ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ψάχνουν ξανά την χρυσή τομή για τα εργοστάσια ασφάλτου

Ανησυχίες από τις κοινότητες των περιοχών Καλαβασού, Μιτσερού και Κόσιης όπου θα μετακινηθούν οι μονάδες

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μπορεί το κεφάλαιο των ασφαλτικών μονάδων να κλείνει στο Δάλι, ωστόσο νέος κύκλος αντιδράσεων έχει ξεκινήσει, αυτή την φορά από τις κοινότητες πέριξ των περιοχών οι οποίες έχουν επιλεγεί από την κυβέρνηση για την μετακίνηση των εργοστασίων.

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία συμμετείχαν εννέα επηρεαζόμενες κοινότητες και το Υπουργείο Γεωργίας. Πρόκειται για τις κοινότητες κοντά σε Καλαβασό, Κόσιη και Μιτσερό, στις οποίες θα μεταφερθούν τελικά τα ασφαλτικά εργοστάσια από Δάλι, Τσέρι και Σταυροβούνι. Σημειώνεται ότι σε Καλαβασό και Μιτσερό θα μεταφερθούν οι μονάδες ασφάλτου από Τσέρι και Δάλι, ενώ στην Κόσιη θα μετακινηθεί η μονάδα Σταυροβουνίου.

Δόθηκαν διαβεβαιώσεις

Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση για το πώς προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει με την χωροθέτηση των μονάδων. Διευκρινίζεται ότι η απόφαση για την χωροθέτηση στα συγκεκριμένα σημεία είναι προκαταρτική. Το κατά πόσο η κυβέρνηση θα κλειδώσει τελικά στα συγκεκριμένα σημεία, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα μελετών εμπειρογνωμόνων.

Μιλώντας στην «Κ» ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής ανέφερε ότι ο στόχος δεν είναι να μεταφερθεί το πρόβλημα από τις υφιστάμενες περιοχές σε άλλες. Αυτή ήταν και η διαβεβαίωση που δόθηκε προς τις κοινότητες, ότι δηλαδή υπάρχει περίπτωση να έχουν αρνητική επίπτωση από την μετακίνηση των μονάδων. Πάντως οι επιφυλάξεις φαίνεται να διατηρούνται και κατατέθηκαν εκ μέρους των κοινοτήτων ενώπιον των αρμόδιων υπουργείων κατά την σημερινή συνάντηση. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα τα Κοινοτικά Συμβούλια Μιτσερού, Κάτω Μονής, Αγίου Ιωάννη Μαλούντας, Αγροκηπιάς, Μενοίκου και Αρεδιού, γνωστοποίησαν την πρόθεση τους για δυναμικές αντιδράσεις σε περίπτωση υλοποίησης της μετακίνησης του εργοστασίου στην περιοχή Μιτσερού. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση αναφέρει ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν με βάση τις υποδείξεις τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων. Αν ωστόσο τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών καταδείξουν ότι η λειτουργία των μονάδων θα δημιουργήσει πρόβλημα στο επίπεδο ποιότητας της ζωής κατοίκων παρακείμενων κοινοτήτων, τότε οι αποφάσεις θα αναθεωρηθούν.

Πάντως οι χώροι στους οποίους μπορούν να μεταφερθούν τέτοιες μονάδες είναι πολύ συγκεκριμένοι. Είτε θα πρόκειται για βιομηχανική ζώνη, συγκεκριμένου τύπου που να μπορεί να δεχτεί τέτοιου είδους βιομηχανίες, κάτι που ισχύει στην περίπτωση της Κόσιης και της Καλαβασού είτε θα πάει σε λατομείο, όπως στην περίπτωση του Μιτσερού. Οι υπηρεσιακοί και οι εμπειρογνώμονες έκαναν ένα screening της περιοχής της Λευκωσίας και κατέληξαν ότι σε αυτές τις περιοχές και τα σημεία, οι πιθανές επιπτώσεις δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τις κοινότητες και λόγω απόστασης και λόγω ανέμων και χωροθέτησης, αναφέρει ο κ. Καδής. Επισημαίνει δε ότι με την επικείμενη αλλαγή της νομοθεσίας, θα καθοριστεί ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας αυτών των μονάδων.

Χωρίς πρόβλημα το δημοτικό Ιδαλίου

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η μετακίνηση των μονάδων θα γίνει εντός 6-8 μηνών. Μέχρι την ολοκλήρωση της μετακίνησης, έχουν δοθεί από τις εταιρείες, διαβεβαιώσεις ότι θα πάρουν όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει ξανά πρόβλημα, κυρίως δε για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Ιδαλίου. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο κ Καδής, η έναρξη της σχολικής χρονιάς εκτιμάται ότι θα συμπέσει με την έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης των μονάδων οπότε δεν αναμένεται ότι θα προκύψει ζήτημα οχληρίας τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση