ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: Με λύπη ακούω ότι το σχέδιο ανάκαμψης είναι με πολλά «Θα»

Είναι κρίμα στο βωμό των μικροπολιτικών συμφερόντων να προσπαθεί να ακυρωθεί μια εθνική προσπάθεια, τονίζει ο κ. Πετρίδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Είναι με λύπη που ακούω τέτοιες δηλώσεις ότι το σχέδιο ανάκαμψης είναι με πολλά «θα», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στο πλαίσιο δηλώσεων στο Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως το Σχέδιο έχει κατατεθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία απαιτεί ένα πλήρως κοστολογημένο εθνικό σχέδιο βάσει των στόχων που έθεσε. Όπως είπε, στόχους για την πράσινη ανάπτυξη, για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και τη διαφοροποίηση του μοντέλου. Ο κ. Πετρίδης τόνισε εμφατικά πως, αυτά που λέγονται αποτελούν προσβολή στην ίδια τη χώρα και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που έχει διεξάγει τη μελέτη αντικτύπου, η οποία δείχνει αύξηση του ΑΕΠ στα επόμενα 3 χρόνια επιπλέον της τάξης του 3,2% λόγω του Σχεδίου Ανάκαμψης, στα επόμενα 5 χρόνια επιπλέον 7% και στα επόμενα 20 χρόνια 16%. Όπως είπε, μία μελέτη αντικτύπου που ελέγχεται από την Ευρωπαική Επιτροπή.

Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε πως είναι κρίμα στο βωμό των μικροπολιτικών συμφερόντων να προσπαθεί να ακυρωθεί μια εθνική προσπάθεια που είναι εκτός από εθνική, και ευρωπαϊκή.

Αυτό το διάστημα, όπως είπε ο κ. Πετρίδης, υπάρχει η υποχρέωση να υποβληθούν τα Σχέδια στην ευρωπαϊκή επιτροπή, να εξηγήσουμε, να προβάλουμε τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και να πείσουμε τους πολίτες για την ανάγκη διαφοροποίησης του μοντέλου.
Συν τοις άλλοις, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε έγινε μια τεράστια προσπάθεια με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα τα οποία ακούστηκαν στις προτάσεις τους.

«Είναι πραγματικά κρίμα να μηδενίζονται οι προσπάθειες όλης της χώρας στον βωμό των μικροπολιτικών συμφερόντων», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το ζητούμενο των μεταρρυθμίσεων, ο Υπουργός είπε πως αν τα κόμματα δεν έχουν αντιληφθεί πως είναι προαπαιτούμενο οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο για το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά γιατί τις χρειάζεται η χώρα, είναι λυπηρό. «Είναι λυπηρό για κόμματα που θέλουν να βρίσκονται στην πολιτική ζωή του τόπου και να υπαγορεύουν πολιτικές. Δεν θα έπρεπε να βάζουν προσκόμματα και τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια μεταρρύθμισης», κατέληξε.

Σύμφωνα δε, για τη σύνθεση της Βουλής, ο κ. Πετρίδης ανάφερε πως εναπόκειται στους πολίτες και τι θα επιλέξουν, δηλαδή αν θα επιλέξουν –όπως είπε- τη σταθερότητα και την πρόοδο ή τον λαϊκισμό. Ο Υπουργός συνέχισε, δεν πρέπει να ανησυχεί την κυβέρνηση, αλλά τη χώρα, μια αποσταθεροποίηση λόγω έλλειψης συναινέσεων λόγω Βουλής ή κοινοβουλίου.

Καλύτερη από το μέσο όρο

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Υπουργός Οικονομικών κατά τις δηλώσεις του ανάφερε πως, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους για το πρώτο τρίμηνο του 2021 υπολογίζεται στο -1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Η επίδοση της κυπριακής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο είναι και αυτή τη φορά, έστω και ελαφρώς, καλύτερη από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης, ο οποίος σύμφωνα με την Eurostat, φτάνει το -1,8%.

Συνέχισε, δε, πως, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (4ο τρίμηνο του 2020), παρουσίασε αύξηση της τάξης του 2,0% σε σύγκριση με συρρίκνωση 0.6% σε επίπεδο ευρωζώνης. Η πιο πάνω αύξηση είναι η υψηλότερη που καταγράφεται στην ευρωζώνη ενώ οι πλείστες των ευρωπαϊκών χωρών συνεχίζουν να έχουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό καταδεικνύει ότι η δυναμικότητα της κυπριακής οικονομίας, η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της πανδημίας, καθώς και τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, προδιαγράφουν πολύ θετικές προοπτικές για τα επόμενα τρίμηνα του έτους.

"Ο περιορισμός της συρρίκνωσης του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου στο -1,6% είναι κατά πολύ βελτιωμένος από την αρχική εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι η κυπριακή οικονομία για το 2021 θα επιταχυνθεί από την αρχική εκτίμηση ύψους 3,7% σε ρυθμό μεταξύ 4,5%-5,0%. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τη δυναμική της κυπριακής οικονομίας, την επαναλειτουργία της αγοράς, την ταχεία πρόοδο του προγράμματος των εμβολιασμών και την σωστή οικονομική διαχείριση, θα πετύχουμε και αυτόν τον στόχο. Όπως καταφέραμε το 2020 - το πιο δύσκολο έτος της πανδημίας - να περιορίσουμε τη μείωση του ΑΕΠ μόνο στο 5,1%, μια αισθητά καλύτερη απόδοση από τον μέσο όρο της ύφεσης στην Ε.Ε. και ασυγκρίτως καλύτερο από τις άλλες χώρες με μεγάλο τουριστικό τομέα, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση της τάξης του 7,7%.

Η Κύπρος περνά στην ανάκαμψη, περνά στην ανάπτυξη, με στυλοβάτες την ιδιωτική πρωτοβουλία, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση