ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι ζητάνε οι τουρίστες εν μέσω πανδημίας

Ποσοστό 87% μένει εντός Κύπρου, διακοπές σε ξενοδοχείο για το 40%, ψηλές υπηρεσίες καθαριότητας για το 60%

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Στην κατηγορία Β έχουν υποβαθμιστεί Αυστρία, Ελβετία, και Δανία, χώρες οι οποίες έφεραν τον Ιούλιο 13 χιλιάδες τουρίστες στην Κύπρο, ή το 1/5 του συνόλου των αφίξεων τουριστών τον προηγούμενο μήνα. Η ανησυχία στον τομέα των αερομεταφορών και του τουρισμού μετά από αυτή την εξέλιξη είναι έκδηλη, από την στιγμή που πρόκειται για χώρες οι οποίες θα συνέχιζαν τα δρομολόγιά τους και κατά την χειμερινή περίοδο. Πλέον με τα νέα δεδομένα, κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο.

Την ίδια ώρα η όποια αισιοδοξία προκύπτει από την επάνοδο της Βρετανίας και τα δημοσιεύματα που θέλουν σύντομα να επαναρχίζουν οι πτήσεις από τις σημαντικές μας αγορές, αυτές της Ρωσίας και του Ισραήλ, είναι συγκρατημένη λόγω εξελίξεων στην επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι χώρες. Φορείς του τουρισμού τονίζουν ότι ενώ εκ πρώτης όψεως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως θετικές εξελίξεις, εντούτοις υπάρχει μια σειρά από προϋποθέσεις ώστε να αρχίσουν να καταφθάνουν στο νησί τουρίστες από αυτές τις αγορές. Υπογραμμίζουν επίσης ότι περισσότερη βαρύτητα έχει η διαφύλαξη της υγείας και της προστασίας από τον κορωνοϊό, παρά να γεμίσουν τα ξενοδοχεία μας και μακροπρόθεσμα να προκαλέσουμε ζημιά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί σε σχέση με τις ξένες τουριστικές αγορές και τις συνεχείς αναπροσαρμογές στην κατάταξή τους, ρίχνει φέτος, ίσως για πρώτη φορά, τα φώτα στους Κύπριους τουρίστες.

Ήδη γίνονται προσπάθειες μέσω διαφόρων προγραμμάτων από το Υφυπουργείο Τουρισμού, με τελευταίο το Έκτακτο Σχέδιο Ενίσχυσης του Εγχώριου Τουρισμού. Το πρόγραμμα επιδοτεί το 25% του κόστους διαμονής σε 96 ξενοδοχειακές μονάδες και αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου. Σαφώς οι επιδοτημένες διακοπές είναι ένα κίνητρο για τους Κύπριους να προχωρήσουν σε κρατήσεις στα κυπριακά καταλύματα. Εξίσου σημαντικό είναι να γίνει μια ανάλυση στο προφίλ του Κύπριου τουρίστα και πώς η πανδημία έχει αλλάξει τα θέλω και τις ανάγκες του. Μια πρώτη αποτίμηση αυτών των αλλαγών γίνεται μέσα από την έρευνα της KPMG «Cyprus Hospitality Report». Η έρευνα έτρεξε από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 20 Ιουλίου με την συμμετοχή κατοίκων Κύπρου, διαφορετικών ηλικιών, πόλης, φύλου και εισοδήματος καταγράφοντας τις προτιμήσεις, τις προσδοκίες και τις ανησυχίες του δείγματος πριν και κατά την διάρκεια της πανδημίας. Συμπερασματικά αναφέρεται ότι ο Covid-19 είχε επίδραση στα πλάνα διακοπών των Κυπρίων.

Οι περισσότεροι προτίμησαν διακοπές μικρής διάρκειας εντός Κύπρου για αυτό το καλοκαίρι ενώ όσοι ακύρωσαν τις διακοπές τους ανέφεραν ως αιτία την πανδημία. Επίσης, εξαιρετικά σημαντικά για τους εγχώριους τουρίστες είναι τα επίπεδα καθαριότητας, οι κανόνες υγιεινής και αποστασιοποίησης. Μάλιστα ως συμπέρασμα της έρευνας καταγράφεται ότι οι Κύπριοι τουρίστες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν κάτι περισσότερο προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλειά τους.

Διακοπές εντός

Το ότι η Κύπρος κατατάσσεται 26η ασφαλέστερη χώρα για τα θέματα κορωνοϊού, είναι επιτυχία η οποία είναι γνωστή και παραδεκτή τουλάχιστον στον εγχώριο τουρισμό. Νιώθοντας λοιπόν ασφαλείς εντός συνόρων, η πλειοψηφία του εγχώριου τουρισμού προτίμησε φέτος να κάνει διακοπές εντός. Σύμφωνα με την έρευνα Cyprus Hospitality Report, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 87% των κατοίκων Κύπρου. Τέσσερις στους δέκα απάντησαν ότι οι διακοπές τους αφορούν διαμονή σε ξενοδοχείο, ενώ το 30% δεν θα επιλέξει ξενοδοχείο λόγω ανησυχιών για τις πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ακύρωσαν διακοπές

Σύμφωνα με την έρευνα, το 59% των ερωτηθέντων έχει ακυρώσει τις διακοπές του λόγω Covid-19 ενώ το 26% λόγω οικονομικών δυσκολιών, κάτι που επίσης μπορεί να συνδεθεί με τις συνέπειες της πανδημίας στον τομέα της εργασίας. Στους λόγους ακύρωσης των διακοπών, το 40% απάντησε ότι τις ακύρωσε για υγειονομικούς λόγους ένεκα Covid-19 ενώ το 19% λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών. Τέλος ένα 10% απάντησε ότι ακύρωσε τις διακοπές ώστε να εξοικονομήσουν είτε μέρες διακοπών για αργότερα ή χρήματα. Επίσης, καταγράφει μείωση 49% σε σχέση με το 2019 η αναζήτηση στο διαδίκτυο για κυπριακά ξενοδοχεία. Μειωμένο καταγράφεται το ενδιαφέρον και στην σελίδα της πλατφόρμας Airbnb (-34%) και του booking.com (-36%).

Διάρκεια διαμονής

Επτά στους δέκα Κύπριους τουρίστες επιλέγουν κράτηση διάρκειας 3-5 διανυχτερεύσεων σε κυπριακό ξενοδοχείο. Μόνο ένα 12% των ερωτηθέντων σχεδίαζαν να μείνουν περισσότερες από εννέα διανυχτερεύσεις στις διακοπές τους. Το 27% θα περάσουν περισσότερα από τρία βράδια σε τουριστικό κατάλυμα, το 29% θα προτιμήσει τις εκδρομές ενώ το 31% θα επιλέξει αποδράσεις το Σαββατοκύριακο σε κάποιο τουριστικό κατάλυμα.

Μείωση εξόδων

Το 35% των εγχώριων τουριστών αναφέρουν ότι έχει μειωθεί το ποσό που μπορούν να διαθέσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές λόγω της πανδημίας, ενώ το 22% δεν έχει διαθέσιμα χρήματα για τις καλοκαιρινές διακοπές. Το 3% ανέφερε ότι το ποσό αυτό έχει αυξηθεί ενώ το 40% ανέφερε ότι το κονδύλι για τις διακοπές τους παρέμεινε το ίδιο. Το 76% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι θα ξοδέψει τα χρήματα των διακοπών σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ. Ποσοστό 14% θα ξοδέψουν χρήματα για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, ενώ το 9% θα ταξιδέψει στο εξωτερικό, σε χώρα της ΕΕ.

Χαμηλότερες τιμές

Ιδιαίτερη ευαισθησία έχουν οι Κύπριοι τουρίστες στο κόστος διανυχτέρευσης. Από το σύνολο των ερωτηθέντων, οι οποίοι δεν έχουν κλείσει ξενοδοχείο αυτό το καλοκαίρι, το 50% απάντησε ότι θα έκλειναν αν υπήρχαν χαμηλότερες τιμές, το 17% θα πείθονταν με πακέτα διακοπών, το 23% δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έμενε σε ξενοδοχείο και 8% ότι θα έκαναν κράτηση αν δεν υπήρχαν τέλη ακύρωσης. Την ίδια ώρα το 21% απάντησε ότι προτίμησαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό λόγω καλύτερων πακέτων και προσφορών σε σχέση με την Κύπρο. Πάντως σύμφωνα με στοιχεία τα οποία συνελέγησαν τον Ιούλιο του 2020 για το μέσο δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχεία τριών έως πέντε αστεριών, η μέση τιμή ανά δωμάτιο έχει μειωθεί κατά 10,7% το 2020. Μάλιστα στην Πάφο η μείωση ξεπέρασε το 35%. Οι χαμηλότερες τιμές αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια των ξενοδόχων να προσελκύσουν εγχώριο τουρισμό. Την ίδια ώρα οι τιμές για τα καταλύματα τύπου Airbnb έχουν σημειώσει μείωση 18% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 σε σύγκριση με το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φετινές μειώσεις ακολούθησαν περσινές αυξήσεις στο μέσο όρο της ημερήσιας τιμής δωματίου σε ξενοδοχείο αυξήθηκε κατά 9,8% από το 2018 στο 2019. Παρόμοια τάση παρατηρείται και στα καταλύματα τύπου Airbnb που αυξήθηκαν 2,6% κατά την ίδια περίοδο.

Περισσότερα all inclusive

Η πλειοψηφία του κοινού επιλέγει πακέτα διακοπών, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτά τα πακέτα διακρίνονται σε all inclusive και πακέτα ημιδιατροφής. Σημειώνεται ότι πριν την πανδημία ένας στους δύο τουρίστες ζητούσαν πακέτα διακοπών ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ζήτηση αυξήθηκε στο 73%. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες απάντησαν ότι θα πλήρωναν μεταξύ 50 και 99 ευρώ την διανυκτέρευση τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ποσοστό αυτό ήταν 54% πριν την πανδημία και έπεσε στο 43% κατά την διάρκεια της πανδημίας. Την ίδια ώρα έχει αυξηθεί από 34% στο 43%, το ποσοστό όσων απάντησαν ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν από 100-199 ευρώ την διανυκτέρευση κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Πρώτα η καθαριότητα

Η έρευνα εξέτασε επίσης και το πώς αξιολογούν οι εγχώριοι τουρίστες τις υπηρεσίες των ξενοδοχείων. Πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή ενός ξενοδοχείου είναι η καθαριότητα (4,9/5), και ακολουθεί το δικαίωμα της δωρεάν ακύρωσης (4,6/5). Μάλιστα το 61% του εγχώριου τουρισμού είναι έτοιμοι να πληρώσουν περισσότερο για τις ψηλού επιπέδου υπηρεσίες καθαριότητας σε ξενοδοχεία. Τα μέτρα υγιεινής είναι επίσης ψηλά και ισοβαθμούν σε σημαντικότητα με την καλή εξυπηρέτηση πελατών. Ως σημαντικά αξιολογούνται τα μέτρα δημόσιας αποστασιοποίησης (3,9/5) και οι ανέπαφες υπηρεσίες (3,6/5). Μάλιστα έξι στους δέκα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για ψηλές υπηρεσίες καθαριότητας, τέσσερις στους δέκα για αυστηρά μέτρα υγιεινής κατά του κορωνοϊού, το 45% για την επιλογή της δωρεάν ακύρωσης και το 47% για καλές υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών.

Περισσότερα αστέρια

Το 71% των ερωτηθέντων δεν έχουν διαφοροποιήσει την προτίμησή τους σε σχέση με την κατάταξη του ξενοδοχείου γι΄ αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, ποσοστό 23% αναζητούν ξενοδοχείο με καλύτερη βαθμολογία αστεριών, και ένα 12% δήλωσε ότι θα προτιμούσε ένα πιο λουξ ξενοδοχείο για τις φετινές τους διακοπές. Επιπλέον ένα 20% θα προτιμούσε ξενοδοχείο το οποίο προσφέρει εντός των εγκαταστάσεων του όλες τις παροχές ώστε να μην χρειαστεί να βγει εκτός του καταλύματος. Δημοφιλέστερος προορισμός το φετινό καλοκαίρι για τους Κύπριους τουρίστες είναι η Αμμόχωστος συγκεντρώνοντας ποσοστό 42% των ερωτηθέντων. Ακολουθεί η Πάφος με ποσοστό 35%. Ποσοστό 15% του δείγματος επιλέγει Λεμεσό ενώ σε μονοψήφια νούμερα κινούνται η Λάρνακα (3%) και η Λευκωσία (1%).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση