάλο, αφού προκειμένου να γίνει διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, ο Νορβηγός Νικολάι Τάνγκεν θα πρέπει να καταβάλει περίπου 6,8 εκατ. δολάρια ως φόρο περιουσίας, ενώ ο μισθός του θα ανέρχεται περίπου στις 660.000 δολάρια.

Σε αντίθεση λοιπόν με τη συνήθη αύξηση που επέρχεται με την ανάληψη μιας υψηλής θέσης, ο Τάνγκεν θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον χρήματα. Η κίνησή του αυτή έχει διχάσει την κοινή γνώμη και τoν πολιτικό κόσμο στη Νορβηγία. Οπως δήλωσε στους Financial Times ο Τίμοθι Γουόριγκτον, διευθύνων σύμβουλος του νορβηγικού Skagen Funds, η απουσία της οικονομικής ανταμοιβής δείχνει μια «πραγματική δέσμευση». Μάλιστα ο ίδιος σχολίασε ότι η κίνηση του Τάνγκεν είναι αξιοθαύμαστη: «Δείχνει ότι είναι πατριώτης. Θα βρίσκεται σε αυτή τη θέση για τους σωστούς λόγους», τόνισε ο Γουόριγκτον. Οι επαγγελματίες του είδους έχουν επίσης ενθουσιαστεί με την πρόσληψη του Τάνγκεν, καθώς πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν από τους πιο χαρισματικούς επαγγελματίες του κλάδου.

Ωστόσο, ορισμένοι Νορβηγοί πολιτικοί δεν έχουν την ίδια άποψη, εν μέρει διότι αιφνιδιάστηκαν από την ξαφνική τοποθέτηση του Τάνγκεν ως διευθύνοντος συμβούλου. Η επίσημη λίστα με τους υποψηφίους για τη θέση, η οποία είχε δημοσιευθεί από την κεντρική τράπεζα της χώρας, δεν περιελάμβανε το όνομά του. Παράλληλα, οι φιλελεύθερες απόψεις του Τάνγκεν δημιουργούν σε πολλούς ανασφάλεια. «Αυτός ο ρόλος είναι εξαιρετικά πολιτικός. Πρέπει να έχει κανείς την εμπιστοσύνη και των πολιτικών και του κοινού», σχολίασε η βουλευτής Κάρι Ελίζαμπεθ Κάσκι και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ουσιαστικά ελέγχει το ταμείο. «Το κρατικό επενδυτικό ταμείο είναι ένας θεσμός που μπορούμε όλοι να υποστηρίξουμε και ο τρόπος με τον οποίο επενδύουμε σε αυτό ή αποταμιεύουμε χρήματα είναι σημαντικός. Δεν μπορεί κανείς να παίξει με αυτό», συμπλήρωσε η Κάσκι. Σύμφωνα με πηγές των Financial Times, ορισμένοι θεωρούν ότι ο Τάνγκεν δεν αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί το ταμείο, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «είναι προφανώς πάρα πολύ έξυπνος, αλλά φαίνεται να έχει την εντύπωση ότι θα έχει μεγαλύτερο περιθώριο ελευθερίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τάνγκεν έχει υποστηρίξει την επιβολή φόρου ύψους 100% στην κληρονομιά, ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους από το ίδιο επίπεδο. Το σχόλιο αυτό δημιούργησε κάποιες αντιδράσεις στο Κοινοβούλιο της Νορβηγίας, υποχρεώνοντας τον Τάνγκεν να απολογηθεί, λέγοντας ότι τα σχόλιά του αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελε να ανατραφούν τα δικά του παιδιά, ενώ επεσήμανε ότι δεν είχε καμία πολιτική σκοπιμότητα.

O Νικολάι Τάνγκεν πρόκειται να γίνει ο τρίτος διευθύνων σύμβουλος του ταμείου και το αναλαμβάνει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, καθώς σημείωσε τη χειρότερη τριμηνιαία απόδοση στην εικοσιτετράχρονη ιστορία του. Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η αυξημένη χρήση του ταμείου από τη νορβηγική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός, σε συνδυασμό με άλλους δυσοίωνους παράγοντες, θα μπορούσε να υποτιμήσει τα περιουσιακά του στοιχεία περισσότερο από το αναμενόμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση