ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παναγιώτου προς επιχειρήσεις: Να πέσουν οι τόνοι για εργαζομένους τρίτων χωρών

Διερωτήθηκε γιατί οι εργοδότες δεν αξιοποιούν υπαλλήλους από κράτη μέλη της ΕΕ, που είναι δεκάδες εκατομμύρια, ή άνεργους Κυπρίους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την έκπληξή του για τον τρόπο και το πάθος που διατυπώνονται αιτήματα εκπροσώπων εργοδοτικών οργανώσεων, σε σχέση με ελλείψεις προσωπικού σε λιανικό εμπόριο, εστίαση και ξενοδοχειακή βιομηχανία και τις ανάγκες για εργοδοτούμενους από τρίτες χώρες, όπως τονίστηκε σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν έξι επαγγελματικοί συνδέσμοι, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, συνέστησε σε όλες τις πλευρές να χαμηλώσουν τους τόνους, χωρίς να σπέρνουν τον πανικό. Σημείωσε ότι φράσεις, όπως αυτή που χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, «να ανοίξει η στρόφιγγα», είναι κάτι το παράδοξο. «Είναι λες και κάποιος κρατά τη στρόφιγγα ή ότι θέλουμε να ανοίξει η στρόφιγγα, για να γεμίσουμε με κάτι που χρειαζόμαστε και δεν το λαμβάνουμε».

Απαντώντας στα παράπονα για καθυστέρηση πέντε μηνών στην έγκριση της αίτησης για απασχόληση στην Κύπρο ενός εργαζομένου από τρίτη χώρα και στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για εργοδοτουμένους από τρίτες χώρες, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «προφανώς υπάρχουν ανάγκες και εμείς μέσα από τις διαδικασίες, τις πρόνοιες της νομοθεσίας και των υφιστάμενων αποφάσεων, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται, για να επιταχυνθούν, όμως το να μην υπάρχει κανένας έλεγχος και να μπορεί ο καθένας να έρθει ελεύθερα στην Κύπρο για να εργαστεί, δεν είναι πολιτική της δικής μας κυβέρνησης και ούτε, πιστεύω, κανένας άλλος το επιθυμεί».

Ο κ. Παναγιώτου διερωτήθηκε γιατί οι εργοδότες δεν αξιοποιούν κοινοτικούς εργαζόμενους από κράτη μέλη της ΕΕ, που είναι δεκάδες εκατομμύρια, ή άνεργους Κύπριους.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι το Υπουργείο προτίθεται στο επόμενο διάστημα να δημοσιοποιήσει στοιχεία, μέσα από τα οποία θα φαίνεται σε διάφορους εργασιακούς κλάδους ποιες είναι οι αναλογίες των ντόπιων, κοινοτικών και εργαζομένων από τρίτες χώρες, ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι κινούνται μέσα στις προβλεπόμενες οροφές, που είναι καθορισμένες, και να μπορεί να εντοπιστεί καλύτερα εάν υπάρχουν επιπρόσθετες ανάγκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση