ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ορατός ο κίνδυνος σκληρού Brexit, συναγερμός στις επιχειρήσεις

Θέσεις εργασίας και περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός τρισ. δολαρίων έχουν μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στην Ε.Ε.

Kathimerini.gr

Οσο το Λονδίνο αδυνατεί να λάβει μια απόφαση για το πώς, πότε ή ακόμη και εάν θα πρέπει να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μόλις δέκα ημέρες πριν από τη νέα προθεσμία της 12ης Απριλίου, οι εταιρείες προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο.

Ξένες τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρείες με γραφεία στο Σίτι του Λονδίνου έχουν μεταφέρει θέσεις εργασίας και περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός τρισ. δολαρίων σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στην Ε.Ε. για να μπορέσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους ακόμη και στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit, αναφέρουν οι New York Times. Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ματαιώσει όλες τις επενδύσεις που αφορούσαν την επέκταση των δραστηριοτήτων στη Βρετανία, διότι μετά το Brexit χάνει την αξία της ως κομβικού σημείου στο εμπόριο με την υπόλοιπη Ε.Ε.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Ευρώπη μιλούν πλέον ανοικτά για την πιθανότητα ενός άτακτου ή γνωστού και ως σκληρού Brexit. Ο αρμόδιος επίτροπος για τον κλάδο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προειδοποίησε πως ένα σκληρό Brexit θα προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και ενδεχομένως να επηρεάσει τη ρευστότητά τους. Τόνισε πως αν και έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, «δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία».

Από την Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πως η προοπτική ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία επιδεινώθηκε περαιτέρω από την αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων τον Ιανουάριο λόγω, μεταξύ άλλων, και της αβεβαιότητας που γεννά το Brexit.

Βεβαίως, κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία ελλοχεύουν, κατά κύριο λόγο, από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα, τόνισε η κ. Λαγκάρντ σε ομιλία που πραγματοποίησε στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε πως οι αγορές πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σκληρό Brexit. Απευθυνόμενος στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM, ο κ. Ντε Γκαλό επισήμανε πως «οι αγορές στοιχηματίζουν όλον αυτόν τον καιρό σε μια συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας με την Ε.Ε., αλλά θα πρέπει να αναλογιστούν επίσης την πιθανότητα ενός σκληρού Brexit και όσον αφορά την ισοτιμία της στερλίνας».

Ο αρμόδιος επίτροπος για τον κλάδο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προειδοποίησε πως ένα σκληρό Brexit θα προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και ενδεχομένως να επηρεάσει τη ρευστότητά τους.
Οι επικεφαλής κάποιων από τις ισχυρότερες εταιρείες του κόσμου που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία προειδοποιούν εδώ και σχεδόν μία τριετία, δηλαδή από το δημοψήφισμα του Βrexit που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016, για τις επιπτώσεις μιας άτακτης αποχώρησης από την Ε.Ε. Βεβαίως, το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν έχει αποδεχθεί τη συμφωνία αποχώρησης που έχει υπογράψει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες. Χθες, απέρριψε και τις τέσσερις προτάσεις της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος και της παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση. Από την άλλη πλευρά, τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν δέχονται την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit που έχει επιτευχθεί με τη βρετανική κυβέρνηση.

Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, ο πρόεδρος της Ford στην Ευρώπη δήλωσε πως «μας αρέσει που είμαστε στη Βρετανία, αλλά θα πρέπει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της και εάν δεν τα καταφέρει, τότε θα χρειαστεί να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουμε το βέλτιστο για την εταιρεία». Ο Στίβεν Αρμστρονγκ τόνισε πως ένα σκληρό Brexit θα επιβαρύνει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία με δασμούς ενός δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters. Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) επιβεβαίωσε φόβους για τη ζημία που έχει προκαλέσει η αβεβαιότητα του Brexit. Σύμφωνα με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα τον προηγούμενο μήνα, η οικονομική ανάπτυξη στη Βρετανία είναι χαμηλότερη κατά 800 εκατ. στερλίνες ανά εβδομάδα από το δημοψήφισμα του Brexit σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη τάση της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση