ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ελεύθερη πτώση πλέον το Χρηματιστήριο

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 5,96% στις 684,74 μονάδες

Kathimerini.gr

Χωρίς φρένο, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε στην οδό της βίαιης πτώσης, με το ταμπλό να «κοκκινίζει» για μία ακόμη ημέρα και μόνο επτά τίτλους να κλείνουν στα θετικά. Η ταχύτητα της πτώσης ήταν και πάλι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των διεθνών αγορών, με κανέναν να μπορεί πλέον να εκτιμήσει το παραμικρό για τη συνέχεια, βλέποντας καθημερινά τις τεχνικές στηρίξεις της αγοράς να καταρρέουν. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον το Χ.Α. σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς από τις αρχές του έτους, οι οποίες διαμορφώνονται στο 25%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έχει σημειώσει «βουτιά» της τάξης του 43%. Και οι δύο βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2019.

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 5,96% στις 684,74 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας και σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 124 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης βυθίστηκε κατά 6,22% στις 1.738,29 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 3,36% στις 929,24 μονάδες. Κραχ σημειώθηκε στον τραπεζικό δείκτη καθώς έκλεισε στο -12,46% και στις 506,02 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -14,92%, την Πειραιώς στο -7,28%, την Εθνική στο -10,56% και τη Eurobank στο -13,13%.

Στα υπόλοιπα blue chips τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε η ΔΕΗ με απώλειες της τάξης του 14,23%, η ΓΕΚ Τέρνα, η οποία έκλεισε στο -10,09%, η Motor Oil στο -8,23%, η Σαράντης στο -6,51%, η Aegean στο -6,04% και ο ΟΠΑΠ στο -5,74%.

Το κλίμα πλέον είναι τοξικό και φορτισμένο από έντονη μεταβλητότητα, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η διάρκεια των έντονων διακυμάνσεων συμπληρώνει δύο εβδομάδες οι οποίες για όσους έχουν καθημερινή επαφή με τις ημερήσιες τιμές μοιάζουν με κινήσεις μηνών. Η έξαρση του φαινομένου στην ευρωπαϊκή επικράτεια και η μείωση της δραστηριότητας όπου διαπιστώνονται κρούσματα αρχίζει πλέον και ποσοτικοποιείται με αρνητικές αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη των οικονομιών και των επιχειρήσεων. Ως είθισται, οι αγορές θα προεξοφλήσουν τα χειρότερα και θα αλλάξουν στάση μόνον όταν θα υπάρξει αναίρεση από την πραγματικότητα των εκτιμώμενων αρνητικών συνεπειών. Στο εσωτερικό η φορτισμένη από πωλήσεις ατμόσφαιρα επιβαρύνεται και από την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X