ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τέλος στη στήριξη της απασχόλησης βάζει η Βρετανία

Απόφαση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, οικονομικών αναλυτών αλλά και επίσημων οργάνων του κράτους

Kathimerini.gr

Την ώρα που πολλές από τις κυβερνήσεις χωρών της Ευρωζώνης σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους προκειμένου να στηρίξουν τις χειμαζόμενες οικονομίες τους, η κυβέρνηση της Βρετανίας παίρνει την τολμηρή απόφαση να ανακαλέσει ίσως το σημαντικότερο μέτρο που έλαβε στη διάρκεια της πανδημίας: τη στήριξη της απασχόλησης με το πρόγραμμα κάλυψης των μισθών από κρατικά κεφάλαια. Προκαλεί, έτσι, την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, οικονομικών αναλυτών αλλά και επίσημων οργάνων του κράτους, που προειδοποιούν για ένα κύμα απολύσεων, τη συνεπακόλουθη εκτίναξη της ανεργίας και τη ζημία που αυτή μπορεί να προκαλέσει στην οικονομία.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που κράτησε 9,5 εκατομμύρια εργαζομένους στις θέσεις τους, καθώς κάλυψε τους μισθούς τους στο 80% των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα. Κόστισε, βέβαια, στα ταμεία του βρετανικού κράτος 32 δισεκατομμύρια στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από σήμερα οι εργοδότες επωμίζονται μέρος του κόστους όσων υπαλλήλων τους είχαν θέσει σε αναστολή σύμβασης, καθώς καλούνται να καταβάλουν τις εισφορές στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία. Από τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, καλούνται να καταβάλουν το 10% των αποδοχών των υπαλλήλων τους, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 20% τον Οκτώβριο, μέχρι τη λήξη του προγράμματος στις 31 Οκτωβρίου. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, που ασκεί πιέσεις για να παραταθεί το πρόγραμμα και να διατεθούν 1,7 δισ. στερλίνες για τις επιχειρήσεις των τομέων που έχουν πληγεί στον μέγιστο βαθμό. Εκτός από το Εργατικό Κόμμα, όμως, σε ανάλογες προειδοποιήσεις έχει προβεί και το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών, καθώς προεξοφλεί πως η «πρόωρη», όπως τη χαρακτηρίζει, απόσυρση του μέτρου θα προκαλέσει ένα κύμα απολύσεων, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί ο αριθμός των ανέργων σε επίπεδα πάνω από τα 3 εκατομμύρια άτομα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Τονίζει, μάλιστα, πως στην περίπτωση αυτή η οικονομία της Βρετανίας θα δεχθεί καίριο πλήγμα.

Την ίδια στιγμή, μειώνονται οι προοπτικές ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας, καθώς η κυβέρνηση αναγκάζεται να αναβάλει τη χαλάρωση των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Λίγες ώρες μετά την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στη βόρεια Αγγλία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν κλειστές για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα όσες επιχειρήσεις είχε προγραμματισθεί να επαναλειτουργήσουν από σήμερα. Πρόκειται για τα καζίνο, τους χώρους μπόουλινγκ και άλλων ομαδικών παιχνιδιών, αλλά και τις δεξιώσεις γάμου.

Όπως τόνισε, η αύξηση των κρουσμάτων «μας ανάβει ένα προειδοποιητικό σήμα», που όμως συνεπάγεται νέα αναβολή στην ανάκαμψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση