ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 14:20
32°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Οικονομία

Ποδαρικό με ομόλογο κάνει το 2020

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Πιθανότατα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του 2020, η Κύπρος θα προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου. Τα χρήματα που θα αντλήσει θα χρησιμοποιηθούν για εξόφληση μέρους του δανείου από το ΔΝΤ. Το δάνειο ανέρχεται στα 691 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει υπολογισμών της Δημοκρατίας η εξόφληση του δανείου θα μειώσει το δημόσιο χρέος στο 91,1% το 2020.

Για τη διάρκεια του ομολόγου, το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους φαίνεται να προσανατολίζεται προς τα 10 ή 15 έτη. Εάν βγει με 15ετές θα είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του κράτους. Το Φεβρουάριο του 2019 είχε δανειστεί 1 δισ. από τις διεθνείς αγορές.

Κατά την τελευταία έξοδο της χώρας τον Απρίλιο με το 5ετές και το 30ετές, είχε αντλήσει συνδυαστικά 1,25 δισ. ευρώ. Τα σημάδια για την έξοδο της χώρας στις αγορές δόθηκαν, αφού είχε πρωτοπαρουσιαστεί ο Προϋπολογισμός του 2020. Τότε, κατά την παρουσίασή του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Φαίδωνας Καλοζώης είχε αναφέρει πως το επιτόκιο του δανείου από το ΔΝΤ ανέρχεται περίπου στο 1,99%, ενώ από τις διεθνείς αγορές η ΚΔ μπορεί να δανειστεί χρήματα με επιτόκιο στο 1%.

Πάντως, όπως δείχνουν οι αποδόσεις των ομολόγων την τελευταία εβδομάδα το 10ετές κυμαίνεται στο 0,52% και το 15ετές στο 0,98%. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει βάλει στόχο την εξόφληση δανείων τα οποία αποπληρώνει πλέον με μεγάλα επιτόκια και να αναχρηματοδοτήσει εκείνο το χρέος. Δάνεια όπως του ΔΝΤ και το ρωσικό είχαν συναφθεί με τους όχι καλύτερους όρους και το κράτος παρουσιάζεται έτοιμο να αρπάξει την ευκαιρία των χαμηλών επιτοκίων και της επενδυτικής φρενίτιδας σε ομόλογα που επικρατεί σε παγκόσμια βάση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ