ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 10:14
29°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Οικονομία

Ρυθμό ανάπτυξης 2,1% εμφάνισε η αμερικανική οικονομία το γ΄ τρίμηνο

Newsroom Κ, Αθήνα

Το περασμένο καλοκαίρι πολλοί αναλυτές ανησυχούσαν πως η αμερικανική οικονομία απειλείται με ύφεση το επόμενο έτος

Η ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2019 και η εμφάνιση ενδείξεων όπως η αύξηση της κατανάλωσης κατά 0,4% τον Νοέμβριο, δείχνουν πως η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό, ενώ υποχωρούν οι ανησυχίες περί ύφεσης το 2020.

Το περασμένο καλοκαίρι πολλοί αναλυτές ανησυχούσαν πως η αμερικανική οικονομία απειλείται με ύφεση το επόμενο έτος. Εκτοτε, οι τρεις μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα έδωσαν νέα ώθηση στην οικονομία. Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας την περασμένη εβδομάδα δημιουργεί καλύτερες συνθήκες και αυξημένες προσδοκίες για το 2020. Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, η οικονομία αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό 2,1%. Το δεύτερο τρίμηνο είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2%. Παράλληλα, η κατανάλωση και οι επενδύσεις το τρίτο τρίμηνο αποδείχθηκαν υψηλότερες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, κάτι που ωστόσο αντισταθμίζεται εν μέρει από την αύξηση των εισαγωγών, η οποία επηρεάζει αρνητικά τον ρυθμό του ΑΕΠ.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για τον ρυθμό ανάπτυξης του τετάρτου τριμήνου ποικίλλουν από 1,3% μέχρι 2,3%. Αν και η ανάπτυξη το 2019 ήταν σχετικά υψηλή, οι αναλυτές δεν περιμένουν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ρυθμό ανάπτυξης 3%. Το πρώτο εξάμηνο η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018. Το πρώτο τρίμηνο είχε καταγράψει ανάπτυξη 3,1%, ωστόσο στη συνέχεια ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα είχε το τίμημά του.

Με βάση την ενίσχυση της κατανάλωσης κατά 0,4% τον Νοέμβριο (είχε προηγηθεί αντίστοιχη κατά 0,3% τον Οκτώβριο) φαίνεται πως συνεχίζεται και το τέταρτο τρίμηνο ο ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης. Η υποχώρηση της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 μηνών υποστηρίζει την κατανάλωση.

Ωστόσο η μακρύτερη περίοδος επέκτασης της αμερικανικής οικονομίας στην ιστορία του έθνους, βρίσκεται πλέον στον ενδέκατο χρόνο της, θα απειληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020 από τη διακοπή παραγωγής του αεροσκάφους Boeing 737 Max. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αφαιρέσει από το ΑΕΠ περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ