ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα 72 εκατ. οι απαιτήσεις της Ελληνικής από την ΚΕΔΙΠΕΣ

Υποβλήθηκε και το δεύτερο μέρος του Σχεδίου Εγγύησης Καταθέσεων από την Τράπεζα βάσει της συμφωνίας πώλησης της ΣΚΤ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Ελληνική Τράπεζα προχώρησε και στη δεύτερη απαίτηση χρημάτων προς την ΚΕΔΙΠΕΣ, παρόλο που δεν έχει πληρωθεί ακόμα ούτε η πρώτη. Το σύνολο των απαιτήσεων στο πλαίσιο του Asset Protection Scheme (APS) πλέον φτάνουν συνολικά τα 72 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο συζήτησης της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για το θέμα των χρηματικών απαιτήσεων της Ελληνικής Τράπεζας προς την ΚΕΔΙΠΕΣ, αναφέρθηκε πως η Ελληνική έχει προχωρήσει και στην δεύτερη απαίτηση χρημάτων για την περίοδο Ιουνίου 2019 μέχρι και το τέλος του ίδιου χρόνου. Η πρώτη απαίτηση της Ελληνικής προς την ΚΕΔΙΠΕΣ έφτασαν τα 65,8 εκατ. ευρώ και αφορούσαν περίοδο 10 μηνών. Για την περίοδο από τις 3 Σεπτεμβρίου του 2018, έως και τις 30 Ιουνίου του 2019. Η δεύτερη απαίτηση είναι της τάξης των 7 εκατ. ευρώ και αφορούν την περίοδο 30 Ιουνίου έως και 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι πως, είτε για την πρώτη, πόσω μάλλον για την δεύτερη απαίτηση, δεν έχει καταβληθεί οποιοδήποτε ποσό από την ΚΕΔΙΠΕΣ προς την Ελληνική. Η ΚΕΔΙΠΕΣ «αμφισβητεί» τα παραπάνω ποσά, άρα και έχει αναθέσει σε ένα «εξωτερικό διαιτητή», που είχε οριστεί κατά τη συμφωνία της ΣΚΤ με την Ελληνική το καλοκαίρι του 2018 για να λύνει τέτοια ζητήματα. Άρα, τη δεδομένη χρονική περίοδο, η Ελληνική Τράπεζα βρίσκεται σε διάλογο με την ΚΕΔΙΠΕΣ υπό την συμβουλευτική αρωγή του οίκου «Mazars» Λονδίνου.

Θέλησαν εξηγήσεις

Η Επιτροπή Ελέγχου προχώρησε στην εξέταση του θέματος του APS της Ελληνικής, μετά την πρόταση του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα. Όπως τόνισε ο εισηγητής, η συνεδρία δεν είχε το ρόλο «εξέτασης» μίας ιδιωτικής επιχείρησης όπως η Ελληνική Τράπεζα και πως θα εφαρμόσει μία πτυχή της συμφωνίας που προέβη το 2018, εντούτοις εκείνο που θέλησε να συζητηθεί στη συνεδρία, ήταν το μέγεθος των ζημιών που μπορεί να προκύψουν από αυτή τη συμφωνία.

Το λόγο έλαβε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων πως η πρώτη απαίτηση των 65,8 εκατ. ευρώ είναι παραπάνω από την διπλάσια απαίτηση που είχε εκτιμηθεί πως θα απαιτηθεί στον πρώτο χρόνο. Υπενθύμισε πως το 2018 ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε πει πως η πρώτη απαίτηση δεν θα ξεπερνούσε τα 31 εκατ. ευρώ, με τα 65,8 εκατ. να είναι τα διπλάσια. Ταυτόχρονα είπε πως, είτε καταβάλει τα ποσά αυτά η ΚΕΔΙΠΕΣ, είτε το κράτος, είναι «από την ίδια τσέπη» και δεν έχει διαφορά, ενώ η συνολική στήριξη που έλαβε ο Συνεργατισμός από το 2013, φτάνουν τα 5,9 δισ. ευρώ.

Ο νόμος των εκποιήσεων

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης εξήγησε πως, για τα προαναφερθέντα ποσά, δεν αναμένεται το δημόσιο να τα καλύψει, ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει 180 εκατ. ρευστά διαθέσιμα και έχει τη δυνατότητα να τα καλύψει μόνη της. Συμπλήρωσε ότι, δεν αναμένεται καμία επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών και κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μόνο αν δεν μπορούσε η ΚΕΔΙΠΕΣ να καλύψει αυτά τα ποσά. Σημείωσε πως οι εισροές χρημάτων για τον χρόνο που πέρασε, ήταν παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ. Ο κ. Πετρίδης εν συνεχεία είπε πως τα 155 εκατ. εγγυήσεων βάσει του Σχεδίου APS, όπως συμφωνήθηκε εξάλλου, θα είναι σε βάθος 12ετίας, είχε υπολογιστεί από το 2018 πως η πρώτη απαίτηση θα ήταν μεγάλη, ενώ ότι όλες οι άλλες θα ήταν πολύ μικρότερες. Και έτσι και έγινε. Παράλληλα, ο Υπουργός τεχνηέντως τόνισε πως οι εκτιμήσεις αυτές είχαν γίνει βάσει του πλαισίου των εκποιήσεων που ψηφίστηκε το ίδιο καλοκαίρι, άρα και όποια αλλαγή στο νόμο των εκποιήσεων θα φέρει αναπροσαρμογή τους. Προς το χειρότερο. Έστειλε δηλαδή ένα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες, να μην αλλάξει κατά πολύ ο υφιστάμενος νόμος των εκποιήσεων.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως στη συνεδρία γίνεται συζήτηση για το αν θα απαιτηθούν εντέλει σε βάθος 12ετίας 110, 155 ή 160 εκατ. ευρώ από την Ελληνική στην ΚΕΔΙΠΕΣ και όχι ότι με τη συμφωνία ΣΚΤ και Ελληνικής σώθηκε το τραπεζικό σύστημα και σταθεροποιήθηκε η οικονομία με όλα τα προφανή οφέλη.

Δεν επαληθεύουμε

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ Λάμπρος Παπαδόπουλος από πλευράς του επιβεβαίωσε πως η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν «επαλήθευσε» την απαίτηση της Ελληνικής, με τον εξωτερικό σύμβουλο να έχει κληθεί να βρει μια συμβιβαστική λύση. Εξήγησε πως οι ζημιές αυτές είναι βάσει λογιστικών προβλέψεων, είναι ανά τρίμηνο και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Πρώτον, είναι για εξυπηρετούμενες χορηγήσεις που έλαβε η Ελληνική από το Συνεργατισμό και έγιναν Μη εξυπηρετούμενες στη συνέχεια. Εκείνο είναι και το μεγαλύτερο σκέλος. Δεύτερον, αφορούν εξυπηρετούμενες χορηγήσεις που έγιναν λογιστικές προβλέψεις και τρίτον είναι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις για τις οποίες είχαν γίνει αυξημένες προβλέψεις. Τέλος, είπε πως όταν το 2018 είχε υπολογιστεί η πρώτη απαίτηση της Ελληνικής προς την ΚΕΔΙΠΕΣ δεν θα ξεπερνούσε τα 31 εκατ. ευρώ η εκτίμηση αυτή βασιζόταν στις πραγματικές ζημιές και όχι στις λογιστικές προβλέψεις που καθόρισαν την πρώτη απαίτηση.

Ο Οικονομικός Διευθυντής της ΚΕΔΙΠΕΣ, Λάμπρος Παπαλαμπριανού προχώρησε σε μια ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι η πρώτη απαίτηση της Ελληνικής των 65,8 εκατ. ευρώ δεν αποτελείται από πραγματικές ζημιές, αλλά από λογιστικές προβλέψεις. Ως εκ τούτου, 27 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 65,8 εκατ. της πρώτης απαίτησης της Ελληνικής αφορούν εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, άρα και εκεί εδράζεται σε μεγάλο σημείο η διαφορά από την αποτίμηση των 31 εκατ. ευρώ. Σχολίασε δε όμως, πως, σε βάθος χρόνου και για τις επόμενες απαιτήσεις θα υπάρχει σύγκλιση των δύο υπολογισμών.

Στα 110 οι υπολογισμοί μας

Ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας υπογράμμισε πως βάσει των υπολογισμών της Τράπεζας και δεδομένου των σημερινών οικονομικών δεδομένων, η εκτίμηση των 155 εκατ. ευρώ ως εγγύηση για τα δάνεια που έλαβε η Ελληνική από τον Συνεργατισμό το 2018 σε βάθος 12 χρόνων έχει αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω. Χαρακτηριστικά είπε, πως η εκτίμηση της Ελληνικής είναι πως σε βάθος 12ετίας θα αξιώσουμε 110 εκατ. ευρώ, λιγότερα από τα 155. Διευκρίνισε πως αφού τα 72 εκατ. έχουν απαιτηθεί ήδη, αναμένονται στα επόμενα 10 – 11 χρόνια να απαιτηθούν άλλα 40 εκατ. ευρώ, ποσό μικρότερο από τους αρχικούς υπολογισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση