ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναλλαγματικά διαθέσιμα 3 τρισ. δολαρίων κρύβει το Πεκίνο

Ο ρόλος τους στον Δρόμο του Μεταξιού και η απειλή για τη διεθνή οικονομία

BLOOMBERG

Γνωστή για τα δυσθεώρητα εμπορικά πλεονάσματά της αλλά και για τα ιλιγγιώδη συναλλαγματικά της διαθέσιμα, όπως και για το τεράστιο χρέος των ΗΠΑ που κρατάει, η Κίνα φαίνεται πως έχει ένα ακόμη μυστικό όπλο: κάθεται πάνω σε 6 τρισ. δολ., τα μισά από τα οποία είναι «κρυμμένα», γι’ αυτό και αποτελούν μια νέα απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Αυτή είναι η εκτίμηση του Μπραντ Σέτσερ, γνωστού οικονομολόγου και πρώην στελέχους στα υπουργεία Εμπορίου και Οικονομίας των ΗΠΑ.

Οπως επισημαίνει ο εν λόγω οικονομολόγος στην ειδησεογραφική πλατφόρμα The China Project, υπολογίζει πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αναφέρουν τα στοιχεία τους στην κεντρική κυβέρνηση μάλλον συγκεντρώνουν συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους περίπου 6 τρισ. δολ. Τα επίσημα διαθέσιμα όμως, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Ξένου Συναλλάγματος, δεν υπερβαίνουν τα 3,1 τρισ. δολ., όπως καταγράφονται στα τέλη του περασμένου έτους. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κίνας δεν εμφανίζεται πουθενά στα επίσημα βιβλία της κεντρικής τράπεζας. Πρόκειται για ένα είδος «σκιωδών διαθεσίμων» που εμφανίζονται, αντιθέτως, στο ενεργητικό φορέων όπως είναι οι κρατικές τράπεζες.

Οπως τονίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος, τα επίσημα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας παραμένουν στάσιμα τα τελευταία χρόνια, ενώ τα «κρυμμένα», που παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, έχουν αυξηθεί σημαντικά μαζί με το εμπορικό πλεόνασμα της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο. Ο Σέτσερ υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι «η αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει την Κίνα αποτελεί πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα».

Διευκρινίζει μάλιστα πως είναι τόσο κεντρικός ο ρόλος της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, ώστε «οτιδήποτε κι αν κάνει, είτε βγει στην επιφάνεια είτε δεν βγει, έχει τελικά τεράστιο αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο». Ενα παράδειγμα περί του πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τι είδους αντίκτυπο θα έχουν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας, είναι ο ρόλος που ενδέχεται να έχουν στη χρηματοδότηση του φιλόδοξου σχεδίου του Πεκίνου, τον νέο Δρόμο του Μεταξιού. Σύμφωνα, πάντα, με τον Σέτσερ, το ύψος των κρυμμένων διαθεσίμων «υπογραμμίζει ένα σημαντικό γεγονός που τείνουμε να ξεχνάμε συχνά όταν μιλάμε για τα εσωτερικά προβλήματα υπερχρέωσης της Κίνας». Ο Αμερικανός οικονομολόγος υπενθυμίζει πως «η Κίνα είναι ένας μεγάλος πιστωτής, για ορισμένα τμήματα του πλανήτη ο σημαντικότερος, και το βάρος των διαθεσίμων που έχει συγκεντρώσει γίνεται αισθητό σε όλον τον κόσμο».

Σε ό,τι αφορά την ποικιλία των διαθεσίμων της Κίνας, πρόκειται για μια προσπάθεια διαφοροποίησής τους και μεταβολής στη σύνθεσή τους με πολλά διαφορετικά νομίσματα. Είναι μια τάση που γεννήθηκε την περίοδο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, επισημαίνει ο Μπραντ Σέτσερ. Τονίζει μάλιστα πως τα διαθέσιμα της Κίνας «αποτελούν μια τόσο μεγάλη και ισχυρή δύναμη, ώστε ένα τέτοιο παγκόσμιο και μακροπρόθεσμο σχέδιο έργων υποδομής όπως ο νέος Δρόμος του Μεταξιού μοιάζει με παρεπόμενο της απόφασης που έλαβε το Πεκίνο το 2009 να βρει νέους τρόπους για να διαθέσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας. Διευκρινίζει μάλιστα πως «η Κίνα είναι τόσο μεγάλη οικονομία και με τόσο εκτεταμένες ανισορροπίες, ώστε όλες οι δραστηριότητές της έχουν μοιραία ένα δυσανάλογα μεγάλο διεθνές αντίκτυπο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση