ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΚΑΛΑ: Ανεπαρκής η Αρχή Εξυγίανσης

Κέρδισαν όλοι από ταπεριουσιακά της Λαϊκής Τράπεζας, εκτός από τους πολίτες που έχασαν τα λεφτά τους,τονίζει ο Α. Παπακωνσταντίνου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μετά την επίμαχη Επιτροπή Θεσμών και την ανακοίνωση πως τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής αναμένεται να αποδώσουν 6 σεντ για κάθε κουρεμένο ευρώ των καταθετών της, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ) Άδωνις Παπακωνσταντίνου απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ζητώντας όπως ο ετήσιος τακτικός προϋπολογισμός για το 2020 περιλαμβάνει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για προικοδότηση του Ταμείου.

Σε συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει πως το ότι υπάρχει σήμερα χρηματοπιστωτικό σύστημα και κράτος, οφείλεται στην απόφαση της Πολιτείας να θυσιάσει την Λαϊκή για να επιβιώσουν οι άλλες συστημικές κυπριακές τράπεζες. Παράλληλα, τονίζει πως ύστερα από έξι και πλέον χρόνια οι καταθέτες της Λαϊκής δεν έχουν πάρει ούτε σεντ, ενώ το Ταμείο Αλληλεγγύης –αν και δεν δίνει οριστική λύση- είναι ένα καλό βήμα για αποκατάσταση της αδικίας που υπέστησαν.

Τέλος, στρέφει τα πυρά του κατά της Αρχής Εξυγίανσης που κλήθηκε να διαχειριστεί περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στους πολίτες. Όπως λέει, «κατάφερε» να κερδίσουν σύμβουλοι, δικηγόροι, λογιστές και άλλοι, εκτός από τους πολίτες των οποίων τα συμφέροντα υποτίθεται ότι έπρεπε να προστατεύσουν.

- Τι προτίθεστε να κάνετε με το ποσοστό που έχετε στην Τράπεζα Κύπρου; Σκοπεύετε να το κρατήσετε και να το διαχειριστείτε;

- Πριν φτάσουμε στην απάντηση σε αυτό το ερώτημα, θεωρώ ότι πρέπει να προσδιορίσουμε το πλαίσιο νομοθεσίας που αφορά την εξυγίανση και που ψηφίστηκε το 2013 σε μια νύκτα. Υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο το κατατεθέν από το κράτος νομοσχέδιο διαβάστηκε ή κατανοήθηκε πριν ψηφιστεί από την Βουλή σε νόμο. Ανεξάρτητα με το τι ισχύει, η πραγματικότητα είναι ότι, με αυτό τον νόμο, η Κεντρική Τράπεζα «χειροτονήθηκε» αυτοκράτειρα με όλες τις υπερεξουσίες και καθόλου λογοδοσία και σε κανένα.

Στο πιο πάνω ερώτημά σας μιλάτε για ποσοστό που έχουμε (υποθέτω εννοείτε σαν καταθέτες) στην Τράπεζα Κύπρου. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το ποσοστό το κατέχει η Λαϊκή Τράπεζα (όχι οι καταθέτες) και το διαχειρίζεται η Αρχή Εξυγίανσης και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μ’ αυτό, χωρίς την έγκριση ή την γνώμη κανενός. Ο ΣΥΚΑΛΑ, που είναι το εκφραστικό όργανο των καταθετών της Λαϊκής, ζήτησε στην τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, κατά την οποία συζητήθηκε για δωδέκατη φορά το θέμα της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής, όπως αυτό το ποσοστό διανεμηθεί στους δικαιούχους πιστωτές, αντί να πουληθεί. Οι λόγοι είναι οι εξής: Πρώτον ότι η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής είναι αυτή την στιγμή χαμηλή και δεύτερον, πώληση σημαίνει πληρωμή και άλλων συμβούλων και πληρωμή προμηθειών των μεσαζόντων της πώλησης.

Αν οι μετοχές διανεμηθούν στους πιστωτές αποφεύγονται τα πιο πάνω επιπρόσθετα έξοδα / πληρωμές και ο κάθε πιστωτής μπορεί να αποφασίσει από μόνος του αν θα πουλήσει η θα κρατήσει τις μετοχές.

Εν πάση περιπτώσει, θα έπρεπε προ πολλού -και το ζητήσαμε επανειλημμένα- να συγκληθεί Γενική Συνέλευση Πιστωτών με προεδρεύουσα την Αρχή Εξυγίανσης για να έχουν οι ιδιοκτήτες αυτών των περιουσιακών στοιχείων κάποιο λόγο. Επανειλημμένα η Αρχή Εξυγίανσης όμως το απέρριψε.

- Τα 6 σεντς για κάθε 1 κουρεμένο ευρώ από τους καταθέτες της Λαϊκής είναι ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσό. Ωστόσο, δεν το περιμένατε;

- Όπως ενδεχομένως να έχετε πληροφορηθεί, σε πρόσφατη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η Αρχή Εξυγίανσης ανακοίνωσε και επίσημα, μετά από έξι και πλέον χρόνια, ότι το αποτέλεσμα της αδικαιολόγητα πολύχρονης διαχείρισης των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής αναμένεται να αποδώσει 5-6 σεντς για κάθε ευρώ που «κουρεύτηκε» από τους καταθέτες της Λαϊκής.

Ο ΣΥΚΑΛΑ προειδοποιούσε εδώ και πέντε χρόνια για αυτή την αναμενόμενη εξέλιξη, βασιζόμενος στην ανεπάρκεια της Αρχής Εξυγίανσης να χειριστεί σωστά αυτό το θέμα. Άλλοι μειδιούσαν ειρωνικά, άλλοι μας χλεύαζαν. Συνεχείς προσπάθειές μας να μας επιτραπεί να εμπλακούμε στην διαχείριση, έπεσαν επανειλημμένα στο κενό. Δύο διαχειριστές παραιτήθηκαν διαφωνώντας με την Αρχή Εξυγίανσης. Ανώτατος κρατικός αξιωματούχος το 2013 εκτιμούσε δημόσια, χωρίς δέσμευση, ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα απέδιδαν περίπου 40% στους καταθέτες. Δυστυχώς αποδειχτήκαμε σωστοί.

Σίγουρα αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα άλλα κατορθώματα της Αρχής σε ό,τι αφορά την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων τα απαριθμώ ως εξής: Πρώτον. «έχασαν» την θυγατρική της Λαϊκής στην Ρωσία με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση τρομοκρατίας και παραχώρηση παράτυπων δανείων.

Δεύτερον, με την καθυστέρηση πώλησης των άλλων θυγατρικών οι αξία τους συνεχώς μειωνόταν αφού η μητρική εταιρεία ήταν ουσιαστικά υπό πτώχευση.

Τρίτον, ακόμα και κερδοφόρες θυγατρικές όπως η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, έγιναν ζημιογόνες και στο τέλος η εν λόγω τράπεζα πουλήθηκε στο 65% της αξίας που είχε μέχρι το 2014 – 2015, μάλιστα σε μια διαδικασία όπου ο προσφοροδότης ήταν εις και μόνος.
Τέταρτον, έξι χρονοδιαγράμματα που κατέθεσε (προφορικά) η Αρχή Εξυγίανσης στην επιτροπή Θεσμών για αποπεράτωση της διαδικασίας «εξυγίανσης», παραβιάστηκαν. Τώρα είμαστε στο έβδομο.

Να εμπλακούν οι πιστωτές

- Πώς θα έπρεπε να κατά τη γνώμη σας να χειριστεί το θέμα η Αρχή Εξυγίανσης ώστε να υπήρχε μεγιστοποίηση των ποσών από τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία;

- Αίτημά μας από την αρχή ήταν να εμπλακούν οι πιστωτές της Λαϊκής, στην διαχείριση των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής. Ο αγώνας μας στο θέμα αυτό ήταν πολύ έντονος. Με ενέργειες δικές της και δικές μας η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής συνεδρίασε επανειλημμένα (12 φορές), όμως το θέμα έμενε πάντα στις υποσχέσεις της Αρχής Εξυγίανσης που ουσιαστικά παραπλανούσε την Κοινοβουλευτική επιτροπή.

Φτάσαμε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, αιτούμενοι το αυτονόητο. Να συγκαλέσει η Κεντρική Τράπεζα Γενική Συνέλευση πιστωτών της Λαϊκής, που είναι κατά κύριο λόγο οι καταθέτες. Οι καταθέτες με αυτό τον τρόπο θα αποκτούσαν κάποιο λόγο και εμπλοκή στην διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων. Εμάς πονούσε η διαχείριση και κανέναν άλλο. Ας μη ξεχνούμε ότι κατά κανόνα οι «κουρεμένοι» καταθέτες ήταν άτομα ή / και εταιρείες που ήξεραν να διατηρούν νοικοκυρεμένα οικονομικά. Εξ ου και η ρευστότητα που διέθεταν, η οποία κουρεύτηκε. Δυστυχώς το αίτημά μας για εμπλοκή στην διαχείριση απορρίφθηκε από το δικαστήριο με ενστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας / Κυβέρνησης / Εισαγγελίας, επικαλούμενοι την νομοθεσία περί εξυγίανσης που ψηφίστηκε από την Βουλή μια νύκτα του Μάρτη του 2013 (χωρίς να διαβαστεί καν από αυτούς που την ψήφισαν). Η νομοθεσία έδωσε υπερεξουσίες στην Κεντρική Τράπεζα η οποία κατάφερε να εκμηδενίσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων, πληρώνοντας μάλιστα και πολλά εκατομμύρια σε δικηγόρους, λογιστές, συμβούλους κ.λπ. Ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με την πιο πάνω νομοθεσία, η Κεντρική Τράπεζα / Αρχή Εξυγίανσης δεν υποχρεούται να δώσει εξηγήσεις για τα θλιβερά πεπραγμένα της σε κανένα. Ούτε και έχουμε δικαίωμα να κινηθούμε νομικά εναντίον τους αφού πριν μερικά χρόνια κατάφεραν να ψηφιστεί νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις τους δεν τους βαρύνουν προσωπικά.

Τολμήσαμε να συζητήσουμε με την Αρχή Εξυγίανσης τρόπους μεγιστοποίησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων για να πάρουμε την απάντηση αυτολεξεί ότι «η δουλειά μας δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε αξίες, αλλά να πουλήσουμε». Τους πήρε έξι και πλέον χρόνια να πουλήσουν, με τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα.

- Με την εκτίμησή σας το 2013 τα περιουσιακά στοιχεία ήταν της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ, ενώ η Κεντρική το εκτίμησε στα 600 εκατ. Θεωρείτε πως θα έπρεπε να γίνει κάποιου είδους επανεκτίμηση;

- Έχει καμιά σημασία μια ενδεχόμενη επανεκτίμηση; Παρεμπιπτόντως η ΑΕ τα εκτίμησε στα 660 εκατομμύρια. Αλλά έχει σημασία αν έχασαν 80% η 70% της αξίας που παρέλαβαν; Δηλαδή, θα υπήρχε αισθητή διαφορά για τους πιστωτές αν περίσσευαν 5-6 σεντς για κάθε ευρώ που κλάπηκε ή αν περίσσευαν 7-8 σεντς;

Το μόνο που έχει σημασία είναι ότι μια αρχή, η Αρχή Εξυγίανσης, που κλήθηκε να διαχειριστεί περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στους πολίτες «κατάφερε» να κερδίσουν όλοι (σύμβουλοι, δικηγόροι, λογιστές κ.λπ.) εκτός από τους πολίτες των οποίων τα συμφέροντα υποτίθεται ότι έπρεπε να προστατεύσουν.

Να συνεχιστεί η προικοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης

- Έως τώρα με πόσα χρήματα και ακίνητα έχει προικοδοτηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης;

- Το Ταμείο Αλληλεγγύης (ΤΑ) διαθέτει 50 εκατομμύρια σε μετρητά και περίπου 125 εκατομμύρια σε ακίνητη ιδιοκτησία.Το Συμβούλιο του ΤΑ διορίστηκε πριν από τρεις περίπου μήνες και μέχρι στιγμής έγιναν δυο συνεδρίες. Ομολογουμένως μεσολάβησαν οι θερινές διακοπές, αλλά ευελπιστούμε και αναμένουμε ότι οι συνεδρίες θα γίνουν συχνές και αποτελεσματικές. Ακόμα πιο σημαντικό είναι η συνεχής προικοδότηση του ΤΑ από το κράτος, αφού η οικονομία πάει τόσο καλά, σύμφωνα με αυτούς που την χειρίζονται.

- Με πόσα ακόμα προτείνετε να προικοδοτηθεί και πώς θα αντιδράσετε εάν το Υπουργείο δεν συμφωνήσει ή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα το κράτος;

- Σε πρόσφατη επιστολή μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών ζητήσαμε ουσιαστικό κονδύλι (όχι λιγότερο από 100 εκατομμύρια) στον τακτικό προϋπολογισμό του 2020 και επιπρόσθετη κινητή / ακίνητη ιδιοκτησία. Αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα. Το κράτος / η πολιτεία πάντα βρίσκουν τους τρόπους να ικανοποιούν λογικά αιτήματα, φτάνει να θέλουν. Όπου υπάρχει η βούληση υπάρχουν και οι τρόποι.

Δεν έγινε ούτε στοιχειώδης έρευνα για το κλείσιμο της Λαϊκής

- Εκτιμάτε πως το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι η λύση στο πρόβλημά σας; Τι άλλο θα προτείνατε;

- Το ΤΑ δεν είναι πανάκεια και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ολότητά του. Είναι όμως μια αρχή, αφού μέχρι και το 2017 η αντιμετώπιση από την πολιτεία ήταν ότι χρησιμοποιήσαμε, δήθεν, την λανθασμένη τράπεζα που χρεωκόπησε και δεν φταίει κανείς εκτός από εμάς. Τεχνηέντως, κάποιοι ξεχνούσαν ότι η Λαϊκή ήταν κρατική και από το 2012 την διαχειριζόταν το κράτος μετά που την ανακεφαλαιοποίησε. Και μετά την κατασπάραξε. Μια συνέπεια της διατήρησης της Λαϊκής «στον αναπνευστήρα», ήταν και η εξασφάλιση 9 δισεκατομμυρίων ELA, που βεβαίως το βρήκαμε μπροστά μας το 2013.

Για να υπάρχει σήμερα χρηματοπιστωτικό σύστημα και κράτος, οφείλεται στην απόφαση της Πολιτείας να θυσιάσει την Λαϊκή για να επιβιώσουν οι άλλες συστημικές κυπριακές τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που χωρίς αυτό, θα κατέρρεε και το κράτος το ίδιο. Αυτές δεν είναι μόνο δικές μας εκτιμήσεις μόνο, αλλά και πλείστων θεσμών της πολιτείας και άλλων ειδημόνων.

Εκ των πραγμάτων, το ΤΑ είναι το μόνο υφιστάμενο όχημα που υπάρχει για δικαίωση αυτών που υπέστησαν την πολιτειακή ληστεία το 2013.

Σε ό,τι αφορά εναλλακτικές, από το 2013 παραδώσαμε στο κράτος (ΠτΔ και Υπ.ΟΙΚ) οικονομική πρόταση που συντάξαμε μετά που συμβουλευτήκαμε και μεγάλα διεθνή λογιστικά γραφεία. Την ίδια πρόταση μοιραστήκαμε και με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Κάποια από τα κόμματα προθυμοποιήθηκαν και την εμπλούτισαν. Δυστυχώς, όμως, το κράτος την αγνόησε.

Φαίνεται ότι μόνο σε προεκλογικές περιόδους δυναμώνει η φωνή των πολιτών.

Βέβαια οι αγωγές μας για αποζημίωση στα επαρχιακά δικαστήρια συνεχίζουν να είναι εκεί. Δυστυχώς μετά από έξι και πλέον χρόνια καμμιά δεν εκδικάστηκε ακόμα. Υποβάλαμε αίτημα για συνένωση των αγωγών αφού είναι όλες οι ίδιες σε ότι αφορά τους καταθέτες της Λαϊκής. Δυστυχώς παρόλο που η Κρατική νομική υπηρεσία συμφώνησε, η Κεντρική Τράπεζα και Λαϊκή έφεραν ενστάσεις. Πως αλλιώς θα συνεχίσουν να πληρώνουν δικηγόρους (από τα δικά μας χρήματα) για να αντιδικήσουν μαζί μας.

Εκκρεμεί επίσης και ομαδική αγωγή μας στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε αυτή εκδικάστηκε.

- Ποια είναι η γενική αποτίμησή σας με τα συμβάντα στην Κύπρο;

- Σε αυτή τη χώρα, έχουμε καταλύσει τα πάντα. Κλέψαμε τους πολίτες, γίναμε μιζαδόροι, εκμεταλλευτές, κάποιοι δωροδοκούν κάποιους άλλους, κάποιοι εκβιάζουν κάποιους άλλους και όλοι αναμένουν χάρες και ρουσφέτι. Οι ένοχοι, σε πολλές περιπτώσεις, δραπετεύουν από την δικαιοσύνη. Φυλακίζουμε τους κλέφτες χαλουμιών και αφήνουμε στο απυρόβλητο τους κλέφτες δισεκατομμυρίων. Σε σοβαρότατες περιπτώσεις η πολιτεία ούτε καν ασχολήθηκε για να διαπιστώσει ποιοι είναι οι ένοχοι και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Παράδειγμα η μακαρίτισσα Λαϊκή Τράπεζα. Κατασπαράχθηκαν πολίτες και δεν βρήκαμε ένα ένοχο να τιμωρήσουμε. Ούτε στοιχειώδης έρευνα δεν έγινε. Οι πολύ λίγες περιπτώσεις που έφτασαν στο δικαστήριο δεν έχουν καμιά σχέση με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2013. Έχουν σχέση μόνο με δωροδοκίες ή / και παραπλάνηση της επενδυτικής κοινότητας.
Έξι χρόνια μετά, πολλοί συμφωνούν στην διαπίστωση ότι δεν χρειαζόταν να γίνει κούρεμα καταθέσεων. Έξι χρόνια μετά, ακόμα ψάχνουμε τρόπους, όχι να αποκαταστήσουμε αυτούς που κλέψαμε, αλλά να τους ρίξουμε κοκαλάκια για να σιωπούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X