ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε δεινή θέση η παγκόσμια αγορά ενδυμάτων

Αρκετά καταστήματα δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές

Kathimerini.gr

Αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα είναι η παγκόσμια αγορά ένδυσης εξαιτίας της πανδημίας, των συνεχών περιοριστικών μέτρων αλλά και των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων. Αλυσίδες ενδυμάτων σε Ευρώπη και Αμερική προσπαθούν να πουλήσουν τα αποθέματά τους, ενώ μειώνουν τις παραγγελίες για την ανοιξιάτικη σεζόν.

Αρκετά καταστήματα δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές, ενώ εργοστάσια στο Μπανγκλαντές, όπου κατασκευάζονται προϊόντα μεγάλων εταιρειών, βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω της πανδημίας. Ορισμένες μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης ρούχων έχουν ακόμα απόθεμα από την περυσινή κολεξιόν, που κανονικά θα το πωλούσαν στις εκπτώσεις. Για παράδειγμα, η βρετανική αλυσίδα Primark δήλωσε στο Reuters πως έχει αποθέματα ενδυμάτων από την περίοδο άνοιξη/καλοκαίρι 2020 ύψους περίπου 150 εκατ. στερλινών (205 εκατ. δολαρίων) και αποθέματα ύψους 200 εκατ. στερλινών από την περίοδο φθινόπωρο/χειμώνας. Ενδεικτικό του μεγέθους των αποθεμάτων είναι πως η αξία των απούλητων ενδυμάτων παγκοσμίως, σε καταστήματα και αποθήκες, κυμαίνεται μεταξύ 140 και 160 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey. Η βρετανική αλυσίδα Marks&Spencer αλλά και η Hugo Boss δήλωσαν ότι για την ανοιξιάτικη φετινή σεζόν πραγματοποιούν λιγότερες παραγγελίες σε σχέση με ό,τι ισχύει συνήθως. «Τα περισσότερα brands τώρα δυσκολεύονται να αποστείλουν παραγγελίες, ενώ το ίδιο αντιμετωπίζουν και τα εργοστάσια. Νομίζω όλοι είναι αρκετά συντηρητικοί στις αγορές τους», αναφέρει ο Ρον Φρασκ, πρώην πρόεδρος στην Sacks Fifth Avenue και εταίρος στο private equity Castanea Partners που συνεργάζεται με πολλά brands ρούχων. «Γνωρίζω ότι αρκετοί πληρώνουν τους προμηθευτές με καθυστέρηση. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

Το πρόβλημα έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό στα μεγάλα κέντρα κατασκευής ενδυμάτων, όπως το Μπανγκλαντές, οι οικονομίες των οποίων βασίζονται στις εξαγωγές υφασμάτων, όπου τα εργοστάσια αγωνίζονται να μην κλείσουν.

Πενήντα επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν σχετικά από τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών και Εξαγωγέων Ενδυμάτων του Μπανγκλαντές είπαν πως έλαβαν 30% λιγότερες παραγγελίες από το συνηθισμένο αυτή την περίοδο, καθώς τα lockdowns που επιβλήθηκαν πριν από τα Χριστούγεννα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και αυτά που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο, έπληξαν σοβαρά τις δραστηριότητές τους. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης εργοστασίου στην Ντάκα με πελάτες μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι παραγγελίες συνήθως φτάνουν τρεις μήνες νωρίτερα, αλλά δεν υπάρχουν για τον Μάρτιο. «Λειτουργούμε με το 25% της παραγωγικής μας ικανότητας. Εχω παραγγελίες έως τον Φεβρουάριο. Μετά, δεν ξέρω τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Είναι αρκετά δύσκολο να φανταστώ πώς θα επιβιώσουμε».

Η Μίραν Αλι, που εκπροσωπεί ένα δίκτυο κατασκευαστών σε έξι χώρες της Ασίας και διατηρεί η ίδια τέσσερα εργοστάσια στο Μπανγκλαντές, αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. «Αυτή τη στιγμή, θα έπρεπε να είχα πολλές παραγγελίες τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο και να έβλεπα μία λογική ποσότητα ενδυμάτων να κατασκευάζεται για τη σεζόν άνοιξη/χειμώνας. Παντού, αυτό καθυστερεί», επεσήμανε στο Reuters, τονίζοντας ότι λιγότεροι άνθρωποι αγοράζουν όλο και λιγότερα brands. Σημειώνεται πως η περυσινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για τη βιομηχανία ενδυμάτων, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 17% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με το Euromonitor, ενώ το μέλλον παραμένει αβέβαιο. Οι εκτιμήσεις για φέτος κυμαίνονται από μία απαισιόδοξη εκτίμηση για πτώση 15% της McKinsey έως μία αύξηση κατά 11% του Euromonitor.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση