ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περδίος: Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης της έννοιας της φιλοξενίας

Έχουμε κάνει βίωμα μας ότι ποιοτικός τουρισμός δεν είναι μόνο οι θαυμάσιες ξενοδοχειακές μονάδες

ΚΥΠΕ

Στο πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Φιλοξενίας, βρίσκεται στα σκαριά η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης, το οποίο θ` αποσκοπεί στην ανάπτυξη της έννοιας της λέξης φιλοξενίας στον τόπο μας, ανέφερε την Τρίτη ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή των 2ων ετήσιων βραβεύσεων του Φορέα «Κύπρια Φιλοξενία», ο κ. Περδίος είπε πως «ως Υφυπουργείο, έχουμε κάνει βίωμα μας ότι ποιοτικός τουρισμός δεν είναι μόνο οι θαυμάσιες ξενοδοχειακές μονάδες, είναι επίσης και η αυθεντική παραδοσιακή φιλοξενία και η υψηλού επιπέδου συμπεριφορά».

Αυτός, συνέχισε, είναι και ο λόγος που το Υφυπουργείο Τουρισμού, από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας του, δημιούργησε την Επιτροπή Φιλοξενίας, "της οποίας ο ρόλος είναι να δώσει σάρκα και οστά στην έννοια της λέξης φιλοξενία".

Στο πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Φιλοξενίας, υπογράμμισε, βρίσκεται στα σκαριά η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης "το οποίο θ` αποσκοπεί ν` αναπτύξουμε ευρύτερα την έννοια της λέξης φιλοξενίας στον τόπο μας, με ενέργειες που αφορούν όχι μόνο τους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και την τοπική κοινωνία ευρύτερα".

Υπέδειξε ακόμη πως "στον τομέα του τουρισμού έχουμε εξειδίκευση, να φτιάχνουμε θετικά συναισθήματα και να φιλοξενούμε τους επισκέπτες της χώρας μας και κάθε δράση πρέπει να έχει στόχο να προσφέρει αυτά τα πρωτόγνωρα θετικά συναισθήματα σε αυτούς που έρχονται να δούνε τη χώρα μας".

Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι, διαβάζοντας τις ιστορίες που έχουν συμβεί σε κυπριακές τουριστικές επιχειρήσεις, ο ίδιος νιώθει περήφανος ως Κύπριος, ως επαγγελματίας του τουρισμού και ως Υφυπουργός Τουρισμού, "όχι μόνο για τα όσα έχουν πετύχει, αλλά γι αυτήν την έκφραση αγάπης που βλέπω προς τους επισκέπτες αλλά και προς τους συναδέλφους".

Συνεχάρη επίσης όλους όσοι βραβεύθηκαν για τις βέλτιστες πρακτικές φιλοξενίας, εξαίρετης εξυπηρέτησης και επαγγελματικής κουλτούρας, διαβεβαίωσε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού θα είναι δίπλα στο Φορέα "Κύπρια Φιλοξενία" και δεν απέκλεισε, ο θεσμός των βραβεύσεων να τεθεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου, " υπό την προϋπόθεση ότι τα κριτήρια επιλογής θα καθοριστούν σε συνεννόηση και με την Επιτροπή Φιλοξενίας".

Σήμερα οι ευ φιλοξενούντες γεύονται την ικανοποίηση για αναγνώριση των πράξεων τους, ανέφερε από την πλευρά του ο Πόλυς Καλλής, Πρόεδρος του Φορέα "Κύπρια Φιλοξενία", στον οποίον συμμετέχουν πλείστοι επαγγελματικοί σύνδεσμοι και πληθώρα επαγγελματιών του τουρισμού, με στόχο την καταγραφή και προβολή βέλτιστων πρακτικών φιλοξενίας στην τουριστική βιομηχανία.

Υπέδειξε παράλληλα τις προκλήσεις που ο Φορέας αντιμετωπίζει και που αφορούν στην αντικειμενικότητα και κοινή αποδοχή των κριτηρίων επιλογής, στην εφαρμογή αποτελεσματικής και καθολικής μεθόδου συλλογής των ιστοριών και τέλος, στη θεσμοθέτηση της αναγνώρισης επιβράβευσης , ως ουσιώδες συστατικό της επαγγελματικής και επιχειρηματικής αριστείας.

Για το τελευταίο, ο Πρόεδρος του Φορέα κάλεσε τους θεσμικούς φορείς των εργασιακών σχέσεων, να προχωρήσουν, κι αν είναι δυνατόν να θεσμοθετήσουν, " ίσως και σαν μέρος των συλλογικών συμβάσεων", τρόπους και μέσα για ανάδειξη και προβολή της αριστείας.

"Καλούμε το κράτος και θεσμικούς φορείς να ασχοληθούν εκτενέστερα, επαρκέστερα και συστηματικότερα με θέματα εργασιακής κουλτούρας, κατάρτισης και επιμόρφωσης, επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικής αναγνώρισης και επαγγελματικών κινήτρων", ανέφερε, ενώ εξέφρασε την άποψη πως συντονιστής για όλα αυτά θα μπορούσε να ήταν ένα Εργασιακό Επιμελητήριο Τουρισμού, όπως λειτουργεί σε άλλες χώρες.

Ο κ. Καλλή ανέφερε τέλος πως σήμερα τιμάται μια μικρή μερίδα άξιων πρεσβευτών της κυπριακής φιλοξενίας, που επιλέχθηκαν από τις προτάσεις που έγιναν γνωστές, "γνωρίζοντας πως υπάρχουν δεκάδες καλές και ίσως καλύτερες ιστορίες, που δεν έχουν γνωστοποιηθεί".

Τα βραβεία αφορούν τις τέσσερις κατηγορίες, "Αριστοξενία" Άριστης Φιλοξενίας, Εξαίρετης Εξυπηρέτησης, Επαγγελματικής Κουλτούρας και τέλος, Κοινωνικής Προσφοράς.

Το πρώτο βραβείο "Αριστοξενία" απονεμήθηκε στη Δέσπω Κωνσταντή, προϊστάμενη οροφοκομίας ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα, η οποία φιλοξένησε για μια μέρα στο ίδιο της το σπίτι Ελβετίδα τουρίστρια, όταν μετά από κάποιο λάθος δεν υπήρχε διαθέσιμο δωμάτιο για το πρώτο βράδυ διαμονής της. Η ίδια συνόδευσε επίσης τη φιλοξενούμενη της σε γάμο συγγενικού της προσώπου, δίνοντας της και τα κατάλληλα ρούχα.

Το ομαδικό βραβείο "Αριστοξενία" έλαβε η ομάδα ξενοδοχείου της Λεμεσού, η οποία άνοιξε αυθόρμητα το εστιατόριο του ξενοδοχείου και δημιούργησε ρομαντική ατμόσφαιρα με λουλούδια, μουσική και μπαλόνια, κάνοντας έκπληξη σε ζεύγος τουριστών που επιθυμούσε να γιορτάσει τη γαμήλια επέτειο του.

Το ανθρώπινο τους πρόσωπο ανέδειξαν επίσης αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, όπως η Ανδρούλλα Βάσου, καμαριέρα σε ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας, η οποία βραβεύθηκε για την περιποίηση και φροντίδα σε τετραπληγικό τουρίστα, ο οποίος επέλεξε να ταξιδέψει ασυνόδευτος για δέκα μέρες στην Κύπρο.

Σε άλλη περίπτωση, ομάδα ξενοδοχείου της Λεμεσού - μεταξύ αυτών και ο διευθυντής - επισκέφθηκε τουρίστα που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κλινική, για να του τραγουδήσει "Χρόνια Πολλά" για τα γενέθλια του.

Οι ιστορίες αυτές καταγράφονται από τον Φορέα "Κύπρια Φιλοξενία", ο οποίος καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν ώστε οι εξαίρετες πράξεις και η υψηλή αξία φιλοξενίας να τυγχάνουν καταγραφής και προβολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X