ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεχίζεται ο εμπορικός «πόλεμος» Βρυξελλών-Πεκίνου: Το αυστηρό μήνυμα της φον ντερ Λάιεν

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε πλήρως τα "αμυντικά" εμπορικά μας εργαλεία, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη 

Σε αυστηρή προειδοποίηση προς την Κίνα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατευθεί από τις επιθετικές πρακτικές ανταγωνισμού προχώρησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανοίγοντας τον δρόμο για συνέχιση του εμπορικού «πολέμου» μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου. Σε ασυνήθιστα, μάλιστα, για εκείνη υψηλούς τόνους, η Ευρωπαία αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτραπεί στην Κίνα να χρησιμοποιεί τον αρκετά επιδοτούμενο κατασκευαστικό της τομέα για να υπερκεράσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Επί της ουσίας το μήνυμα της Κομισιόν – που έχει σταλεί ήδη προς το Πεκίνο – ήταν σαφές: ανοίξτε τις αγορές στα ευρωπαϊκά προϊόντα, διαφορετικά θα κλείσουν οι δικές μας για τα κινεζικά.

«Προκειμένου το εμπόριο να διεξάγεται με ισότιμους όρους, η πρόσβαση στις αγορές θα πρέπει να είναι αμοιβαία» τόνισε η Φον ντερ Λάιεν, αμέσως μετά την τριμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Κινέζο ομόλογό του, στο Παρίσι. «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε πλήρως τα «αμυντικά» εμπορικά μας εργαλεία, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο» σημείωσε για να προσθέσει ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί πρακτικές στρέβλωσης της αγοράς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη εγχώρια αποβιομηχανοποίηση».

Η πρόεδρος της Κομισιόν συνέχισε λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν θα κάνει πίσω, εάν χρειαστεί να λάβει σκληρές αποφάσεις, προκειμένου να προστατεύσει την οικονομία της και την ασφάλειά της.

Στο «στόχαστρο» των Βρυξελλών έχουν βρεθεί, άλλωστε, πρόσφατα επιδοτήσεις που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ κινεζικών και ευρωπαϊκών προϊόντων και που «απειλούν» την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

«Δίκαιοι κανόνες για όλους»

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπίνγκ «δίκαιους κανόνες για όλους». Ανοίγοντας την τριμερή συνάντηση στο Παρίσι σημείωσε ότι «το μέλλον της ηπείρου μας βασίζεται ξεκάθαρα στη δυνατότητά μας να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε μια ισορροπημένη σχέση με την Κίνα».

Το Παρίσι επιδιώκει μεγαλύτερη αμοιβαιότητα στις σχέσεις με το Πεκίνο, αλλά έχει στηρίξει ξεκάθαρα τις Βρυξέλλες σχετικά με τις έρευνες που διεξάγει για άνισες πρακτικές ανταγωνισμού, όπως για τα ηλεκτρικά οχήματα ή ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Η Ε.Ε. ανησυχεί για το πλεόνασμα εισαγωγών κινεζικών προϊόντων, καθώς εξάγονται σε τεχνητά χαμηλές τιμές, ενώ οι κινεζικές εταιρείες λαμβάνουν εξαιρετικά υψηλές επιδοτήσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Στην αρχική του παρέμβαση ο Κινέζος πρόεδρος δεν έδειξε σημάδια υποχώρησης έναντι των ευρωπαϊκών απαιτήσεων. Απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν και την Φον ντερ Λάιεν δήλωσε απλώς ότι η Κίνα και η Ε.Ε θα πρέπει να «παραμείνουν εταίροι» καθώς και «να εμβαθύνουν τις στρατηγική επικοινωνία τους».

«Προστατευτισμός» και «αντίποινα»

Το Πεκίνο πάντως έχει κατηγορήσει ευθέως τις Βρυξέλλες για τακτική και πολιτική «προστατευτισμού» ενώ σε «αντίποινα» για τις έρευνες για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, ξεκίνησε έρευνες αντι-ντάμπινγκ για γαλλικά αλκοολούχα ποτά, όπως το κονιάκ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν όμως επέμεινε ότι «η Κίνα συνεχίζει να στηρίζει μαζικά τον μεταποιητικό της τομέα και αυτό, σε συνδυασμό με μια εγχώρια ζήτηση που δεν αυξάνεται, ο κόσμος δεν μπορεί να απορροφήσει την πλεονάζουσα παραγωγή της Κίνας».

Στην Ε.Ε υπάρχει εξάλλου ανησυχία για την εξαιρετικά μεγάλη εξάρτησή της από την για τις λεγόμενες κρίσιμες πρώτες ύλες, που απαιτούνται για την παραγωγή τεχνολογίας, όπως ηλιακοί συλλέκτες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι οι Βρυξέλλες θα χρησιμοποιήσουν τη στρατηγική απομείωσης του κινδύνου (de-risking) σε ό,τι αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού της Ε.Ε συνάπτοντας συμφωνίες με σειρά χωρών, που διαθέτουν ανάλογους φυσικούς πόρους και αντίστοιχες κρίσιμες πρώτες ύλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X