ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρύπιος ο έλεγχος για τα φυτοφάρμακα στην Κύπρο

Νέος πονοκέφαλος για το υπ. Γεωργίας - Μετά τα αντιβιοτικά στο χαλούμι, ζήτημα ποιότητας προκύπτει για πατάτες, καρότα και κουνουπίδι

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το φετινό καλοκαίρι αποδεικνύεται δύσκολο για το υπουργείο Γεωργίας. Μετά τις αναφορές από τον σουηδικό ΜΚΟ WWF για ψηλά επίπεδα αντιβιοτικών που εντοπίστηκαν στα ζώα παραγωγής γάλακτος, έρχεται τώρα νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (EFSA), η οποία κάνει λόγο για ψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων σε γεωργικά προϊόντα όπως πατάτες, καρότα και κουνουπίδι. Στην περίπτωση του χαλουμιού τόσο ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, όσο και ο διευθυντής των κτηνιατρικών υπηρεσιών, είχαν καταφέρει να εξομαλύνουν την κατάσταση και τον αρνητικό αντίκτυπο στην σουηδική αγορά, κάνοντας λόγο για ελλιπείς υπολογισμούς του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων και ότι το χαλούμι δεν περιέχει επιβλαβή κατάλοιπα. Στην περίπτωση των γεωργικών προϊόντων, ωστόσο τα πράγματα διαφέρουν, καθώς στην εξίσωση μπαίνει και η διοχέτευση φυτοφαρμάκων από τα κατεχόμενα, αλλά και τα κενά στην πιστοποίηση των προϊόντων και η πορεία που ακολουθείται από τον παραγωγό, στο καλάθι του καταναλωτή. Σημειώνεται ότι η έκθεση αφορά το 2017, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν εξευρεθεί οι μηχανισμοί αυστηρότερου ελέγχου. Από το Τμήμα Γεωργίας μας έχει λεχθεί ότι τους τελευταίους μήνες βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας πακέτο εισηγήσεων για αλλαγές της νομοθεσίας. Μένει να πάρει το πράσινο φως, για να προχωρήσει ο ουσιαστικός έλεγχος στην χρήση φυτοφαρμάκων στα αγροτικά προϊόντα, και να διασφαλιστεί και η ποιότητα στα προϊόντα που καταναλώνουμε.

Τι κατέδειξε η έρευνα

Αντικείμενο μελέτης της ευρωπαϊκής έκθεσης του 2017 ήταν δώδεκα προϊόντα διατροφής : πορτοκάλια, αχλάδια, ακτινίδια, κουνουπίδια, κρεμμύδια, καρότα, πατάτες, φασόλια (αποξηραμένα), σιτηρά σίκαλης, κόκκοι αποφλοιωμένου ρυζιού, λίπος πουλερικών και πρόβειο λίπος. Σημειώνεται ότι τα φρούτα, τα κρεμμύδια και τα αποξηραμένα φασόλια συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα για πρώτη φορά, επομένως δεν ήταν δυνατή η σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2014 για αυτά τα τρία προϊόντα διατροφής. Στο πλαίσιο της έρευνας αναλύθηκαν 171 φυτοφάρμακα, εκ των οποίων 149 σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, οκτώ σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και 14 σε τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης. Από τα 11.158 δείγματα που αναλύθηκαν σε αυτά τα προϊόντα τροφίμων, 7.236 ή 64,9% βρέθηκαν χωρίς ποσοτικά προσδιορίσιμα επίπεδα καταλοίπων και ποσοστό 33,5% περιείχαν ένα ή περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε συγκεντρώσεις κάτω ή ίσες με τα μέγιστα επιτρεπόμενα από το νόμο επίπεδα καταλοίπων (ΑΟΚ). Από το σύνολο του δείγματος, το 1,6% περιείχε συγκεντρώσεις καταλοίπων που υπερβαίνουν τα νόμιμα επιτρεπόμενα κατάλοιπων. Μεταξύ αυτών, 80 ή 0,7% των συνολικών δειγμάτων θεωρήθηκαν μη συμμορφούμενα. Σημειώνεται επίσης ότι τα δείγματα από τρίτες χώρες είχαν υψηλότερο ποσοστό υπέρβασης των επιτρεπόμενων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (7,6%) και υψηλότερο ποσοστό μη συμμόρφωσης (5,5%) σε σύγκριση με τα τρόφιμα που παράγονται στην ΕΕ, τα οποία είχαν ποσοστό υπέρβασης 2,6% και ποσοστό μη συμμόρφωσης 1,3%. Σύμφωνα με την έκθεση το 5,7% από τα 353 δείγματα από την Κύπρο ήταν πάνω από το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο υπολειμμάτων που επιτρέπεται σε τρόφιμα ή ζωοτροφές και αύξησε το ποσοστό της κατά 0,2% σε σχέση με το 2014.

Πατάτες, καρότα, κουνουπίδι

Στο 33,1% των συνολικά 1.389 δειγμάτων πατάτας, βρέθηκαν ποσοτικά προσδιορίσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Σε 88 δείγματα βρέθηκαν πολλαπλά φυτοφάρμακα, ενώ σε τρία μεμονωμένα περιστατικά αναφέρθηκαν τρία διαφορετικά φυτοφάρμακα. Στο 66,9% από αυτά σε 929 δείγματα δεν βρέθηκαν ποσοτικά προσδιορίσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.Το συνολικό ποσοστό ήταν 4% υψηλότερο το 2017 από ό, τι το 2014. Στο 1,2% των δειγμάτων, τα υπολείμματα που εντοπίστηκαν βρέθηκαν σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια ενώ το 0,4% των δειγμάτων αναφέρθηκαν ως μη συμμορφούμενα. Οι υπερβάσεις τρία δείγματα από την Κύπρο, τρία από την Ιταλία και τρία από το Ηνωμένο Βασίλειο, και δύο από την Ισπανία.

Όσον αφορά το κουνουπίδι, οι υπερβάσεις στα κατάλοιπα ανέρχεται στο 0,8% των δειγμάτων και πάλι η Κύπρος συγκαταλέγεται σε αυτό το μικρό ποσοστό και μάλιστα σε δύο δείγματα.

Επιπλέον, σε δύο δείγματα καρότων βρέθηκαν ψηλότερες συγκεντρώσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων τα οποία δεν συμμορφώνονται με το πρότυπο που πρέπει να χρησιμοποιείται. Συνολικά αναλύθηκαν 1.182 δείγματα καρότων σε επίπεδο ΕΕ. Στα 697 δείγματα (59,0%) δεν βρέθηκαν ποσοτικά προσδιορίσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ενώ 485 δείγματα (41,0%) περιείχαν ένα ή περισσότερα παρασιτοκτόνα σε ποσοτικές συγκεντρώσεις. Πολλαπλά κατάλοιπα αναφέρθηκαν σε 217 δείγματα (18,4%).

Δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως

Το ζήτημα με την χρήση φυτοφαρμάκων δεν συναντάται μόνο στην Κύπρο φυσικά, ωστόσο στην χώρα μας ο έλεγχος σκοντάφτει στα σημεία διέλευσης από τις κατεχόμενες περιοχές. Είναι συχνό φαινόμενο παραγωγοί να επιλέγουν φυτοφάρμακα από τα κατεχόμενα, τα οποία περιέχουν δραστικές ουσίες που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πρότυπο, κάτι που φαίνεται ότι συνδέεται και με τις αρνητικές επιδόσεις της Κύπρου στον έλεγχο της EFSA. Άρα ακόμα και αν γίνονται έλεγχοι, η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγχθεί στο 100%. Σύμφωνα με το Υπουργείο το τελευταίο διάστημα με τη βοήθεια της αστυνομίας εντοπίστηκαν τέτοιες περιπτώσεις και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης, και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε περιπτώσεις φυτοφαρμάκων με τουρκικές επιγραφές. Εντοπίστηκε επίσης ουσία φυτοφαρμάκων η οποία δεν υπήρχε στην Κύπρο, σε σταφύλια και επίσης επιβλήθηκε πρόστιμο.Μιλώντας στην «Κ» η διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας Ανδρούλα Γεωργίου υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες για εμπλουτισμό και ενδυνάμωση των μέτρων και ότι η διαφορά στα αποτελέσματα θα διαφανεί στο εγγύς μέλλον. Υπογράμμισε ότι η κατάσταση δεν είναι στατική, και ότι τα αποτελέσματα του 2017 δεν θα είναι τα ίδια τα επόμενα χρόνια.

Αυξάνονται τα πρόστιμα

Το Υπουργείο Γεωργίας προχωρά με αλλαγές στη νομοθεσία που στην ουσία θα του λύσουν τα χέρια για αποτελεσματικότερο έλεγχο της κατάστασης. Δρομολογούμε νομοθεσία η οποία είναι στη Νομική Υπηρεσία που περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές. Με τις προτεινόμενες αλλαγές θα παρακολουθείται στην ουσία η πορεία του προϊόντος από την στιγμή της συγκομιδής μέχρι και την παρουσία του προϊόντος στο ράφι της υπεραγοράς και θα συνοδεύεται από σχετικά έγγραφα ώστε να είναι γνωστή η ταυτότητα του παραγωγού του. Επιπλέον με οδηγίες του Υπουργού Γεωργίας, τροποποιούνται και τα πρόστιμα. Συγκεκριμένα τα διοικητικά πρόστιμα που αφορούσαν τα φυτοπροστατευτικά ήταν στις δύο χιλιάδες ευρώ και πλέον ανεβαίνουν στις δέκα χιλιάδες. Εισάγεται επίσης η πρακτική του name and shame, κάτι που σημαίνει πως το υπουργείο θα προχωρεί στην δημοσιοποίηση του ονόματός του παραγωγού που θα παρανομεί. Το τμήμα Γεωργίας είναι επίσης σε επαφή με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών σε περίπτωση παρατυπίας και μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, τότε να αποκόπτεται στον παρανομούντα ποσό από τις εκταρικές επιδοτήσεις. Στο πλαίσιο του περιορισμού των ψεκασμών των προϊόντων έχουν απαγορευτεί οι αεροψεκασμοί, και γίνονται μόνο κατόπιν αίτησης στο Τμήμα Γεωργίας. Τέλος εφαρμόστηκε πρακτική ελέγχου των ψεκαστήρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X