ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι τράπεζες επαναρχίζουν τις εκποιήσεις τον Οκτώβριο

Αποκλείστηκε η τρίτη κατά σειρά παράτασή τους για μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Από τις 21 Οκτωβρίου αρχίζουν ξανά οι εκποιήσεις αφού τελείωσε η δέσμευση των τραπεζών προς τη Βουλή για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την 31η Αυγούστου 2020. Η πρόταση για παράταση της αναστολής των εκποιήσεων για την περίοδο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους απορρίφθηκε από σχετικό συμβούλιο του Συνδέσμου Τραπεζών τις προηγούμενες ημέρες. Το εποπτικό πλαίσιο κατά τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο αυστηρό κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος και περιορισμό της ευελιξίας από πλευράς τραπεζών. Με αυτά τα δεδομένα οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν από τη μια να εφαρμόζουν ό,τι ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρωζώνη και από την άλλη να τους ζητείται να λαμβάνουν ακόμη περισσότερα μέτρα που προϋποθέτουν κόστος και ανάληψη δυσανάλογα μεγάλου οικονομικού βάρους στους ισολογισμούς τους. Μια τέτοια κατάσταση επιφέρει κόστος, δυνητικές ζημιές ή να δημιουργήσει επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες. Οι τραπεζίτες δηλώνουν οι τράπεζες εφάρμοσαν το μέτρο της αναστολής δόσεων, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα τα οποία αποσκοπούν στην ανακούφιση και στήριξη της κυπριακής οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέτρα τα οποία επέφεραν σημαντικό κόστος ή απώλεια εσόδων για τις τράπεζες. Την ίδια ώρα, έγιναν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και ευθυγραμμισμένες με τις εποπτικές απαιτήσεις και παραμέτρους κάνοντας –κατά τη γνώμη τους– ό,τι ήταν δυνατόν για περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών έχει ξεκάθαρα δηλώσει σε διάφορες περιπτώσεις ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που περιορίζουν το εύρος εφαρμογής λύσεων ή αξιοποίησης εργαλείων για μείωση των ΜΕΔ, στο τέλος της ημέρας επηρεάζουν αρνητικά την αξία των ενυπόθηκων ακινήτων και δυνητικά οδηγούν σε αύξηση προβλέψεων και κεφαλαίων. Πρόσθετα, η μη παράταση του μέτρου για αναστολή των εκποιήσεων όμως συμπίπτει και με την έλευση της Τρόικα στο επόμενο διάστημα, οι οποίοι δεν θα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι εάν έβλεπαν και τρίτη τρίμηνη παράταση στις εκποιήσεις.

Τραπεζικές πηγές δήλωσαν στην «Κ» πως, οι περιπτώσεις για τις οποίες πρόκειται να ενεργοποιηθούν διαδικασίες εκποίησης είναι χρόνιες και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία. Συνέχισαν ότι, «η κοινωνική ευαισθησία των τραπεζών και ειδικά για περιπτώσεις οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει εδώ και χρόνια αποδειχθεί στην πράξη». Για παράδειγμα, όπως είπαν, οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και ευαίσθητες όταν πρόκειται για περιπτώσεις πρώτης κατοικίας, συνεργάσιμων δανειοληπτών και αφορούν μια οικογένεια με περιορισμένους οικονομικούς πόρους που ζει σε μια μέση κατοικία λογικού κόστους.

Με ποσοστά

Το ποσοστό επιτυχίας των εκποιήσεων έφτασε το 2019 στο 10,1%. Συνολικά, από σύνολο 3120 ειδοποιήσεων για εκποιήσεις, πραγματοποιήθηκαν 316 πρώτοι πλειστηριασμοί. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έγιναν 34 εκποιήσεις μετά από πρώτο πλειστηριασμό και είχαν αποσταλεί 767 ειδοποιήσεις για εκποίηση.

Έντυπη Έκδοση 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X