ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

To Αμπου Ντάμπι νέο καταφύγιο για τον μεγάλο πλούτο

Υπάρχουν πάνω από 5.000 ειδικά επενδυτικά οχήματα από μόλις 16 το 2016

Bloomberg

Επί δεκαετίες πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου επέλεγαν να διασφαλίζουν τα περιουσιακά στοιχεία τους σε γνωστούς φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Νήσοι Κέιμαν, η Ελβετία και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Προσφάτως, όμως, έχει γίνει ιδιαιτέρως δημοφιλής στους βαθύπλουτους του κόσμου ένας νέος κόμβος πλούτου, το γεμάτο ουρανοξύστες εμιράτο του Αμπου Ντάμπι. Ο μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Ζάο Τσανγκπένγκ, η βαθύπλουτη ινδική οικογένεια των Αντάνι, o μεγαλοεπενδυτής και ιδρυτής της Bridgewarer Associates Ρέι Ντάλιο και ο Ρώσος βιομήχανος του χάλυβα Βλαντιμίρ Λίσιν συγκαταλέγονται ανάμεσα στους δεκάδες πελάτες του Αμπου Ντάμπι. Στη διάρκεια του έτους ίδρυσαν ειδικά επενδυτικά οχήματα (SPV) στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο του εμιράτου, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg News.

Τα SPV έγιναν ευρύτερα γνωστά από τον βασιλιά των ομολόγων σκουπιδιών Μάικλ Μίλκεν στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Πρόκειται για ειδικές νομικές οντότητες που δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα με ιδιαίτερα μεγάλο ύψος πλούτου να τον διαφυλάξουν και να τον θωρακίσουν από τους κινδύνους του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαχείρισης πλούτου Μ/HQ, αυτή τη στιγμή στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά του Αμπου Ντάμπι υπάρχουν περισσότερα από 5.000 ειδικά επενδυτικά οχήματα, όταν μόλις το 2016 ο αντίστοιχος αριθμός δεν υπερέβαινε τα 16. Δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την προέλευση αυτού του πλούτου των δισεκατομμυριούχων, οι οποίοι δεν έχουν ανακοινώσει από πού τα μετέφεραν. Είναι, πάντως, σαφές ότι οι μεγάλες εισροές πλούτου στο εμιράτο προδίδουν μεγάλες αλλαγές στο πώς και πού διασφαλίζουν τα πλούτη τους οι μεγιστάνες του κόσμου. «Το Αμπου Ντάμπι είναι τέλειος τόπος για να ιδρύσει κανείς ένα ειδικό όχημα, γι’ αυτό και προσελκύει όλο και περισσότερους», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Μπασκάρ Ντασγκούπτα, σύμβουλος επιχειρήσεων που στο παρελθόν εργαζόταν για την ειδική φορολογική ζώνη του εμιράτου. Ο ίδιος επισημαίνει ότι βλέπει να έρχονται στο εμιράτο όλο και περισσότεροι πλούσιοι από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τις Νήσους Κέιμαν, τον Μαυρίκιο και τη Σιγκαπούρη.

Οι Αρχές του Αμπου Ντάμπι αναφέρουν πως τα SPV στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ουσιαστικά εταιρείες χόλντινγκ που διαχειρίζονται μεγάλο πλούτο και συχνά αυτός αφορά περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα ή μετοχές. Οι εισροές πλούτου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σηματοδοτούν έτσι τον νέο ρόλο που έχει αναλάβει η οικονομία του εμιράτου των 509 δισ. δολ., καθώς η βασιλική οικογένεια Αλ Ναχιάν μεθοδεύει την απεξάρτησή της από το πετρέλαιο, όπως και οι υπόλοιπες μοναρχίες του Κόλπου. Το Αμπου Ντάμπι προσελκύει τους βαθύπλουτους του κόσμου και κερδίζει από τις εισροές του πλούτου τους σε μια εποχή που οι γνωστοί φορολογικοί παράδεισοι, όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι και οι Νήσοι Κέιμαν, αντιμετωπίζουν πολύ πιο διεξοδικούς ελέγχους από τις φορολογικές αρχές άλλων χωρών και μοιραία χάνουν ένα μέρος της πελατείας τους, και ειδικότερα των επιχειρήσεων που τις επέλεγαν ως φορολογική έδρα τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει άλλωστε και με την Ελβετία.

 

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο σύστημα του Αμπου Ντάμπι, το εμιράτο είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό για τους πλουσίους επειδή περιχαρακώνει τον πλούτο τους και τον κρατάει μακριά από την εξουσία άλλων χωρών. Παράλληλα δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επωφεληθούν από το ιδιαίτερο φορολογικό του σύστημα. Αυτό βοηθάει πλούσιους ιδιώτες να ελαχιστοποιούν τη φορολογική επιβάρυνση εταιρειών τους εγγεγραμμένων στα ειδικά επενδυτικά οχήματα, αν έχουν συνάψει συμφωνία με το εμιράτο οι άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται οι εταιρείες. Παράλληλα, σύμβουλοι διαχείρισης πλούτου και διεθνείς επενδυτές, που μίλησαν στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας, παρέθεσαν σειρά άλλων προνομίων. Τόσο το Αμπου Ντάμπι όσο και το γειτονικό Ντουμπάι αποτελούν πλέον ευημερούσες παγκόσμιες μητροπόλεις. Οσοι πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις εκεί έχουν το δικαίωμα μακροχρόνιας άδειας παραμονής και σε ορισμένες περιπτώσεις δικαιούνται και διαβατήριο Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Υπάρχουν, άλλωστε, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Αμπου Ντάμπι με περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 τρισ. δολ. και ισχυρές επενδυτικές εταιρείες. Τα τελευταία χρόνια τα εμιράτα έχουν, άλλωστε, προσφέρει καταφύγιο σε όσους αντιμετωπίζουν πιέσεις για συμμόρφωση με αυστηρά ρυθμιστικά πλαίσια άλλων χωρών. Ηχηρή περίπτωση βαθύπλουτου που έχει βρει καταφύγιο στο Ντουμπάι είναι ο Ζάο, πρώην διευθύνων σύμβουλος του άλλοτε μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων, του Binance. Τον περασμένο μήνα ο Ζάο και το Binance δήλωσαν ένοχοι ξεπλύματος χρήματος και παραβιάσεων των διαφόρων εμπάργκο που έχουν θέσει οι ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά τη διεθνή ελεύθερη χρηματοπιστωτική ζώνη του Αμπου Ντάμπι εγκαινιάστηκε το 2015 και τα τελευταία χρόνια προσελκύει και πάλι επιχειρήσεις και ιδιώτες που προσπαθούν να διαφύγουν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στη Ρωσία και στους Ρώσους επιχειρηματίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση