ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι κοινωνικοί εταίροι έθεσαν στον Πρόεδρο τις θέσεις τους για επανεκκίνηση οικονομίας

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Εργασίας για να συζητηθούν τα σχέδια του Υπουργείου

ΚΥΠΕ

Τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της Κυβέρνησης για το πώς θα μπορούσε σταδιακά να ξεκινήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας, κατέθεσαν οι κοινωνικοί εταίροι σε σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό.

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, και ΔΕΟΚ, καθώς και οι σύνδεσμοι του τουριστικού τομέα, Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) και Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), έγινε στην παρουσία της διυπουργικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν οι Υπουργοί Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων καθώς και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης τηλεδιάσκεψη της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου με τους κοινωνικούς εταίρους για να συζητηθούν τα σχέδια του Υπουργείου για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και άλλα συναφή θέματα.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, μετά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Πέτρος Πέτρου είπε ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι «σκεφτόμαστε στις ίδιες γραμμές, ότι πρέπει να προχωρήσουμε με την επανεκκίνηση της οικονομίας και πρόσθεσε ότι έχουμε καταλήξει ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας να υποβάλει κάθε εργοδοτική οργάνωση τις εισηγήσεις της για το πώς μπορούμε ομαλά να επανέλθουμε στην κανονική ζωή σε διάφορες φάσεις».

Ο κ. Πέτρου είπε ότι η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει μικροκαταστήματα και μικροεπιχειρήσεις και ακολούθως θα εξεταστεί πώς προχωρούμε για να μεταβούμε στη δεύτερη φάση.

Σε σχέση με την πρώτη φάση, ο κ. Πέτρου είπε ότι η ΟΕΒ εισηγείται «να υπάρξει άρση της απαγόρευσης της εργασίας τις Κυριακές, στα εργοτάξια να συνεχίσουμε με κάποιο τρόπο» και στα συναφή επαγγέλματα με μικρό αριθμό εργαζομένων, όπως είπε, να ξεκινήσουν να επανέρχονται οι εργαζόμενοι.

Ανέφερε επίσης ότι η ΟΕΒ εισηγήθηκε όπως κουρεία, κομμωτήρια και αυτοεργοδοτούμενοι, λιανικό εμπόριο γενικά και επιχειρήσεις πωλήσεων αυτοκινήτων να μπορούν να επιστρέψουν στην πρώτη φάση για να έχουν κάποιο εισόδημα και πρόσθεσε ότι επιπλέον θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην εργασία ορισμένα νοσηλευτήρια για ορισμένα ειδικά χειρουργεία και ανοικτοί χώροι αθλήσεως, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να διευκολυνθούν πληρώματα ναυτιλιακών εταιρειών που τώρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε διάφορα πλοία.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να παρθούν οι αποφάσεις «ούτω ώστε αρχές Μάϊου και νοουμένου τα αποτελέσματα συνεχίσουν να είναι θετικά από το μέτωπο του κορωνοϊού, να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη σύσκεψη στην οποία περιγράφηκε, όπως είπε, «η κατάσταση, τα οικονομικά του κράτους, τα έξοδα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορούσαμε σταδιακά να ξεκινήσουμε με κάποιο χρονοδιάγραμμα την επανεκκίνηση της οικονομίας, τομεακά υπό παρακολούθηση εάν και εφόσον υπάρχει επάρκεια στα νοσοκομεία μας».

«Θεωρούμε ότι πρώτα πρέπει να ανοίξουν τα εργοτάξια ειδικά αυτά που είναι σε ανοικτούς χώρους, με αυστηρή εποπτεία, και συναφείς τομείς, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η όλη δουλειά θα γίνει σε τρία στάδια».

Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι θέση που κατέθεσε το ΚΕΒΕ είναι ότι «πρέπει να λειτουργήσει αμέσως η κρατική μηχανή διότι σαν μέτρο ομπρέλα πρέπει να λειτουργούν οι κρατικές υπηρεσίες για να βοηθήσουν την οικονομία».

Αναφορικά με τα τρία στάδια επανεκκίνησης της οικονομίας, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι αρχικά θα είναι οι κατασκευές και τελευταίος ο τουρισμός γιατί αυτό θα εξαρτάται από ποια αεροδρόμια θα λειτουργήσουν και ποιες εταιρείες θα πραγματοποιούν πτήσεις και ποιοι διεθνείς κανονισμοί θα μπουν σε σχέση με τα ταξίδια.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση πολεμά να διατηρήσει τη ζήτηση και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, τόσο οι εργοδοτικές οργανώσεις όσο και οι συντεχνίες έδειξαν ένα πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας δήλωσε ότι έγινε μια ανάλυση της κατάστασης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τέθηκαν οι στόχοι για μερική άρση των περιορισμών στις αρχές Μαΐου και επανεκκίνηση της οικονομίας, αναλόγως και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Ανέφερε επίσης ότι συστάθηκε μια τεχνική διυπουργική επιτροπή που θα βρίσκεται σε επαφή με τους κοινωνικούς εταίρους και η οποία θα επεξεργαστεί τα δεδομένα και θα καταθέσει εισηγήσεις μέχρι τις 29 Απριλίου.

Ο κ. Μάτσας είπε ότι συζητήθηκαν αρκετά θέματα για το πώς θα γίνει αυτή η μετάβαση, η κατοχύρωση για τους εργαζόμενους, η αξιοποίηση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, η αποτροπή των απολύσεων και η λήψη μέτρων για ασφάλεια, υγεία και υγιεινή.

«Για μας τίθεται ως βασική προϋπόθεση το θέμα ασφάλειας, υγείας και υγιεινής στους κλάδους και στις επιχειρήσεις που θα επαναδραστηριοποιηθούν και η εποπτεία της αγοράς εργασίας για να μην υπάρξουν άλλες στρεβλώσεις», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι πρέπει να προέχει η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων και πρόσθεσε ότι η ΠΕΟ θέτει ως προτεραιότητα την ανάγκη αυτή η διαδικασία να είναι ελεγχόμενη, σαφής και ξεκάθαρη και να διασφαλίζει την υγεία των εργαζομένων.

«Ζητήσαμε όπως όλη την διάρκεια που θα υπάρχουν μέτρα και διατάγματα να υπάρχουν ταυτόχρονα και τα μέτρα για την κοινωνική προστασία, προστασία από απολύσεις για την διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους εργαζόμενους που επηρεάζονται από τα υφιστάμενα ή νέα διατάγματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι η ΠΕΟ ζήτησε να υπάρχει συνεχής διαβούλευση και κοινωνικός διάλογος «και να μην παίρνονται οποιεσδήποτε μονομερείς αποφάσεις» και πρόσθεσε ότι «τα όποια κίνητρα θα δοθούν στις επιχειρήσεις να συνδέονται και να συνδυάζονται και με κοινωνική ευθύνη».

«Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται και με τη δική μας συμμετοχή, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Εργασίας, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «αποδείχθηκε στην πορεία ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, αρκετές στρεβλώσεις και χρειάζεται εξειδικευμένη αντιμετώπιση διάφορων ομάδων που βρέθηκαν εκτεθειμένες με την λειτουργία αυτών των μέτρων».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε ότι «συμφωνούμε με το πλαίσιο όπως το έχει καθορίσει η Κυβέρνηση για σταδιακή άρση των μέτρων», προσθέτοντας ότι «πρέπει να διασφαλιστούν βασικοί κανόνες και κριτήρια που αφορούν την υγεία των εργαζομένων και γενικότερα του πληθυσμού, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να διασφαλιστούν και επαρκή μέτρα μέσα από ένα μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Ο κ. Αναστασίου είπε ότι «πρέπει κάθε κίνηση να γίνεται με πάσα προσοχή κυρίως λαμβάνοντας υπόψη και το πλαίσιο πολιτικής όπως έχει καθοριστεί από την ΕΕ και τα κριτήρια που έχει θέσει, όπως επαρκής ικανότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων και των κρατικών υπηρεσιών υγείας να ανταποκριθούν στα προβλήματα που θα προκύψουν, επέκταση των διαγνωστικών ελέγχων και συντονισμός των χωρών της Ευρώπης.

Ανέφερε ότι θέση της ΔΕΟΚ είναι ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε και να προχωρήσουμε με πολύ περίσκεψη στα οποιαδήποτε μέτρα που θα αφορούν την επαναλειτουργία επιχειρήσεων», ενώ σε σχέση με την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο κ. Αναστασίου είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «κυρίως με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον κατασκευαστικό τομέα που η εργασία διεξάγεται σε υπαίθριους χώρους».

«Τονίσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να γίνουν σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα και θα πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο τον κοινωνικό διάλογο σε περιπτώσεις που θα παρουσιάζονται προβλήματα», αλλά και «να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε ό,τι αφορά την επιθεώρηση εργασίας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση