ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε γκρίζα λίστα για ξέπλυμα χρήματος η Τουρκία

Η καταχώριση μιας χώρας στον κατάλογο της FATF έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στις εισροές ξένων κεφαλαίων.

Kathimerini.gr

Ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Τουρκία έχουν ήδη υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ από την αρχή της θητείας του Ταγίπ Ερντογάν στο τιμόνι της χώρας κι ενώ η τουρκική λίρα σημειώνει το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο, έχοντας χάσει το 20% της αξίας της από την αρχή του έτους, η αξιοπιστία της τουρκικής οικονομίας δέχεται νέο πλήγμα, που μπορεί να αποθαρρύνει περαιτέρω το ξένο κεφάλαιο.

Η Παγκόσμια Ομάδα Δράσης για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (FATF) ετοιμάζεται να εντάξει και επισήμως σήμερα την Τουρκία στην «γκρίζα λίστα» των χωρών που ευνοούν το ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία. Εν ολίγοις η Τουρκία αναμένεται να ενταχθεί στην ίδια κατηγορία ύποπτων χωρών μαζί με άλλες 22, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται Αλβανία, Σουδάν, Υεμένη και Μαρόκο. Συνιστά, ως εκ τούτου, συστηματική και ειδική παρακολούθηση των κινήσεων στη χώρα.

Η κίνηση συμπίπτει με μια συγκυρία εξαιρετικά αρνητική για τη χώρα, καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις περιορίστηκαν πέρυσι στα 5,7 δισ. δολάρια, ενώ είχαν εκτοξευθεί πάνω από 19 δισ. δολάρια το 2007, μέσα στην πρώτη πενταετία από την έναρξη της θητείας Ερντογάν, όταν η Τουρκία ήταν η αγαπημένη των ξένων επενδυτών. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των ξένων επενδύσεων σε τουρκικά ομόλογα και μετοχές τουρκικών εταιρειών, στα τέλη Αυγούστου βρίσκονταν μόλις στα 30,6 δισ. δολάρια.

Όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, με την ένταξή της στην «γκρίζα λίστα» θα ενταθούν οι πιέσεις στην Ε.Ε. για να την καταχωρίσει στη δική της μαύρη λίστα χωρών που ξεπλένουν χρήμα και υπό αυτήν την έννοια απειλούν το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ενδέχεται, άλλωστε, να απομακρύνει περαιτέρω τους ξένους επενδυτές που ήδη έχουν γυρίσει την πλάτη στην Τουρκία. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο, η καταχώριση μιας χώρας στην «γκρίζα λίστα» της FATF έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στις εισροές ξένων κεφαλαίων, δηλαδή έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το ξένο κεφάλαιο στη χώρα.

Ο λόγος για τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις που συχνά αναφέρονται ως το «ζεστό χρήμα» και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΔΝΤ που συνέταξαν τη σχετική έκθεση, η μείωση αυτών των εισροών ανέρχεται συνήθως στο 3% του ΑΕΠ μιας χώρας και προκαλεί αντίστοιχη μείωση στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Στην περίπτωση της Τουρκίας, το ποσοστό του 3% ισοδυναμεί με περίπου 23 δισ. δολάρια.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως για την Τουρκία ο αντίκτυπος ενδέχεται να είναι σχετικά περιορισμένος, ακριβώς επειδή το ξένο κεφάλαιο έχει προ πολλού εγκαταλείψει τη χώρα. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ψηφίσει νέα νομοθεσία από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους σε μια προσπάθεια να συμμορφωθεί με τις παλαιότερες συστάσεις της FATF.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, όπως και πολλές οργανώσεις για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων, επικρίνουν τη νομοθεσία και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επικαλείται τις προειδοποιήσεις της FATF για να πλήξει τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και να περιορίσει περαιτέρω τις ατομικές ελευθερίες και την ελευθερία της έκφρασης και τον συνδικαλισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση