ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα 13 σενάρια του ΥΠΕΣ για 14 νέους Δήμους

Η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει και τρεις Μητροπολιτικούς Δήμους σε Λευκωσία Πάφο και Λεμεσό – Αποφασίζει η Ένωση Δήμων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Βαθιές τομές στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιεί η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα και με το έγγραφος πολιτικής – μελέτης, που ετοιμάσθηκε από τεχνοκράτες και από τις 10 Οκτωβρίου έχει παραδοθεί στους Δήμους για μελέτη και σχόλια. Το έγγραφο πολιτικής, το οποίο έχει στην διάθεσή της η «Κ», περιλαμβάνει τις προτάσεις του ΥΠΕΣ για το νέο χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη μελέτη παρουσιάζονται συνολικά 13 σενάρια, με τις προτεινόμενες συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων. Στο πρώτο σενάριο ο αριθμός των νέων Δήμων είναι 13 με τη συμπερίληψη 28 κοινοτήτων. Στο δεύτερο σενάριο ο αριθμός των Δήμων είναι 14 με την συμπερίληψη 24 κοινοτήτων. Ένα σημείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που προκύπτει από τη μελέτη είναι πως προτείνεται η δημιουργία τριών Μητροπολιτικών Δήμων, στη Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο. Το άλλο σημείο με εξίσου ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφορά τους οικονομικούς πόρων. Στο πρώτο σενάριο οι εξοικονομήσεις που προκύπτουν είναι της τάξης των 39.324.994 ευρώ ετησίως, ενώ στο δεύτερο 52.654.529. Η μελέτη του ΥΠΕΣ περιλαμβάνει τέσσερα σενάρια για την ελεύθερη Αμμόχωστο, τρία για την Πάφο και από δυο για τις υπόλοιπες επαρχίες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ασκήσεις επί χάρτου που αφορούν την ελεύθερη Αμμόχωστο και Πάφο, όπου καταγράφονται αντιδράσεις αλλά και ζυμώσεις για τις επερχόμενες αλλαγές. Η «Κ» παρουσιάζει τα προτεινόμενα σενάρια του ΥΠΕΣ επί των οποίων η Ένωση Δήμων θα τοποθετηθεί στη Γενική Συνέλευση στις 2 Νοεμβρίου.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
Στην ελεύθερη Αμμόχωστος η πρόταση του ΥΠΕΣ προσπαθεί να συγκεράση τις όποιες απόψεις υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο. Στα τέσσερα προτεινόμενα σενάρια τα τρία περιλαμβάνουν από δυο εναλλακτικές επιλογές.

ΣΕΝΑΡΙΟ Α
Ενιαίος Δήμος (Δήμοι: Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Δερύνειας, Σωτήρα, και οι κοινότητες Φρέναρου και Λιοπέτριου).

ΣΕΝΑΡΙΟ Β
α) Δερύνειας-Σωτήρα
β) Παραλίμνι-Αγία Νάπα

ΣΕΝΑΡΙΟ Γ
α) Δερύνεια-Σωτήρα-Λιοπέτρι- Φρέναρος
β) Παραλίμνι-Αγία Νάπα

ΣΕΝΑΡΙΟ Δ
α) Δερύνεια-Παραλίμνι
β) Αγία Νάπα-Σωτήρα

Στο σενάριο του Ενιαίου Δήμου, στο οικονομικό σκέλος – έσοδα το γενικό σχόλιο της μελέτης κάνει λόγο «για έναν εξαιρετικά βιώσιμο Δήμο κυρίως λόγω της τουριστικής ανάπτυξης στα Δημοτικά Διαμερίσματα Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου». Συγκεκριμένα τα ίδια έσοδα υπολογίζονται στα 35.047.765 ευρώ, ενώ οι κρατικές χορηγίες στα 5.721.314 ευρώ. Θετικά είναι τα σχόλια της μελέτης και για τα πρωτογενή αποτελέσματα του Δήμου τα οποία, όπως αναφέρεται, θα είναι πλεονασματικά κατά 1.724.096. Επίσης η συγχώνευση των τεσσάρων Δήμων, εκτιμάται, θα παρουσίαζε σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το σημερινό σύστημα κατακερματισμού, σε τέσσερις σχετικά μικρούς Δήμους. Ο Ενιαίος Δήμος (τέσσερις Δήμοι) θα είναι έκτασης 211 τετραγωνικών χλμ με συνολικό πληθυσμό 29.493 κατοίκους, εκ των οποίων οι 21.859 είναι ψηφοφόροι.

ΛΑΡΝΑΚΑ
Για την Λάρνακα τα δυο σενάρια που υπάρχουν με τρεις επιλογές το καθένα, αλλάζουν την υφιστάμενη κατάσταση, με τη μελέτη να κάνει ειδική αναφορά στο προτεινόμενο σύμπλεγμα Λάρνακας, Λιβαδιών Μενεού/Δρομολαξιάς. Όπως αναφέρεται στη μελέτη του ΥΠΕΣ, ο νέος Δήμος Λάρνακας «θα είναι ένας από τους ισχυρότερους και πιο βιώσιμους Δήμους της Κύπρου. Η προσθήκη των δύο αυτών Δήμων βελτιώνει σημαντικά τη δυνατότητα ενιαίας αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων, τα οποία λόγω της μορφολογίας του οικιστικού ιστού είναι ενιαία». Για την περίπτωση του Δήμου Λευκάρων η συγχώνευση των έξι κοινοτήτων θεωρείται μονόδρομος, από πληθυσμιακής απόψεως. Επί πλέον η προσθήκη των κοινοτήτων αυτών κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Δήμου Πάνω Λευκάρων, αναφέρεται στην μελέτη. Και στα δυο σενάρια για τη Λάρνακα, τα Λεύκαρα δεν συμπεριλαμβάνονται σε κάποιο σχήμα με άλλους δήμους της επαρχίας, ενώ η Αθηένου παραμένει ως έχει μόνο στο δεύτερο σενάριο.

ΣΕΝΑΡΙΟ Α
α) Λάρνακα-Λιβάδια-Μενεού/Δρομολαξιάς
β) Λεύκαρα και 6 Κοινότητες (Βάβλας, Δελικήπου, Κάτω Δρυς, Κάτω Λεύκαρα, Κόρνος, Κοφίνου)
γ) Αθηένου-Αραδίππου-Αβδελερό

ΣΕΝΑΡΙΟ Β
α) Λάρνακα-Λιβάδια-Μενεού/Δρομολαξιά-Αραδίππου
β) Λεύκαρα και 6 Κοινότητες (Βάβλας, Δελικήπου, Κάτω Δρυς, Κάτω Λεύκαρα, Κόρνος, Κοφίνου)
γ) Αθηένου

ΠΑΦΟΣ
Στα γενικά συμπεράσματα για τις συνενώσεις στην επαρχία Πάφου, η μελέτη κινείται προς την πλευρά των πλεονεκτημάτων σε σχέση με το σήμερα. Όπως καταγράφεται τα «πλεονεκτήματα αυτά εντοπίζονται όχι μόνο στις σημαντικές οικονομίες κλίμακας που προσφέρει κάθε εναλλακτική επιλογή που μελετήθηκε, αλλά και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και την προώθηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγραμματισμού. Οι δυνατότητες συνενώσεων περιορίζονται ειδικά όσον αφορά στη δυτική πλευρά της Επαρχίας, λόγω κυρίως του απομονωμένου από άλλους Δήμους χαρακτήρα του Δήμου Πόλις Χρυσοχούς». Στην Πάφο από την μελέτη αναδεικνύονται δυο ισχυρά σενάρια για το νέο χάρτη της επαρχίας. Το πρώτο αφορά την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Δήμου Πάφου, ο οποίος θα ενοποιήσει το παραλιακό μέτωπο και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ενιαίας και συντονισμένης τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης στην περιοχή καθώς και ομογενοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ο νέος Δήμος θα έχει 59.075 κατοίκους εκ των οποίων οι 34.244 θα είναι ψηφοφόροι. Η έκταση του θα είναι 112,29 τετραγωνικά χλμ. Στο οικονομικό σκέλος του νέου Δήμου, το σύνολο των εσόδων θα ανέρχεται σε 41.230.171 ευρώ, με σημαντικότερη πηγή τα έσοδα του Δήμου Πάφου τα οποία ανέρχονται σε 20.0929.653 ευρώ. Για το σενάριο συνένωσης της Πάφου με τη Γεροσκήπου η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ενός ισχυρού και βιώσιμου οικονομικά Δήμου, με πολύ υψηλό βαθμό ενδοδημοτικής συνοχής, που θα είναι σε θέση να προγραμματίζει και να υλοποιεί ολοκληρωμένες πολιτικές για το σύνολο της πόλης. Η επιλογή συγχώνευσης της Πάφου με την Πέγεια και κοινότητες, όπως τονίζεται, «παρουσιάζει σημαντικά μειονεκτήματα σε σχέση με την εναλλακτική της συγχώνευσης της Γεροσκήπου με την Πάφο».

ΣΕΝΑΡΙΟ Α
α)Πάφος-Γεροσκήπου
β)Πόλις Χρυσοχούς και 6 Κοινότητες. (Αργάκα, Μακούντα, Γουδί, Στενή, Πελαθούσα Χρυσοχούς)
γ)Πέγεια και 4 Κοινότητες (Έμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας και Χλώρακα)

ΣΕΝΑΡΙΟ Β
α)Πάφος-Πεγεια και οι Κοινότητες (Κισσόνεργας, Χλώρακα και Λέμπας)
β)Πόλις Χρυσοχούς και 6 Κοινότητες (Αργάκα, Μακούντα, Γουδί, Στενή, Πελαθούσα, Χρυσοχούς)
γ)Γεροσκήπου και 3 Κοινότητες (Αχέλεια, Τίμη, Αγία Μαρινούδα)

ΣΕΝΑΡΙΟ Γ
Μητροπολιτικός Δήμος Πάφου (Δήμοι: Πάφου, Γεροσκήπου, Πέγειας και οι κοινότητες Αχέλειας, Τίμης, Αγίας Μαρινούδας, Χλώρακας Έμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Στη Λευκωσία τα δυο ισχυρά σενάρια που εκ των πραγμάτων παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον αφορούν τις συνενώσεις με το δήμο της πρωτεύουσας. Το σενάριο ενός Μητροπολιτικού Δήμου κυριαρχεί μιας και ενδεχόμενη πρόκρισή του, θα τον μετατρέψει σε μια «μικρή κυβέρνηση». Ο νέος Δήμος θα έχει πληθυσμό 174.167 κατοίκους εκ των οποίων οι 114.089 θα είναι ψηφοφόροι. Η συνολική του έκταση θα είναι 128,73 τετραγωνικά χλμ. Στα θετικά καταγράφεται η πλήρης ενοποίηση, από γεωγραφικής απόψεως, των περιοχών του νέου δήμου οικονομικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά και πολιτιστικά. Στα αρνητικά επισημαίνονται ενδεχόμενες δυσκολίες «στην ομογενοποίηση της οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου και αρνητικές οικονομίες κλίμακας στην παροχή υπηρεσιών, με την έννοια ότι ο Δήμος αναγκαστικά θα λειτουργεί με υψηλό βαθμό αποκέντρωσης των υπηρεσιών του, στα δημοτικά διαμερίσματα». Επίσης η μελέτη αναφέρεται και σε σημαντικές επιπτώσεις στους υπόλοιπους δήμους της Λευκωσίας. Στο οικονομικό κομμάτι τα έσοδα του Μητροπολιτικού Δήμου διαμορφώνονται ετησίως σε 61.015.598 ευρώ.

ΣΕΝΑΡΙΟ Α
α) Λευκωσία-Άγιος Δομέτιος- Έγκωμη-Αγλανζιά
β) Στρόβολος-Λακατάμεια-Τσέρι
γ) Λατσιά-Γέρι-Δάλι

ΣΕΝΑΡΙΟ Β
α) Μητροπολιτικός Δήμος (Λευκωσία-Στρόβολος-Άγιος Δομέτιος- Έγκωμη-Αγλανζιά)
β) Λακατάμεια-Τσέρι
γ) Λατσιά-Γέρι-Δάλι.

ΛΕΜΕΣΟΣ
Για τη Λεμεσό η μελέτη του ΥΠΕΣ κινείται σε δυο σενάρια, με αριθμό επιλογών το καθένα. Στα συμπεράσματα, δίδεται προβάδισμα στο πρώτο σενάριο. Συγκεκριμένα όπως τονίζεται η «δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού Δήμου στη Λεμεσό θα προσφέρει όχι μόνο σημαντικές εξοικονομήσεις αλλά και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, για το σύνολο του μητροπολιτικού συγκροτήματος, αυξάνοντας την ικανότητα διακυβέρνησης των τοπικών υποθέσεων της πόλης». Ο μητροπολιτικός Δήμος Λεμεσού θα έχει πληθυσμό 141.316 κατοίκους εκ των οποίων οι 90.722 θα είναι ψηφοφόροι. Η έκταση του, θα είναι 63,13 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα συνολικά έσοδα του νέου Δήμου θα ανέρχονται σε 47.541.322 ευρώ ετησίως. Από αυτά τα 32.976,439, δηλαδή το 69,4%, θα είναι ίδια έσοδα. Ο νέος Δήμος Ανατολικής Λεμεσού θα έχει πληθυσμό 34.956 κατοίκους εκ των οποίων οι 18.783 θα είναι ψηφοφόροι. Η έκταση του νέου Δήμου θα είναι 70,56 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός του νέου Δήμου Δυτικής Λεμεσού θα είναι συγκρίσιμος με το μέγεθος του αντίστοιχου Δήμου Ανατολικής Λεμεσού, η δε έκτασή του θα είναι 111,97 τετραγωνικά χλμ.. Ο πληθυσμός θα ανέλθει στους 25.147 κατοίκους, εκ των οποίων οι 15.579 θα είναι ψηφοφόροι.

ΣΕΝΑΡΙΟ Α
α) Δήμος Ανατολικής Λεμεσού (Δήμοι: Γερμασόγειας, Αγίου Αθανασίου και οι Κοινότητες Αγίου Τύχωνα, Μουτταγιάκα, Φοινικάρια και Ακρούντα).
β) Μητροπολιτικός Δήμος Λεμεσού (Δήμοι: Λεμεσού, Μέσα Γειτονιάς, Κάτω Πολεμιδίων και η Κοινότητας Άνω Πολεμιδίων).
γ) Δήμος Δυτικής Λεμεσού (Δήμος Ύψωνα και οι Κοινότητες Ασώματος, Ερήμη, Τραχώνι, Καντού, Ακρωτήρι, Τσιερκέζ-Τσιφλίκ και Κολόσσι).

ΣΕΝΑΡΙΑ Β
α) Δήμος Ανατολικής Λεμεσού (Δήμοι: Γερμασόγειας, Αγίου Αθανασίου και οι κοινότητες, Αγιος Τύχωνας, Μουτταγιάκα, Φοινικάρια και Ακρούντα).
β) Λεμεσός-Μέσα Γειτονιά
γ) Δήμος Βόρειας Λεμεσού (Δήμοι Ύψωνα, Κάτω Πολεμιδίων και η Κοινότητα Άνω Πολεμιδίων)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X