ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει ξανά ο φάκελος CETA

Δεν αλλάζει το περιεχόμενο της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. - Καναδά λόγω Κύπρου - Αναζητείται φόρμουλα για κάμψη των αντιδράσεων

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το plan B αναζητά η Κυβέρνηση για να καταφέρει να προχωρήσει η εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Καναδά, μετά την πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας της Βουλής να απορρίψει το σχετικό νομοσχέδιο. Το ερώτημα που βρίσκεται ενώπιον του Υπουργείου Εμπορίου είναι το κατά πόσο το νομοσχέδιο θα τεθεί εκ νέου στην Βουλή με την επανέναρξη των εργασιών της τον Σεπτέμβριο, σενάριο το οποίο προϋποθέτει να έχει προηγηθεί κύκλος επαφών και διαβουλεύσεων με τα κόμματα. Πιο συγκεκριμένα με ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγους και Αλληλεγγύη, οι οποίοι τάχθηκαν εναντίον της συμφωνίας στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή. Αυτό που αναζητείται από το Υπουργείο Εμπορίου είναι η φόρμουλα με την οποία θα καμφθούν τελικά οι αντιδράσεις των κομμάτων. Πηγές ξεκαθαρίζουν στην «Κ» ότι η λύση στο θέμα θα αναζητηθεί εσωτερικά. Ο στόχος είναι το νομοσχέδιο να τεθεί εκ νέου στην Βουλή από τον Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ θα προηγηθεί συντονισμός μεταξύ των Υπουργείων Εμπορίου, Εξωτερικών και Οικονομικών ώστε να εξετάσουν πώς το θέμα θα τύχει χειρισμού. 

Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά απομακρυσμένο σενάριο να γίνουν αλλαγές στην συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ. Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να ενημερωθεί και να συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λόγω των θερινών διακοπών οι όποιες εξελίξεις για το θέμα τοποθετούνται χρονικά από τον Σεπτέμβριο και μετά. Τονίζεται ότι σε πρώτο στάδιο πρέπει να γίνει κατανοητό τι ζητούν τα κόμματα να διαφοροποιηθεί σε σχέση με την συμφωνία και να υποβληθούν πρακτικές εισηγήσεις για το τι θέλουν να γίνει. Σημειώνεται ότι πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, δεν είχε προηγηθεί κοινωνικός διάλογος με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, αλλά ούτε και ενημέρωση τους.

Οι αντιδράσεις

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου από την Βουλή, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για την κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις για την συμφωνία κυρίως από το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων ήταν γνωστές, αν και για διαφορετικούς λόγους για το κάθε κόμμα.

Συγκεκριμένα θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι η συμφωνία είναι προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και προσβάλλει τα συμφέροντα των αγροτικών οργανώσεων. Αμφισβητεί επίσης την προστασία κυπριακών προϊόντων στην αγορά του Καναδά, εφόσον δεν έχει περιληφθεί στη συμφωνία άλλο προστατευόμενο προϊόν πέρα από το λουκούμι της Γεροσκήπου. Από την άλλη, οι Οικολόγοι συντάσσονται με την στάση των Πρασίνων στην ΕΕ, και αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν αρκετές περιβαλλοντικές πρόνοιες και ότι δεν προστατεύεται επαρκώς το περιβάλλον, και η υγεία λόγω χρήσης συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων τα οποία είναι απαγορευμένα στην ΕΕ. Θέτουν παράλληλα σθεναρά το θέμα του χαλουμιού. Ανάλογες ενστάσεις διατυπώθηκαν και από τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας.

Το χαλούμι

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πολλά από τα επιχειρήματα που έθεσαν οι βουλευτές, δεν έχουν ουσιαστικό έρεισμα, όπως για παράδειγμα το θέμα του χαλουμιού, το οποίο κυριαρχεί στα επιχειρήματα της Βουλής.

Όπως διευκρινίζει η κα. Πηλείδου, το προϊόν δεν μπορεί να περιληφθεί στην συμφωνία αν δεν κατοχυρωθεί σαν προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εφόσον κατοχυρωθεί, θα συμπεριληφθεί στη συνέχεια, επισημαίνει. Με αυτά τα δεδομένα τα χέρια της Κυβέρνησης είναι στην ουσία δεμένα, μέχρι την κατοχύρωση του προϊόντος. Διευκρινίζεται ότι το λουκούμι Γεροσκήπου έχει ενταχθεί στην συμφωνία είτε διότι είναι ήδη εγκεκριμένο ως προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. Φυσικά υπάρχουν και άλλα προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης τα οποία μπορούν να προστεθούν μέσω απλής ειδοποίησης. Είναι πιο εύκολο να κατοχυρωθεί η συμφωνία και εκ των υστέρων να γίνουν προσθήκες σε καινούργια προϊόντα. Όσον αφορά το εμπορικό σήμα πρόκειται για διακρατικές συμφωνίες και ήδη καλύπτεται από την διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Καναδά.

Ανησυχία για τις εξελίξεις

Η απόρριψη της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Καναδά μεταφράζεται σε χαμένες ευκαιρίες για τις κυπριακές εξαγωγές και τις κυπριακές εταιρείες επισημαίνει η Υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου. Αυτό που τονίζεται από κυβερνητικές πηγές είναι ότι αν δεν περάσει οριστικά η συμφωνία, θα πρόκειται για εξαιρετικά άσχημη εξέλιξη για την Κύπρο και δεν θα βοηθήσει στην εικόνα της χώρας, αλλά ούτε και στις σχέσεις με την ΕΕ. Υπενθυμίζεται και η έντονη τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος αμέσως μετά την καταψήφιση της συμφωνίας κούνησε το δάκτυλο στην Βουλή, διαμηνύοντας ότι η καταψήφιση της CETA, εκθέτει ανεπανόρθωτα την Κύπρο, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και στον Καναδά. «Οφείλουμε ως χώρα να επανεξετάσουμε την στάση μας τάχιστα», κατέληξε σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.Σημειώνεται ότι αντιδράσεις έχουν καταγραφεί και σε άλλα κράτη μέλη όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, την Γαλλία και την Ολλανδία. Μέχρι στιγμής 14 κράτη μέλη έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας. Εναντίον της, έχει ταχθεί η Κύπρος μετά την απόφαση της Βουλής, ενώ εκκρεμεί η απόφαση των υπόλοιπων δώδεκα.

Από το 2009

Της υπογραφής της συμφωνίας της CETA μεταξύ ΕΕ- Καναδά προηγήθηκαν πολυετείς διαπραγματεύσεις οι οποίες άρχισαν από το 2009 και ολοκληρώθηκαν το 2014. Τον Οκτώβριο του 2016 υπογράφηκε τελικά η συμφωνία και τέθηκε σε προκαταρκτική ισχύ την 21η Σεπτεμβρίου 2017. Η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως μόλις τα κοινοβούλια όλων των κρατών μελών κυρώσουν την συμφωνία με εθνικές συνταγματικές διατάξεις. Στην Κύπρο, το σχετικό νομοσχέδιο πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 17 Ιανουαρίου 2019 και κατατέθηκε από τον τέως Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη ενώπιον της Βουλής στις 12 Φεβρουαρίου 2020.

Τα οφέλη σε αγορά και εμπόριο

Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, μέσω της συμφωνίας επιτυγχάνεται η εξάλειψη υψηλών δασμών, η άρση τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο και η ελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών. Επιπλέον μέσω της CETA εξασφαλίζονται ισότιμες συνθήκες για τόνωση του εμπορίου και των επενδύσεων. Σημειώνεται ότι όλες οι εισαγωγές από τον Καναδά θα πρέπει να πληρούν τους κανόνες και κανονισμούς της ΕΕ (π.χ. τους τεχνικούς κανόνες και τα πρότυπα προϊόντων, τους υγειονομικούς κανόνες, τους κανονισμούς σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας, τους κανόνες για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των καταναλωτών κλπ.). Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης κεφάλαια για το Εμπόριο και την Αειφόρο Ανάπτυξη, το Εμπόριο και την Εργασία και το Εμπόριο και το Περιβάλλον.Εκτιμάται ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα φέρει οφέλη στις επιχειρήσεις όπως εξοικονόμηση χρόνου και εργατικού δυναμικού, απλούστευση των διαδικασιών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Σχέσεις Κύπρου - Καναδά

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, 40 κυπριακές επιχειρήσεις πραγματοποιούν εξαγωγές στον Καναδά, εκ των οποίων το 73% είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνολικά, 150 είναι οι θέσεις εργασίας στην Κύπρο τις οποίες στηρίζουν οι εξαγωγές της ΕΕ στον Καναδά. Στις 865 χιλιάδες ανέρχεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στην ΕΕ τις οποίες στηρίζουν οι εξαγωγές της ΕΕ στον Καναδά. Η Κύπρος εξάγει κρασί, σμέουρα και χημικά προϊόντα στον Καναδά. Ο Καναδάς είναι ο 4ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου εκτός ΕΕ στον τομέα των υπηρεσιών. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κύπρου στις εμπορικές συναλλαγές αγαθών και υπηρεσιών με τον Καναδά είναι 28 εκατ. ευρώ, στα 41 εκατ. ευρώ είναι η αξία των κυπριακών εξαγωγών στον Καναδά, ενώ στα 12 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η αξία των κυπριακών εισαγωγών από τον Καναδά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση