ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα ίδια άφησε ο Fitch την Κύπρο

Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του Οκτωβρίου - Στο ΒΒΒ- η πιστοληπτική ικανότητα, Σταθερό το Outlook

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ο Οίκος Fitch επανέλαβε την αξιολόγηση που είχε δώσει τον Οκτώβριο του 2018. Επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο ΒΒΒ- και άφησε τις προοπτικές της σε σταθερές.

Στην αξιολόγησή του ο Οίκος παρά το ότι αναφέρει όλα τα καλά που συμβαίνουν στην οικονομία της χώρας, τονίζει πως το χρέος του ιδιωτικού τομέα και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα παραμένουν υψηλά, στο 154% (εξαιρουμένων των εταιρειών ειδικού σκοπού, SPE) και του 55% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, αντίστοιχα, και περιορίζουν την πιστωτική επέκταση. Εξηγεί πως η πρόσφατη υποχώρηση του χρέους οφείλεται κατά κύριο λόγο στις συμβάσεις ανταλλαγής χρέους προς περιουσιακών στοιχείων, στις διαγραφές δανείων και στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, αντί της εξόφλησης του δανείου.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει διευρυνθεί κατά τη διάρκεια της κυκλικής ανάκαμψης καθώς η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα, οδήγησε σε έντονη αύξηση των εισαγωγών.

Ο Fitch εκτιμά ότι το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά μέσο όρο θα ανέλθει σε 8,5% το 2017-2019, σε σύγκριση με το σημερινό μέσο όρο «BBB» του 1,8%. Όταν εξαιρούνται οι SPE, εξηγεί, συμπεριλαμβανομένων των ναυτιλιακών εταιρειών και των χρηματοπιστωτικών εταιρειών που στρεβλώνουν ουσιαστικά τις εξωτερικές στατιστικές, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώνεται σημαντικά. Το καθαρό εξωτερικό χρέος της Κύπρου (NXD) μετατράπηκε σε μικρή πιστωτική θέση το 2018 όταν προσαρμόστηκε στις SPE, σε σύγκριση με μια μη προσαρμοσμένη θέση οφειλέτη NXD του 106% στο τέλος του 2018 και με μέση τιμή 6,7% για το «BBB».

Στα καλά

Η έντονη κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίστηκε το 2018, αναφέρει ο Οίκος, υπερβαίνοντας σημαντικά τη δυναμική της ευρωζώνης. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,9% οφειλόταν κυρίως στην εγχώρια ζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων επενδυτικών έργων του εξωτερικού που χρηματοδοτήθηκαν από ακίνητα και στον τουρισμό, καθώς και στην έντονη ιδιωτική κατανάλωση. Παρόλα αυτά, η μέση αύξηση κατά πέντε έτη κατά 2,7% εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο «BBB» του 3,6%.

Ο συνδυασμός της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και της έντονης κυκλικής ανάκαμψης είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου. Το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, έφθασε το 3,2% του ΑΕΠ το 2018 από 1,8% το 2017 και 0,3% το 2016. Η Κύπρος έχει το μεγαλύτερο πλεόνασμα του προϋπολογισμού μεταξύ των μελών της ευρωζώνης και το πλεόνασμα είναι επίσης σημαντικό σε σύγκριση με το μέσο όρο κατηγορίας έλλειμμα 2,3%. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού προβλέπεται να παραμείνει πάνω από το 2% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020, πολύ πάνω από τις απαιτήσεις του δημοσιονομικού κανόνα της ΕΕ.

Ψηλό χρέος

Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της κυπριακής κυβέρνησης (GGGD) είναι πολύ υψηλό στο 102,5% του ΑΕΠ. Το χρέος βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία, που διακόπηκε το 2018 από την αύξηση (κατά 3,19 δισ. Ευρώ, ήτοι 15,5% του ΑΕΠ) λόγω συναλλαγών που σχετίζονται με την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας προς την Ελληνική Τράπεζα (ΗΒ) και αντισταθμίστηκε εν μέρει από την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους ύψους 800 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018. Σύμφωνα με τη προσομοίωση της δυναμικής του χρέους, αν και τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να μειωθούν, θα παραμείνουν σημαντικά και σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάπτυξη και τα ονομαστικά αποτελεσματικά επιτόκια θα μειώσουν το δημόσιο χρέος προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν στο 70% του ΑΕΠ έως το 2026.

Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου σχετικά με τις περικοπές των μισθών του δημόσιου τομέα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού έως το 2022, αλλά δεν θα υπονόμευαν την πορεία του καθοδικού χρέους.

Στις τράπεζες

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με το Συνεργατισμό, ο Fitch αναβάθμισε την Ελληνική Τράπεζα σε «B +» από το «B» τον Μάρτιο του 2019. Τονίζει πως ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδυναμία σε σχέση με άλλους φορείς που βρίσκονται BBB, κυρίως λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και των υψηλών αναλογιών ΜΕΔ που εξακολουθούν να βαρύνουν το κεφάλαιο.

Ο λόγος των ΜΕΔ προς τα συνολικά δάνεια μειώθηκαν σημαντικά από 43,7% στο τέλος του 2017 σε 32% στα τέλη Νοεμβρίου του 2018, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ. Η μείωση των ΜΕΔ εξηγεί ο Οίκος πως ήρθε το 2018 κυρίως από δύο μεγάλες συναλλαγές: τη μεταφορά σε των ΜΕΔ ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ της Συνεργατικής στην ΚΕΔΙΠΕΣ και από την τιτλοποίηση της Τράπεζας Κύπρου με 2,7 δισεκατ. ευρώ στην Apollo. Το σύνολο του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα ήταν ίσο με το 290% του ΑΕΠ στο τέλος του 3ου τριμήνου.

Η Fitch προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2019 και το 2020 στο 3,5% και στο 2,8% αντίστοιχα.

Το 2019 δεν έχει μπει καλά για την Κύπρο, αφού έχουν ακυρωθεί δύο αξιολογήσεις από S&P και Moody's και η πρώτη είναι απλώς επιβεβαίωση με τις ίδιες προοπτικές. Αξίζει να σημειωθεί πως αφού ούτε ο Fitch αναβάθμισε έστω και κατά μία βαθμίδα την Κύπρο, δεν είναι επιλέξιμη για να μπει στην κατηγορία των χωρών που είναι μέσα στο iBoxx.

Ο επόμενος λόγος, στον DBRS τον Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X