ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:01
23°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Οικονομία

Στην Pimco τα κόκκινα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ολοκληρώθηκε το Helix 2 πουλώντας μη εξυπηρετούμενα 1,46 δισ. έναντι 440 εκατομμυρίων ευρώ

Η Τράπεζα Κύπρου πώλησε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το λεγόμενο χαρτοφυλάκιο Helix 2 στην Pimco έναντι 440 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως είχε καταγράψει η «Κ» πως η Pimco ήταν πλέον ο πρωταγωνιστής για το deal, έναντι της Cerberus και σύμφωνα με τα δεδομένα της πώλησης, η Τράπεζα μειώνει κατά 83% τα ΜΕΔ σε σχέση με το 2014.

Το χαρτοφυλάκιο του Helix 2 που απέκτησε η Pimco αφορά 1,46 δισ. ευρώ δανείων, ενώ βάσει πληροφοριών, το επενδυτικό ταμείο το απέκτησε στο 46% της ονομαστικής και στο 29% της αξίας του book value. Πηγές της τράπεζας ενημερώνουν πως, η συνολική μείωση των ΜΕΔ κατά το α' εξάμηνο του 2020 φτάνει στα 1.3δις. ευρώ, με οργανική μείωση ύψους 278 εκατ ευρώ.

«Το Χαρτοφυλάκιο έχει συμβατικό υπόλοιπο ύψους €1.46 δισ. και αποτελείται από 22,224 δάνεια, κυρίως ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία είναι εξασφαλισμένα με πάνω από 5,616 ακίνητα», αναφέρει ανακοίνωση της Τρ. Κύπρου για την ολοκλήρωση του Helix 2.

Οι ίδιες πηγές, συνεχίζουν πως, η πώληση μειώνει σημαντικά το ρίσκο της Τράπεζας, σε μια περίοδο όπου αυτό είναι αυξημένο λόγω της γενικότερης συγκυρίας που επικρατεί διεθνώς. Σημαντικό δε, πως, τα κεφάλαια της τράπεζας παραμένουν σταθερά μετά την πώληση, παρά την μικρή επίπτωση που έχει η πώληση των ΜΕΔ. "Η προσπάθεια, που σχετίζεται με τον χρονισμό, αντικατοπτρίζει την στάση ξεκαθαρίσματος με σκοπό να μπορεί να λειτουργήσει το πρότζεκτ της επανεκκίνησης πιο δυναμικά στο επόμενο διάστημα", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως, η κίνηση «ξεφορτώνει» πάνω από όλα, ρίσκο, για την Τράπεζα και της επιτρέπει να λειτουργήσει πιο ελεύθερα κάτω από τις συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούν, τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς. Η απόφαση ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την προτεραιοποίηση του ρίσκου σαν παράγοντα που πρέπει να τύχει διαχείρισης, έναντι μιας στάσης αναμονής με την προσδοκία μιας ελαφρώς βελτιωμένης τιμής. Σημειώνεται πως η Τράπεζα προέβλεψε ζημιές 75 εκατ. Ευρώ στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το Δ τρίμηνο του 2019. Έτσι, η ζημιά των 21 εκατ. Ευρώ δεν αποτελεί σημαντική επίπτωση στα αποτελέσματα. Σημειώνεται όμως πως ρήτρες στη συμφωνία φέρονται να προβλέπουν αύξηση των εσόδων της Τράπεζας, εάν το χαρτοφυλάκιο φέρει αποδόσεις στον αγοραστή.

Στελέχη της Τράπεζας σχολιάζουν πως η λογιστική επίπτωση στα κεφάλαια, ύψους 34 μονάδων βάσης θα αντισταθμιστεί όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής από την PIMCO, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μια αύξηση στο κεφάλαιο της Τράπεζας. Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι τα κεφάλαια της Τράπεζας παραμένουν σταθερά μετά την πώληση, αφού ο μικρός αντίκτυπος αντισταθμίζεται από την ενίσχυση των κεφαλαίων από άλλες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την πορεία της Τράπεζας μέσα στο 2020. Έτσι, στελέχη της Τράπεζας αισθάνονται πως είναι σε θέση να «περιμένουν» μέχρι την αντιστροφή της μικρής απώλειας όταν θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές.

Με τις γραμμές της Φρανκφούρτης

Πάνω από όλα, η πώληση αντικατοπτρίζει μια στάση διαχείρισης των κινδύνων της διεθνούς οικονομίας. Σε μια περίοδο όπου επικρατεί σύγχυση, ανησυχία και αβεβαιότητα, σε μεγάλο βαθμό λόγω των εξελίξεων της πανδημίας διεθνώς, η Κύπρου προτιμά να ξεκαθαρίσει τον ορίζοντα του 2021 με σκοπό την επιτάχυνση της εξόδου από το 2020. «Πρόκειται για εκδίωξη. Διώξαμε ρίσκο από τα βιβλία για να προχωρούμε ελεύθερα με την στήριξη της οικονομίας και επανεκκίνηση, αν μας επιτρέψει η Πανδημία από το Φθινόπωρο», σχολίασε στέλεχος της Τράπεζας. «Εξάλλου, η διαχείριση του Κινδύνου θεωρήθηκε πολύ πιο επιτακτική από μια μικρή αύξηση στην τιμή που ενδεχομένως να μπορούσε να εξασφαλιστεί αν περιμέναμε, με τον κίνδυνο επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας στο επόμενο διάστημα».

Η πληροφόρηση αναφέρει πως η απόφαση, που αφορά στον χρονισμό της πώλησης, είναι εντελώς συνυφασμένη με τη στάση που τηρεί και η Φρανκφούρτη, η οποία βλέπει τη συμφωνία θετικά. Η εποχή χαμηλών εσόδων για τις τράπεζες αποτελεί και μια ευκαιρία για να μειωθεί ο κίνδυνος με τρόπο που να επιτρέπει την επανεκκίνηση μόλις το επιτρέψει η πορεία της διεθνούς οικονομίας, λόγω και της Πανδημίας.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου

Η Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company («BOC Holdings» και, μαζί με τις θυγατρικές της, το «Συγκρότημα»), έχει καταλήξει σε συμφωνία με επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την Pacific Investment Management Company LLC (“PIMCO”) για την πώληση χαρτοφυλακίου (το «Χαρτοφυλάκιο») μη εξυπηρετούμενων δανείων με μεικτή λογιστική αξία ύψους €916 εκατ. (γνωστό ως «Project Helix 2», ή η «Συναλλαγή»).

Το Χαρτοφυλάκιο έχει συμβατικό υπόλοιπο ύψους €1.46 δισ. και αποτελείται από 22,224 δάνεια, κυρίως ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία είναι εξασφαλισμένα με πάνω από 5,616 ακίνητα. Η καθαρή λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων που πωλούνται ανέρχεται σε €440 εκατ. Το τίμημα πώλησης ανέρχεται σε 46% επί της μεικτής λογιστικής αξίας ή 29% επί του συμβατικού υπόλοιπου και είναι πληρωτέο σε μετρητά, με το 35% να είναι πληρωτέο κατά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής και το υπόλοιπο 65% να είναι αναβαλλόμενο χωρίς οποιουσδήποτε όρους. Το αναβαλλόμενο τίμημα είναι πληρωτέο σε τρείς περίπου ίσες δόσεις, σε περίοδο 48 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Το τίμημα δύναται να αυξηθεί περαιτέρω μέσω ενός μηχανισμού μεταβλητού τιμήματος (earnout), ο οποίος εξαρτάται από την απόδοση του Χαρτοφυλακίου.

Η Συναλλαγή επιταχύνει τη στρατηγική της Τράπεζας για μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό, καθώς μειώνει τα ΜΕΔ κατά 24% και τον δείκτη ΜΕΔ κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες. Κατά την ολοκλήρωση, η Συναλλαγή αναμένεται να έχει επίδραση ύψους -34 μ.β. στον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 του Συγκροτήματος. Με την πλήρη αποπληρωμή του αναβαλλόμενου τιμήματος και χωρίς να ληφθεί υπόψη οποιαδήποτε θετική επίδραση από το μεταβλητό τίμημα (earnout), η Συναλλαγή αναμένεται να έχει επίδραση ύψους +9 μ.β. στον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 του Συγκροτήματος. Η λογιστική ζημιά της Συναλλαγής που περιλαμβάνεται στα αποτελέσματα του β’ τρίμηνου 2020 εκτιμάται σε περίπου €68 εκατ.

Η Συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξάμηνου του 2021 και τελεί υπό αριθμό αιρέσεων, περιλαμβανομένων συνήθων εποπτικών και άλλων εγκρίσεων. Το Χαρτοφυλάκιο θα μεταφερθεί από την Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λίμιτεδ (η «Τράπεζα») σε μια εγκεκριμένη Κυπριακή Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων (η «ΚΕΕΠ»).

Στη συνέχεια, οι μετοχές της ΚΕΕΠ θα αγοραστούν από συγκεκριμένα επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την PIMCO, τον αγοραστή του Χαρτοφυλακίου.

Μετά από μεταβατική περίοδο κατά την οποία η διαχείριση των δανείων θα παραμείνει στην Τράπεζα, πρόθεση είναι όπως η διαχείριση του Χαρτοφυλακίου μεταφερθεί σε οργανισμό διαχείρισης δανείων (servicer), ο οποίος θα επιλεγεί και θα διοριστεί από την ΚΕΕΠ. Οι δύο πλευρές είναι σε συζητήσεις αναφορικά με τις λεπτομέρειες και τον χρόνο μεταφοράς της διαχείρισης των δανείων.

Η Συναλλαγή αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο στην επίτευξη της στρατηγικής του Συγκροτήματος για βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου μέσω της μείωσης των ΜΕΔ. Συμπεριλαμβανομένου του Project Helix 2, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2020, το Συγκρότημα μείωσε τα ΜΕΔ κατά €1.3 δις, μειώνοντας τον δείκτη ΜΕΔ σε 22%. Αυτή η μείωση περιλαμβάνει οργανική μείωση ύψους €278 εκατ. και την ολοκλήρωση της πώλησης ΜΕΔ ύψους €133 εκατ που αφορά κυρίως μη εξασφαλισμένα δάνεια ιδιωτών (Velocity 2).

Η Τράπεζα παραμένει επικεντρωμένη στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό. Σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 9, η Τράπεζα εκτιμά ότι θα αναγνωρίσει επιπρόσθετες πιστωτικές ζημιές δανείων ύψους περίπου €21 εκατ. στα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το β΄ τρίμηνο 2020, ως αποτέλεσμα δυνητικών πωλήσεων ΜΕΔ στο μέλλον. Κατά το δ’ τρίμηνο 2019, η Τράπεζα αναγνώρισε πιστωτικές ζημιές δανείων ύψους €75 εκατ., ως αποτέλεσμα της μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό που ανέμενε εκείνη την περίοδο.

Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 του Συγκροτήματος στις 30 Ιουνίου 2020, αναμένεται να παραμείνει σε παρόμοιο επίπεδο με το δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 του Συγκροτήματος στις 31 Μαρτίου 2020 ύψους 14.3%, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίδραση από τις τροποποιήσεις των κεφαλαιακών κανονισμών που εισήχθησαν τον Ιούνιο του 2020.

Η PIMCO είναι ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στον κόσμο. Με τη δημιουργία της το 1971 στο Newport Beach της Καλιφόρνια, η PIMCO εισήγαγε στους επενδυτές μια προσέγγιση συνολικής απόδοσης (total return approach) για επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Στα 45+ χρόνια από τότε, η εταιρεία συνέχισε να προσφέρει καινοτομία και τεχνογνωσία στη συνεργασία της με πελάτες που αναζητούν τις καλύτερες επενδυτικές λύσεις. Σήμερα η PIMCO έχει γραφεία σε όλο τον κόσμο και 2.900+ επαγγελματίες που τους ενώνει ένας σκοπός: Η δημιουργία ευκαιριών για επενδυτές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η PIMCO ανήκει στην Allianz SE, έναν κορυφαίο παγκόσμιο διαφοροποιημένο πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ο Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος Συγκροτήματος, σχολίασε:

«Είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την υπογραφή της συμφωνίας για το Project Helix 2, ακόμα μία σημαντική πώληση ΜΕΔ από την Τράπεζα, παρά τις δύσκολες συνθήκες στις αγορές λόγω της εξάπλωσης του COVID-19. Με τις ενέργειες μας για μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό περιλαμβανομένου του Project Helix 2, μειώσαμε τα ΜΕΔ κατά €1.3 δις, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2020. Συνολικά, μειώσαμε τα ΜΕΔ κατά €12.4 δις ή 83% σε €2.6 δις, από το υψηλό επίπεδο του 2014, και τον δείκτη ΜΕΔ σε 22%.

Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε λύσεις, οργανικές και μη, για να το πετύχουμε αυτό. Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την προοπτική για επιτάχυνση της μείωσης των ΜΕΔ, μέσω περαιτέρω πωλήσεων ΜΕΔ στο μέλλον.

Η Συναλλαγή αυτή σηματοδοτεί περαιτέρω πρόοδο ως προς την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων για να καταστήσουμε την Τράπεζα ένα ισχυρότερο, ασφαλέστερο και πιο επικεντρωμένο οργανισμό. Είμαστε τώρα σε καλύτερη θέση για να διαχειριστούμε τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη κρίση από την εξάπλωση του COVID-19 και για να στηρίξουμε την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας».

Οι Morgan Stanley & Co. International plc, και KPMG LLP ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, η Allen & Overy LLP ως οι κύριοι νομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας ως προς το Αγγλικό Δίκαιο, και οι Χρυσαφίνης και Πολυβίου ΔΕΠΕ ως οι κύριοι νομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας ως προς το Κυπριακό Δίκαιο σε αυτή τη Συναλλαγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ