ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι τουρίστες θα ζεστάνουν τις αποπληρωμές δανείων

«Πάρε – δώσε» τραπεζών και δανειοληπτών του τουριστικού τομέα για το πότε θα αρχίσουν ξανά τις δόσεις

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οι τράπεζες ψάχνουν τη χρυσή τομή μεταξύ της επανεκκίνησης πληρωμών των δανείων των δανειοληπτών που μπήκαν στο σχέδιο αναστολής δόσεων και σχετίζονται με τον τουριστικό τομέα. Από τη μία, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να μην αρχίσει να πληρώνει ένας τομέας, ο οποίος έχει χτυπηθεί πολύ από την κρίση βάζοντας σε εκείνους τους δανειολήπτες πίεση, άρα και να μετατραπεί μέρος αυτών των δανείων σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ωστόσο, από την άλλη, οι τράπεζες βλέπουν πως με την έλευση των τουριστών θα είναι εις θέση στο άμεσο μέλλον να αρχίσουν να καταβάλλουν δόση. Όπως μεταφέρεται από τραπεζικούς κύκλους στην «Κ», αναφορικά με αυτό το «ευαίσθητο» χαρτοφυλάκιο το οποίο εξαρτάται πλήρως από τους επιδημιολογικούς δείκτες της κάθε χώρας, τους εμβολιασμούς, άρα και την δυνατότητα για έλευση τουριστών στο εσωτερικό της, μπορεί οι τράπεζες να γίνουν ελαφρώς «ελαστικές» στην ημερομηνία επανεκκίνησης καταβολής των δόσεών τους. Παραδοσιακά, οι ξενοδόχοι και οι τομείς της φιλοξενίας για να τεθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο, δίνουν μία μικρή δόση από τα δάνειά τους στα μέσα του καλοκαιριού και το Σεπτέμβριο καταβάλλεται η μεγάλη δόση. Με την πανδημία να κρατεί για τα καλά, με τους εμβολιασμούς να είναι στο προσκήνιο, να μην έχει εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, αλλά και με τους τουρίστες να έχουν μόνο δειλά πατήσει επί κυπριακού εδάφους (λίγοι Ρώσοι και λίγοι Ισραηλινοί), όλα είναι ρευστά.

Την ίδια ώρα, οι τραπεζίτες ενδιαφέρονται τη δεδομένη στιγμή περισσότερο να κρατηθεί η ρευστότητα που μπορεί να έχουν και οι καταθέσεις των δανειοληπτών του τομέα της φιλοξενίας για να χρηματοδοτήσουν την επανεκκίνησή τους – ανάπτυξή τους τώρα που ανοίγει η τουριστική σεζόν, παρά να καθοριστεί μία «αυστηρή» ημερομηνία καταβολής της δόσης τους.

Με αστερίσκους

Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο πρόβλημα όπως μεταφέρθηκε στην εφημερίδα μας. Στην περίπτωση που έχει προχωρήσει ο δανειολήπτης ήδη σε μία αναδιάρθρωση του δανείου του, τότε δεν γίνεται αναδιάρθρωση πάνω στο ήδη αναδιαρθρωμένο του δάνειο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδεχομένως και να υπάρξει μια «μικρή ευκολία», ωστόσο, δεν πρόκειται να μετατεθεί το χρονοδιάγραμμα σημαντικά.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αναφέρουν πως τα ποσά των δανείων για τα οποία ζητήθηκε αναστολή δόσεων και που αφορούν στον τομέα φιλοξενίας και εστίασης, έχουν μικτή αξία 1,8 δισ. ευρώ από 728 δανειολήπτες.

Δάνεια ύψους περίπου 5,9 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου. Όπως ανάφερε η Τράπεζα στα αποτελέσματά της, η αναστολή καταβολής πληρωμών κεφαλαίου και τόκων για το σύνολο των δανείων αυτών έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 3,8 δισ. ευρώ είχαν δόση μέχρι τις 19 Μαρτίου 2021. Από τα υπόλοιπα δάνεια υπό καθεστώς αναστολής καταβολής πληρωμών κεφαλαίου και τόκων ύψους 2,1 δισ. ευρώ, εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 0,3 δισ. ευρώ είχαν δόση μεταξύ 19 Μαρτίου 2021 και τέλους Μαρτίου 2021, εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 900 εκατ. ευρώ έχουν δόση το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 0,3 δισ. έχουν δόση το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Δάνεια ύψους 0,3 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια που ήταν ΜΕΔ στην αρχή της περιόδου του σχεδίου αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου και τόκων και τα οποία ήταν επιλέξιμα για το πρόγραμμα αναστολής δόσεων. Τα υπόλοιπα 0,3 δισ. ευρώ αφορούν διευκολύνσεις ορίων και τρεχούμενων λογαριασμών χωρίς δόσεις.

Στην Ελληνική Τράπεζα, το ποσό της μεικτής λογιστικής αξίας των χορηγήσεων σε πελάτες που υπόκεινται σε μορατόριουμ για την αποπληρωμή δανείων ανήλθε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 σε 2,8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 0,8 δισ. ευρώ καλύπτονται από το πρόγραμμα μεταξύ ΚΕΔΙΠΕΣ και Ελληνικής για κάλυψη των ζημιών από δάνεια. Σχετικά με την αναστολή πληρωμής δόσεων όλων αυτών των δανείων, δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ είχαν τουλάχιστον μια πληρωμή δόσης να οφείλεται τον Μάρτιο του 2021.

Ήπια ανάκαμψη στον τουρισμό από το δεύτερο 6μηνο του 2021

Ο τομέας του τουρισμού, μαζί με τους τομείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την τουριστική κίνηση και αποτελούν μια πολύ σημαντική πηγή ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, δέχθηκαν καίριο πλήγμα λόγω και της συνεχιζόμενης σοβαρής κατάστασης με την πανδημία σε πολλές χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα στις χώρες όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών αφίξεων στην Κύπρο (Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία). Η επίδραση στον τομέα του τουρισμού έχει εκδηλωθεί πιο έντονα κυρίως το τρίτο τρίμηνο του 2020 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών, ο αντίκτυπος του COVID-19 στο παγκόσμιο εμπόριο ήταν λιγότερο έντονος από ότι αρχικά αναμενόταν, χάρη στη γρήγορη ανάκαμψη του εμπορίου αγαθών, που υποστηρίζεται εν μέρει από ιατρικές εισαγωγές, αντισταθμίζοντας την πτώση του εμπορίου υπηρεσιών, λόγω της κατάρρευσης των διεθνών ταξιδιών. Μια ήπια ανάκαμψη στον τουρισμό αναμένεται ευρέως από αναλυτές από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, χάρη στην πρόοδο των εμβολιασμών και στη χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν από την πανδημία. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα «Παρακολούθηση συναισθημάτων για εσωτερικά και ενδοευρωπαϊκά ταξίδια», που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από τον Ευρωπαϊκή Επιτροπή), που διεξήχθη μεταξύ των πολιτών της ΕΕ, το 52% των ερωτηθέντων σκοπεύουν να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες (αύξηση 5% από το προηγούμενο κύμα της έρευνας), με το 40% να σχεδιάζει να επισκεφθεί μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σε αντίθεση με το 36% των εγχώριων διακοπών και το 52% που δείχνει την προθυμία να ταξιδέψουν αεροπορικώς στον προορισμό τους.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X