ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο μάτι του κυκλώνα ξανά το επενδυτικό πρόγραμμα

Μεγάλη διαρροή κυπριακών κυβερνητικών εγγράφων που βρίσκονται στα χέρια του ειδησιογραφικού δικτύου με έδρα το Κατάρ.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σοβαρές υπόνοιες και ερωτηματικά εγείρονται για άλλη μια φορά σε σχέση με το πρόγραμμα παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου σε επενδυτές. Αιτία αυτή τη φορά, έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera σε πέραν των 1400 αιτήσεων για διαβατήρια τα οποία έλαβαν έγκριση από την Κυβέρνηση. Συμφώνα με το ρεπορτάζ του δικτύου 30 αιτήσεις από το σύνολο που έχει στη κατοχή του αφορούν άτομα με εγκληματικό παρελθόν ή που αντιμετωπίζουν ζητήματα με την δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις προσεχείς μέρες αναμένεται να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες δεκάδων προσώπων που έχουν αιτηθεί την κυπριακή υπηκοότητα από το 2017-2019 τα οποία δεν θα έπρεπε να λάβουν την υπηκοότητα. Σε αυτό το διάστημα η πλειοψηφία των αιτήσεων προέρχονται από Ρωσία, Κίνα και Ουκρανία.

Οι περιπτώσεις

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera, μεταξύ αυτών που έλαβαν το διαβατήριο το 2017, ήταν και ο Ουκρανός μεγιστάνας Mykola Zlochevsky, ιδιοκτήτες της εταιρείας ενέργειας Burisma. Όπως αναφέρεται, κατά την περίοδο που αγόρασε το κυπριακό διαβατήριο, ήταν ήδη υπό έρευνα στην χώρα του για υπόθεση διαφθοράς. Τον Ιούνιο του 2020 οι Ουκρανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι τους προσφέρθηκαν σε μετρητά, 6 εκατ. δολάρια για να εγκαταλείψουν την έρευνα. Τόσο ο Zlochevsky όσο και η Burisma αρνούνται ότι γνώριζαν για την δωροδοκία.

Παρόμοια περίπτωση καταγράφεται και αυτή του Ρώσου Nikolay Gornovskiy, πρώην αφεντικού του ενεργειακού κολοσσού της Gazprom. Όταν έλαβε την έγκριση για το κυπριακό διαβατήριο το 2019, ο Gornovskiy ήταν ήδη στη λίστα καταζητούμενων της Ρωσίας για κατάχρηση εξουσίας.

Ο Ali Beglov, Ρώσος υπήκοος, αγόρασε το διαβατήριό του παρά το γεγονός ότι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για εκβιασμό. Κυπριακό διαβατήριο έλαβε επίσης ο Κινέζος επιχειρηματίας Zhang Keqiang, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει χρόνο στη φυλακή για μετοχικές απάτες. Το διαβατήριο του βιετναμέζου επιχειρηματία Pham Nhat Vu εγκρίθηκε ένα μήνα μετά την κατηγορία του για δωροδοκία εκατομμυρίων δολαρίων σε μια συμφωνία τηλεπικοινωνιών. Πλέον εκτίει φυλάκιση τριών ετών.

Το δημοσίευμα αναφέρει τα πρόσφατα νομοσχέδια τα οποία πέρασαν από την Βουλή που καθιστούν το πρόγραμμα αυστηρότερο, ενώ προσθέτει ότι περίπου 30 πρόσωπα είναι αντιμέτωπα με ανάκληση διαβατηρίων, ενώ πολλοί ενδέχεται να παραβιάσουν το νόμο. Για παράδειγμα ο Leonardo Gonzalez Dellan από την Βενεζουέλα, πρώην τραπεζίτης, ο οποίος τιμωρήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για νομιμοποίηση εκατομμυρίων σε παράνομες νομισματικές συμφωνίες για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Ή ο Oleg Bakhmatiuk, εναντίον του οποίου διερευνάται η υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε σχέση με την αγροτική εταιρεία του στην Ουκρανία. Άλλα παραδείγματα κατόχων διαβατηρίων που αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες είναι οι Ρώσοι αδελφοί Alexei και Dmitry Ananiev, οι οποίοι αγόρασαν την υπηκοότητα το 2017 και ο Κινέζος υπήκοος Li Jiadong, ο οποίος τιμωρήθηκε από τις ΗΠΑ για ξέπλυμα 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα που σχετίζονται με χάκερ της Βόρειας Κορέας.

Τέλος, ο Maleksabet Ebrahimi και ο γιος του Mehdi, που είναι και οι δύο στην λίστα των πλέον καταζητούμενων της Ιντερπόλ για ξέπλυμα χρήματος και απάτη στο Ιράν και αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες στον Καναδά.

Ελένη Μαύρου: Ντροπή για την Κύπρο

Κληθείσα απο το Al Jazeera να σχολιάσει η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Ελένη Μαύρου ανέφερε ότι ο τρόπος εφαρμογής του προγράμματος τα τελευταία χρόνια επέτρεπε προφανώς να υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες η Κύπρος θα πρέπει να ντρέπεται. «Πιστεύω ότι πλέον οι νέοι κανονισμοί δεν θα αφήσουν περιθώριο να ξεγελαστεί το σύστημα και να ξεπεραστούν όρια τα οποία ένα κράτος πρέπει να σέβεται».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέφερε στο Al Jazeera ότι καμία υπηκοότητα δεν δόθηκε κατά παράβαση των κανονισμών την περίοδο κατά την οποία παραχωρήθηκε. 

Απο κυβερνητικής πλευράς πάντως αφήνεται να νοηθεί πως υπάρχουν ερωτηματικά όσον αφορά τον χρόνο που αποκαλύπτεται η εν λόγω έρευνα του δικτύου, μια χρονική συγκυρία οπου η Κύπρος ζητά την ευρωπαική στήριξη στις επανειλημμένες προκλήσεις της Τουρκίας την Κυπριακή ΑΟΖ. Κύκλοι πολιτικών αναλυτών τέλως θέτουν παρασκηνιακά το θέμα της "αξιοπιστίας" του Al Jazeera με βάση το Κατάρ και με δεδομένες τις σχέσεις της Τουρκίας με το αραβικό κράτος. Παρ όλα αυτά η Κυπριακή Κυβέρνηση καλείτε να απαντήσεις πειστικά και εξατομικευμένα στα ερωτήματα που θέτει το δίκτυο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση