ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οικονομική ανάσα στους T/κ από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων

Τα τρία εγχειρήματα του Ερντογάν για έξοδο της Τουρκίας από την κρίση το 2022

Τουρκία και κατεχόμενα εκφράζουν την ελπίδα για σταδιακή έξοδο από την οικονομική στασιμότητα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και κυρίως στο 2022. Στην Τουρκία, το οικονομικό επιτελείο στηρίζει τις ελπίδες του στον έλεγχο της πανδημίας και των εστιών έντασης στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. Στα κατεχόμενα η επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων παρέχει μικρά αλλά πολύτιμα περιθώρια ανάσας στην τ/κ οικονομία. Τούρκοι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της βελτίωσης της γενικής εικόνας στην τουρκική οικονομία κατά τους επόμενους μήνες, κυρίως εντός του 2022. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι τα μεγάλα συστημικά προβλήματα στην τουρκική οικονομία εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα. Η μεγάλη εξάρτηση της Τουρκίας από το αμερικανικό δολάριο δυσχεραίνει το έργο της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ερντογάν.

Το σχέδιο του Ερντογάν

«Άρχισαν να φτάνουν νέες παρτίδες εμβολίων. Με αυτά τα εμβόλια το επόμενο διάστημα θα ελέγξουμε πλήρως την πανδημία. Παράλληλα, εντατικοποιούνται τα μεγάλα έργα που θα οδηγήσουν την Τουρκία στην 100η επέτειο ίδρυσης της δημοκρατίας και στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023». Το συγκεκριμένο σχόλιο έρχεται από τους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης στην Άγκυρα και αντικατοπτρίζει το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ως προς την πορεία της τουρκικής οικονομίας. Σε παρασκηνιακές επαφές και συνομιλίες, οι κύκλοι της κυβέρνησης Ερντογάν παραδέχονται την σοβαρότητα της γενικής κατάστασης στην τουρκική οικονομία. Η πτώση της τουρκικής λίρας και η πανδημία έπληξαν τον προϋπολογισμό των τουρκικών νοικοκυριών και διέψευσαν τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι λίγο πριν από την πανδημία, ξένοι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι το 2021, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, η αξία του αμερικανικού δολαρίου θα κυμαινόταν μεταξύ 7,50 και 7,60 μονάδων. Σήμερα η αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι της τουρκικής λίρας έχει ξεπεράσει τις 8,60 μονάδες. Αυτή η εξέλιξη προβληματίζει την κυβέρνηση Ερντογάν, τα ποσοστά της οποίας, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ακολουθούν πτωτική στάση. Η κυβέρνηση Ερντογάν επικεντρώνει την προσοχή της σε τρία εγχειρήματα. Πρώτον, εντατικοποιεί την προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας μέσα από την επίσπευση των μαζικών εμβολιασμών. Για αυτόν τον λόγο, το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση Ερντογάν επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα μέσα για επίσπευση της άφιξης νέων παρτίδων εμβολίων. Δεύτερον, η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί ότι οι εξελίξεις της επόμενης περιόδου τόσο στο πεδίο της διπλωματίας όσο και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο θα βελτιώσουν την κατάστασης της οικονομίας. Με αυτό το σκεπτικό, ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα στέλνει μηνύματα συνεργασίας στην Δύση. Στο εσωτερικό η κυβερνητική συμμαχία ρίχνει όλο και περισσότερο το βάρος της στις συντηρητικές και εθνικιστικές μερίδες της κοινωνίας, κατεδαφίζοντας τις τελευταίες γέφυρες επικοινωνίας με την αντιπολίτευση, τις κοσμικές μερίδες της κοινωνίας και τους Κούρδους. Όλα δείχνουν ότι ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας πιστεύει ότι παράλληλα με τον έλεγχο της έντασης στο μέτωπο της διπλωματίας, η ικανοποίηση των υποστηρικτών της κυβέρνησης στο εσωτερικό συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη. Τέλος, επιχειρώντας να ικανοποιήσει το φιλοκυβερνητικό εγχώριο κεφάλαιο και τον μέσο συντηρητικό, εθνικιστή ψηφοφόρο, η κυβέρνηση Ερντογάν δρομολογεί για την περίοδο 2022-2023 μεγάλα δημόσια έργα, όπως λ.χ. η νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, η γέφυρα των Δαρδανελίων και η νέα πυρηνική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μικρή ανάσα για τους Τ/κ

Σε περίπτωση που το σχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν για την τουρκική οικονομία αρχίσει να έχει θετικά αποτελέσματα το 2022, θεωρείται βέβαιο ότι και τα κατεχόμενα θα ξεπεράσουν κάποια προβλήματα που προκάλεσε η οικονομική κρίση.Οι Τ/κ στρέφουν τα βλέμματα τους στις ελεύθερες περιοχές, κυρίως στα νέα εμβόλια του κορωνοϊού και στην επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων. Τις προηγούμενες ημέρες Τ/κ επιχειρηματίες, καταστηματάρχες και βιοτέχνες επεσήμαναν τη σημασία του ανοίγματος των οδοφραγμάτων και την επιστροφή στην ομαλότητα. Εκτιμούν ότι η επιστροφή του Ε/κ καταναλωτή και επισκέπτη στα κατεχόμενα παρέχει πολύτιμα περιθώρια ανάσας στην τ/κ οικονομία. Για την εξέλιξη αυτή τ/κ πηγές τονίζουν χαρακτηριστικά ότι λίγο πριν από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων «η τ/κ οικονομία ξέμενε από οξυγόνο». Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων συμβάλλει στην προσπάθεια της τ/κ πλευράς για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Τονίζουν επίσης ότι «σε μια περίοδο που η Τουρκία δεν στέλνει οικονομική βοήθεια στους Τ/κ», η ροή, έστω και περιορισμένη, ζεστού χρήματος από τις ελεύθερες περιοχές και το εξωτερικό στην τ/κ οικονομία, κρατά όρθιες πολλές τ/κ επιχειρήσεις.

Κρατούν «μικρό καλάθι»

Στα κατεχόμενα οι αναλυτές σχετίζουν το εγχείρημα του ελέγχου της οικονομικής κρίσης, με την εντατικοποίηση των μαζικών εμβολιασμών. Στην Τουρκία, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση εποχιακής υφής προβλημάτων ενδέχεται να μην είναι αρκετές για την τελική επίλυση των μεγάλων προβλημάτων στην τουρκική οικονομία. Ο Τούρκος οικονομολόγος Μαχφί Εγιλμέζ, συμμερίζεται την συγκεκριμένη άποψη. Σύμφωνα με τον Εγιλμέζ την παρούσα στιγμή εξαιτίας της αξιοσημείωτης ανόδου του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα μελετά διάφορα σχέδια, όπως λ.χ. την αύξηση των επιτοκίων. Τέτοιου είδους αποφάσεις διευκολύνουν την επιστροφή των αποθεμάτων δολαρίων στις ΗΠΑ και πλήττουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που εξαρτώνται από το αμερικανικό νόμισμα. Στην περίπτωση της Τουρκίας το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, σε γενικές γραμμές η τουρκική οικονομία εξαρτάται κατά 55% από το δολάριο. Σε συνδυασμό με τα προβλήματα που παρατηρούνται στο εσωτερικό της Τουρκίας, στην τουρκική οικονομία αλλά και στο μέτωπο της διπλωματίας, αυτή η εξέλιξη αυξάνει τα ρίσκα για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας. Ο Εγιλμέζ υπενθυμίζει ότι CDS, δηλαδή τα ασφάλιστρα κινδύνου της Τουρκίας, έχουν ξεπεράσει τις 400 μονάδες και επιλέγει «να κρατήσει μικρό καλάθι» για την τουρκική οικονομία της περιόδου 2022-2023.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση