ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τιμές αεροπορικών εισιτηρίων - Πότε αναμένεται να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα

Στο ίδιο έργο θεατές όπως και με την Cobalt, αναφέρει στη «Κ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών

Το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Thomas Cook, όπως ήταν αναμενόμενο σήμανε και την αύξηση ζήτησης των υπολοίπων αεροπορικών εταιρειών που είχες ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Καταναλωτών Κύπρου, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων εκτοξεύθηκαν στα ύψη μέσα σε 24 με 48 ώρες μετά από την επίσημη ανακοίνωση της Thomas Cook για κλείσιμο των αεροπορικών της γραμμών.

Συγκεκριμένα, έρευνα του Συνδέσμου, καταδεικνύει την απότομη αύξηση των τιμών με ενδεικτικά ποσοστά τα οποία ξεπερνούν τις φυσιολογικές τιμές με τις οποίες θα μπορούσε να ταξιδέψει κανείς όπως: Αθήνα (αύξηση 60-61%) , Θεσσαλονίκη (αύξηση 65-66%) και Λονδίνο (αύξηση 75%).

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, μιλώντας στη «Κ», οι τιμές αναμένεται να επιστρέψουν στις φυσιολογικές τους τιμές εντός των επόμενων μηνών και πιο συγκεκριμένα:

• Αθήνα: Οι φυσιολογικές τιμές αναμένεται να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους όρια τέλη Ιανουαρίου, λόγω του ότι μεσολαβεί το διάστημα των Χριστουγέννων αλλά και το πρώτο δεκαπενταήμερο Ιανουάριου όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση λόγω των φοιτητών. 

Θεσσαλονίκη: Οι φυσιολογικές τιμές αναμένεται να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους όρια τελευταία εβδομάδα Νοεμβρίου.

• Λονδίνο: Οι φυσιολογικές τιμές αναμένεται να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους όρια κατά την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου.

Πιο κάτω παρουσιάζεται ο πίνακας με βάση τα στοιχεία για τις τιμές των εισιτηρίων από την έρευνα του Συνδέσμου Καταναλωτών Κύπρου. Σημειώνεται ότι οι τιμές απεικονίζουν την έρευνα της συγκεκριμένης μέρας μόνο και πιθανόν οι τιμές να διαφοροποιηθούν.

*Οι τιμές σύγκρισης αφορούν όλες ημέρα αναχώρησης Δευτέρα και επιστροφής Κυριακή.

Σε ερώτηση της «Κ» κ. Μάριο Δρουσιώτη για το τι γίνεται με τα άτομα που έχουν ταξιδέψει μέσω Thomas Cook και έμειναν εγκλωβισμένα σε κάποια άλλη χώρα, χωρίς να γνωρίζουν για την επιστροφή τους, ή είχαν κλείσει τα εισιτήρια τους μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας, ο κ. Δρουσιώτης μας ενημέρωσε για τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα άτομα αυτά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Αυτούς που πλήρωσαν με πιστωτική κάρτα, αυτοί που αγόρασαν ταξιδιωτικό πακέτο μέσω διοργανωτή και αυτούς που πλήρωσαν με μετρητά.

Και στις τρεις περιπτώσεις τα δικαιώματα των καταναλωτών έχουν ως εξής:

• Πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας: Ο πελάτης έχει το δικαίωμα να αποταθεί στη τράπεζα μέσω της οποίας έγινε η συναλλαγή και μέσω της διαδικασίας αμφισβήτησης συναλλαγής να πάρουν τα χρήματα τους πίσω. Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη: «Αυτή είναι και η πιο εξασφαλισμένη μέθοδος για σίγουρη επιστροφή των χρημάτων».

• Ταξιδιωτικό πακέτο: Ο πελάτης θα πρέπει να αποταθεί στον διοργανωτή από τον οποίο εξασφάλισε το πακέτο του, ο οποίος μέσω ασφαλιστικής κάλυψης της εταιρείας του, υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα στον πελάτη. Ο κ. Δρουσιώτης στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι: «Ακόμη και όσοι ταξίδεψαν ήδη και έμειναν εγκλωβισμένοι, ο διοργανωτής του πακέτου οφείλει να καλύψει όλα τα απαραίτητά τους έξοδα μέχρι να επιστρέψουν».

• Πληρωμή με μετρητά: O πελάτης σε αυτή την περίπτωση βρίσκεται και στη πιο δύσκολη θέση λόγω του ότι δεν υπάρχει κάποια εξιδεικευμένη νομοθεσία που να του εξασφαλίζει την επιστροφή των χρημάτων του. Ο κ. Δρουσιώτης συμπληρώνει ότι: «Εάν θελήσουν μπορούν να κινήσουν αγωγή μέσω δικηγόρου, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι και η πιο αξιόπιστη μέθοδος αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να μην κερδίσουν την δίκη και να αναγκαστούν να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα».

«Στο ίδιο έργο θεατές»

Σχολιάζοντας την όλη κατάσταση που επικρατεί με το κλείσιμο της μίας από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες και σε δηλώσεις του στη «Κ», ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Μάριος Δρουσιώτης ανέφερε ότι: «Βρεθήκαμε για άλλη μία φορά στο ίδιο έργο θεατές όπως τότε με το κλείσιμο της Cobalt. Οι τιμές για άλλη μία φορά αυξήθηκαν ραγδαία, ωστόσο ο καταναλωτής χρειάζεται να κάνει υπομονή μέχρι να περάσει το εκτιμώμενο διάστημα για επαναφορά των φυσιολογικών τιμών».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση