ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας

Η επιτυχία του πακέτου Μπάιντεν συναρτάται με τη διαπραγματευτική του ικανότητα

Kathimerini.gr

Ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει την ικανότητά του στο να μπορεί να διαπραγματεύεται και να συνάπτει συμφωνίες. Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, στου οποίο περιλαμβάνεται και καταβολή επιπλέον επιδόματος 1.400 δολαρίων σε κάθε Αμερικανό, αλλά και η πρόβλεψη για αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κάτι το οποίο αποτελεί βασικό μέλημα των Δημοκρατικών. Ωστόσο, με τον οριακό έλεγχο που ασκεί το κόμμα του στη Γερουσία, ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να συμβιβαστεί. Είχε δηλώσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δράσουν για να μην πεινάσουν οι άνθρωποι και να μην εκδιωχθούν από τα σπίτια τους. Επιπλέον, επιθυμεί να χορηγήσει επιδόματα πρόσθετα σε όσους ετησίως έχουν εισόδημα έως και 75.000 δολάρια πέραν των 600 δολαρίων σε ατομική βάση, που ψηφίστηκαν τον Δεκέμβριο. Τα συμπληρωματικά επιδόματα ανεργίας θα αυξηθούν και αυτά στα 400 δολάρια την εβδομάδα.

Η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να πλήττεται από την αύξηση των κρουσμάτων και αυτό είναι κάτι το οποίο λειτουργεί υπέρ του σχεδιασμού του Τζο Μπάιντεν. Οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 181.000 στις 965.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Όσο για τον Δεκέμβριο, η χώρα απώλεσε 140.000 θέσεις εργασίας, αντιστρέφοντας την πορεία ανάκαμψης η οποία είχε ξεκινήσει. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο και άλλα μέλη του κόμματός του έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους για την αύξηση των επιδομάτων άμεσης καταβολής. Από την άλλη, βέβαια, το να επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά τη βελτίωση του κατώτατου ωρομισθίου και τη λήψη άλλων ευρέως προοδευτικών μέτρων, αυτό θα είναι πιο δύσκολο. Συν τοις άλλοις, οι προτάσεις του Τζο Μπάιντεν δεν εμπεριέχουν αύξηση στη φορολογία ή άλλους τρόπους χρηματοδότησης των προαναφερθέντων μέτρων. Αυτό θα μπορούσε να ενοχλήσει τους Ρεπουμπλικανούς, που ανακαλύπτουν εκ νέου την αφοσίωσή τους στη δημοσιονομική πειθαρχία υπό έναν νέο πρόεδρο. Δεν είναι επίσης σαφές, εάν μετριοπαθείς Δημοκρατικοί όπως ο Τζο Μάντσιν, ο οποίος ήδη έχει διατυπώσει τον προβληματισμό του για το δημόσιο χρέος, θα συμμετάσχουν στο πλήρες πρόγραμμα.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Τζο Μπάιντεν τείνει χείρα συνεργασίας προς το αντίπαλο κόμμα. Ωστόσο, ακόμη και από τη θητεία του ως αντιπροέδρου επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, ο διχασμός της αμερικανικής κοινωνίας έχει οξυνθεί, όπως φανέρωσε η εισβολή στο κτίριο του Καπιτωλίου την περασμένη εβδομάδα από τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να παραιτηθεί από ορισμένα σχέδιά του, ενώ για πολλά από τα υπόλοιπα θα πρέπει να αποδείξει ότι η προσέγγιση των πολιτικών αντιπάλων δεν συνιστά απλώς μια περίεργη ιδέα από μια παλαιότερη εποχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X