ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Οικονομία

Οι παραγωγοί της ταινίας Jiu Jitsu καλούν τον Γενικό Ελεγκτή

Newsroom K

Για να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα την έκθεση του για το Σχέδιο Οπτικοακουστικής

Με αφορμή λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργήσαν δημοσιεύματα σε σχέση με το Κυπριακό Πρόγραμμα Οπτικοακουστικής, καθώς επίσης και την ερμηνεία που δόθηκε, μέσω των ΜΜΕ, για τα πορίσματα επικείμενης έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι παραγωγοί ταινιών Κρις Οικονομίδης και Δημήτρη Λογοθέτη, παραχώρησαν διαδικτυακά δημοσιογραφική διάσκεψη, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της οποίας παρέθεσαν το χρονικό της επένδυσης τους στην Κύπρο για την παραγωγή της ταινίας JIU JITSU, καθώς επίσης και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν έως και σήμερα από τη μη εφαρμογή των προνοιών του Προγράμματος.

Στην εισαγωγή του ο κ. Οικονομίδης αφού παρουσίασε τις λεπτομέρειες των δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι η επικείμενη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή θα έχει «οσμή διαβατηρίων», ξεκαθάρισε ότι «τόσο η εταιρεία, όσο και οι χρηματοδότες της ταινίας JIU JITSU παρ’ όλο που επένδυσαν τα χρήματα τους εδώ και ενάμιση χρόνο, έκαναν όλα αυτά που δεσμεύθηκαν απέναντι στη Δημοκρατία, έγινε διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό, δεν έχουν λάβει ούτε ένα Σεντ», προσθέτοντας ότι υπάρχει παραπληροφόρηση ότι «η Κυβέρνησε δαπάνησε», καθότι όπως είπε «τίποτα από τις δικές της δεσμεύσεις η κυβέρνηση ως προς αυτό, έκανε». Αντ’ αυτού, «τον περασμένο Δεκέμβριο όταν έγινε η συζήτηση στη Βουλή για το κονδύλι της Οπτικοακουστικής, οι βουλευτές ανενημέρωτοι για το όλο θέμα τοποθετήθηκαν κατά πλειοψηφία αναφορικά στην έγκριση του κονδυλίου το οποίο ποτέ δεν αποδόθηκε.»

«Δεν πρόκειται όμως να μπω στη διαδικασία στο ποιος και τι φταίει αναφορικά στην ελλιπή πληροφόρηση των Βουλευτών κατά τη τότε συζήτηση στη Βουλή», τόνισε ο κ. Οικονομίδης. «Εμείς καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής δουλέψαμε σκληρά, υπήρξαμε και είμαστε διάφανοι, κύριοι, σαν κρυστάλλινο νερό. Η Κύπρος έχει να φοβάται τον κακό της εαυτό, τον οποίο τελευταίως τον προβάλλει και τον επιδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο, μέσα από μία σωρεία πολιτικών σκοπιμοτήτων, ανικανότητας, ευθυνοφοβίας και γραφειοκρατίας», Και διερωτώμαι αν προσθέσει κανείς και το βάρος των φόρων προς 10% άρα πιο ψηλό κόστος, γιατί να έρθει κάποιος από την Αμερική ή από οπουδήποτε αλλού σε μία χώρα που δεν έχει υποδομές ακόμη, ή έμπειρο προσωπικό, για να πάρει επιστροφή μετρητών.
Συνεχίζοντας ο κ. Οικονομίδης επεσήμανε, «ας μη ξεχνάμε ότι το σχέδιο είναι βασισμένο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία. Είναι εγκεκριμένο από το Έφορο Κρατικών ενισχύσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ανταγωνιστικές χώρες που προσφέρουν πολύ περισσότερα από το δικό μας Σχέδιο.»

Καλώντας τον Γενικό Ελεγκτή να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα την έκθεση του, ο κ. Οικονομίδης υπερτόνισε ότι «εμείς άμεσα θα τοποθετηθούμε σε όλες τις θέσεις του». Ξεκαθάρισε επίσης πως «ο Γενικός Ελεγκτής και αναφέρομαι στο θεσμό και όχι στον προϊστάμενο του θεσμού, πρέπει να σταματήσει προς άγραν εντυπώσεων να ακολουθεί τη λογική του ίξοις αφίξοις. Η ζημία που προκαλεί στη χώρα του, αν δεν το έχει ψάξει ακόμη, είναι τεράστια. Και αναφέρομαι στον εκφοβισμό τον οποίον εκ θέσεως ισχύος ασκεί σήμερα στους πάντες. Ξένους επενδυτές και ντόπιους εργαζόμενους στο δημόσιο ή άλλως πως».

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας JIU JITSU Δημήτρη Λογοθέτης εξήγησε πως «αυτό το Σχέδιο το οποίο στις περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι μορφής Φορολογικό Κίνητρο, δεν είναι κάτι καινούργιο για την κινηματογραφική βιομηχανία ή για την ΕΕ. Πολλές από τις μικρές χώρες γύρω από την Κύπρο, όπως η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ρουμανία, η οποία πρόσφατα αύξησε το ποσοστό κάλυψη τους στο 45% των εγκεκριμένων δαπανών, χρησιμοποιούν αυτά τα κίνητρα για να φέρουν επενδύσεις στη χώρα τους και να δημιουργήσουν μια νέα ροή εσόδων, τα οποία οι Παραγωγοί ξοδεύουν στην τοπική οικονομία και τα χρήματα ρέουν παντού σε εκείνη τη χώρα.»

Εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Λογοθέτης είπε χαρακτηριστικά: «Νόμιζα ότι θα ήμουν ευπρόσδεκτος πίσω στην Κύπρο γιατί δημιούργησα την πρώτη σας μεγάλη ταινία κάτω από το καινούργιο Κυπριακό Σχέδιο Κάλυψης Δαπανών, για την προσέλκυση ενός βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού, και για τα εκατοντάδες άρθρα από όλο τον κόσμο τα οποία έχουν αναφερθεί κολακευτικά για την Κύπρο ως τον τόπο παραγωγής της ταινία μας και το Σχέδιο κινήτρων της. Ίσως ένα ευχαριστήριο δείπνο θα ήταν κατάλληλο υπό τις περιστάσεις; Το κίνητρο Κάλυψη Δαπανών ταινιών προορίζεται για τους παραγωγούς οι οποίοι ΞΟΔΕΥΟΥΝ στην Κύπρο, προσλαμβάνουν ντόπιους, στην περίπτωσή μας προσλάβαμε 220 Κύπριους για να δουλέψουν στο Jiu Jitsu και όχι 6 όπως απαιτεί το σχέδιό σας, πληρώνουν τοπικούς φόρους, πληρώνουν ξενοδοχεία, Η ταινία Jiu Jitsu πλήρωσε για 8.200 διανυκτερεύσεις σε μια κατά τα άλλα άδεια Λευκωσία το καλοκαίρι, ενοικίασε δεκάδες αυτοκίνητα, χρειάστηκε τροφοδοσία, αγόρασε οικοδομικά υλικά κ.λπ. Πλήρωσε και θα πληρώσει και άλλους φόρους και γενικά ενίσχυσε την τοπική οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επιστροφή μετρητών συμφώνως του Σχεδίου το κρατικό ταμείο θα είναι με θετικό πρόσιμο. Αυτά τα κίνητρα λειτουργούν. Όχι μόνο κάναμε τη δουλειά μας ως παραγωγοί φέρνοντας την χρηματοδότηση και ξοδεύοντας στην Κύπρο, αλλά και η ταινία, ως ανεξάρτητη ταινία, είναι επιτυχία. Αυτό είναι κάτι που η Κύπρος πρέπει να γιορτάζει και να δημοσιοποιεί για το όφελος των Κυπρίων. Αντίθετα, η ταινία μου ρίχνεται από τον Γενικό σας Ελεγκτή σε ένα πολιτικό παιχνίδι, και η ακεραιότητα των συνεργατών μου και των παραγωγών μου λανθασμένα αμφισβητείται.»
Στην πραγματικότητα, είπε, «σε αυτήν τη σύμβαση του JIU JITSU με τη χώρα, η Κύπρος εξέδωσε το Πιστοποιητικό στη JIU JITSU, στη συνέχεια εμείς φέραμε τη χρηματοδότηση και τη ξοδέψαμε στην Κύπρο, κάναμε έλεγχο με την KPMG, έναν αξιοσέβαστο ελεγκτικό Οίκο, η δουλειά του οποίου ελέχθηκε και εκ μέρους του Cyprus Invest από την PwC και στη συνέχεια υποβάλαμε τους πιο πάνω ελεγμένους τελικούς υπολογισμούς στον Cyprus Invest για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας βάσει του Πιστοποιητικού στους επενδυτές μας. Ο μόνος που δεν έχει ανταποκριθεί στην υποχρέωση του μέχρι στιγμής είναι η Κύπρος, δεν πλήρωσε τον λογαριασμό της.»

Καταλήγοντας ο κ. Λογοθέτης ανέφερε «εγώ ξεκίνησα το πρόγραμμα ταινιών σας με το JIU JITSU και έδωσα μια πολύ επιτυχημένη πρώτη ταινία. Αν ήταν κάποιος άλλος σκηνοθέτης, θα είχε βαρεθεί και έφευγε εδώ και πολύ καιρό. Έχω πολλά προγραμματισμένα έργα και η Κύπρος είναι στην κορυφή της λίστας μου. Στο τέλος της ημέρας εγώ μπορώ να υλοποιήσω αυτά τα έργα οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος χαμένος της υπόθεσης θα είναι η Κύπρος και αυτό θα είναι μεγάλο κρίμα », προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό η κυβέρνηση να διορίσει τώρα έναν έμπειρο επίτροπο ταινιών που έχει την εξουσία να μεγαλώσει σωστά το Olive Wood και να βοηθήσει να προχωρήσουν έργα κινηματογραφιστών.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ