ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το ναυάγιο στην εξεύρεση νέων αγορών και τα 11 εκατ. ευρώ

Άκυρη έκκληση σε βρετανούς τουρίστες να επισκεφτούν την Κύπρο, την ώρα που η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από το «lockdown»

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε μια περίοδο που η επιδημιολογική εικόνα όλων των ανταγωνιστικών τουριστικών προορισμών της Κύπρου πάει από το κακό στο χειρότερο, η Κύπρος κυριολεκτικά και με άδειο τέρμα αποτυγχάνει να προσελκύσει τουρισμό, ενώ την ίδια ώρα καλεί στο νησί τουρίστες από τη Βρετανία, χώρα που μόλις χθες ανακοίνωσε μερικό «lockdown». Τα 11 εκατομμύρια ευρώ που αποφάσισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης να παραχωρήσει στο Υφυπουργείο Τουρισμού για διαφήμιση της χώρας ως τουριστικό προορισμό, πέραν του ετήσιου προϋπολογισμού που έχει το Υφυπουργείο Τουρισμού γι’ αυτό το σκοπό, φαίνεται να μην έχουν πιάσει τόπο. Οι αφίξεις τουριστών και τα έσοδα δεν κινούνται στον αρχικό στόχο του 30% σε σύγκριση με αυτών του 2019 και κυμαίνονται περισσότερο στο 10 – 20%. Έχοντας ολοκληρωθεί το καλοκαίρι και οδεύοντας προς το χειμώνα μπορεί να χαρακτηριστεί πως η προσπάθεια του υφυπουργείου για προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές δεν είχε θετικά αποτελέσματα και βλέπουμε τον Υφυπουργό να καλεί για άλλη μια φορά βρετανούς τουρίστες. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Sun ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, δήλωσε την Παρασκευή ότι στην Κύπρο ο ιός είναι υπό έλεγχο» και ότι είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες τουριστικούς προορισμούς όπου οι βρετανοί επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν φυσιολογική εμπειρία διακοπών. Η παραπάνω κίνηση μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο «κίνηση απελπισίας», αφού η επιδημιολογική εικόνα της Βρετανίας είναι τόσο κακή τις τελευταίες εβδομάδες που την Τρίτη ανακοίνωσε νέα μέτρα. Για του λόγου το αληθές, τέσσερις ημέρες πριν, δηλαδή την Παρασκευή που τυγχάνει να είναι η ίδια ημέρα που ο κ. Περδίος καλούσε τους βρετανούς στην Κύπρο, η βρετανική κυβέρνηση δεν απέκλειε το ενδεχόμενο επιβολής νέου «lockdown» σε ολόκληρη την Αγγλία, ως μια αμυντική γραμμή ενάντια στον ιό. Από την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου τα ταξίδια θα επιτρέπονται στους βρετανούς μόνο αν είναι για λόγους υγείας, αλλά και για επαγγελματικούς. Άρα το κάλεσμα προς τους βρετανούς τουρίστες μπορούμε να πούμε πως πήγε στο κενό.

Δίχως αντίπαλο

Με μία απλή αναζήτηση στο Google, μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως οι ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί έχουν πολύ κακή επιδημιολογική εικόνα που εάν κάποιος τουρίστας θελήσει να κάνει διακοπές στην Ευρώπη, η Κύπρος ίσως και να είναι μονόδρομος. Αντ’ αυτού, το πρόγραμμα συνδιαφήμισης με τουριστικούς πράκτορες για προσέλκυση τουρισμού και προβολή της Κύπρου ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού, ύψους 10 και πλέον εκατ. ευρώ που άρχισε να υλοποιείται από την 1η Ιουνίου με στόχο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο τόσο κατά τους καλοκαιρινούς, όσο και τους χειμερινούς μήνες, αποτυγχάνει παταγωδώς. Ο κύριος ανταγωνιστής της Κύπρου όσον αφορά στον τουρισμό, η Ελλάδα, από εκεί που είχε κρούσματα σε χαμηλά διψήφια νούμερα μέσα Ιουλίου - αρχές Αυγούστου, πλέον μετρά μέχρι και 400 κρούσματα καθημερινά. Η Τουρκία από την άλλη στις 21 Σεπτεμβρίου κατέγραψε 1.743 νέα κρούσματα και κυμαίνεται σε αυτούς τους αριθμούς τουλάχιστον κατά τον τελευταίο μήνα. Η Πορτογαλία κατέγραψε στις 19 Σεπτεμβρίου 849 νέα κρούσματα, η Ισπανία έχει ξεπεράσει τα 14 χιλιάδες τις τελευταίες ημέρες και η Ιταλία κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες κοντά στα 1.900 νέα κρούσματα κάθε μέρα. Αυτομάτως οι παραπάνω προορισμοί καθίστανται απαγορευτικοί για τουρισμό. Η Κύπρος έχει είτε μονοψήφια νέα κρούσματα, είτε χαμηλά διψήφια, ενώ οι περιορισμοί που έχει είναι λίγοι. Στην Ελλάδα για παράδειγμα μετά τις 12 η ώρα τη νύχτα κλείνουν όλα τα καταστήματα βραδινής διασκέδασης, στην Κύπρο όμως όχι. Αντίστοιχα μέτρα εφαρμόζουν και άλλες χώρες, καθιστώντας την Κύπρο ιδανικό προορισμό για διακοπές. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει εκμεταλλευτεί σωστά το χαρτί των λιγοστών περιορισμών που έχει. Ενδεχομένως να πρέπει να παρουσιάσει κάποια στιγμή όταν λήξει η πανδημία το Υφυπουργείο Τουρισμού πού ξοδεύτηκε το κονδύλι των 11 εκατ. ευρώ και την ποιότητα του αποτελέσματος.

Ποιους περιμένουμε

Ουσιαστικά, οι τουρίστες οι οποίοι μπορούν να επισκεφθούν την Κύπρο δίχως όποιο τεστ και συναφών διαδικασιών, είναι οι παρακάτω. Από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Γερμανία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Φινλανδία, ενώ από τρίτες χώρες είναι η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και η Ταϊλάνδη. Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταγεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής μικρότερο του 1 ή έχουν πολύ μικρή θνησιμότητα λόγω του ιού, και οι προερχόμενοι από τις χώρες «Κατηγορίας Α», δεν πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου COVID-19 αλλά ούτε και να προβούν σε αυτοπεριορισμό. Επί της ουσίας, μόνο από αυτές τις χώρες μπορούν να έρθουν τουρίστες, από τις άλλες κατηγορίες η αβεβαιότητα αυξάνεται, άρα και μειώνεται η πιθανότητα να επισκεφθούν την Κύπρο για διακοπές. Η Γερμανία ήταν μία από τις χώρες που η Κύπρος θέλει να «κλειδώσει» ωστόσο τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν πως οι αφίξεις από την Γερμανία τον Ιούλιο του 2020 είχαν μείωση 28,3% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. Συνολικά, μείωση 85,3% κατέγραψαν οι αφίξεις τουριστών στη χώρα την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2020, οι οποίες ανήλθαν σε 320.589 έναντι 2.181.994 την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ο Υφυπουργός πάντως είχε εναποθέσει αρκετά τις ελπίδες του πάνω στην γερμανική αγορά και το ενδιαφέρον των Γερμανών τουριστών. Αναμένουμε τα αποτελέσματα της στατιστικής υπηρεσίας για να δούμε πόσοι Γερμανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Κύπρο.

Δύσκολη εξίσωση για όλους

Σε πρόσφατη ανάλυσή του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS σημείωσε πως η πανδημία επηρέασε σημαντικά την τουριστική βιομηχανία, έπειτα από δεκαετίες σταθερής ανάπτυξης και εκτιμά πως είναι πιθανόν ο κλάδος να υποστεί μακροχρόνιες ζημιές, που θα φέρουν «λουκέτα» σε επιχειρήσεις και μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας. Σχολιάζει ότι η βιομηχανία του τουρισμού συνεισφέρει το 9,5% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχει 22 εκατ. θέσεις εργασίας (ποσοστό 11,2% της συνολικής απασχόλησης), ενώ η Ευρώπη είναι η περιοχή με τους περισσότερους επισκέπτες (51% των διεθνών αφίξεων το 2018). Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η πτώση του διεθνούς τουρισμού λόγω πανδημίας μπορεί να φτάσει το 60%-80% φέτος.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση