ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 18:11
33°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Οικονομία

Χωροταξικός σχεδιασμός για ΑΠΕ στην Επιτροπή Εμπορίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ενδιαφέρον ΧΑΚ για φιλελευθεροποίηση ενέργειας

Το ενδιαφέρον του ΧΑΚ να αναλάβει την φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο καθώς και την πρόταση για εγκατάσταση πάρκων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε περιβαλλοντικά κατεστραμμένες περιοχές και στέγες εργοστασίων, και βιομηχανικών περιοχών συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Πρόεδρος της Ανδρέας Κυπριανού είπε πως η πρόταση δεν ήταν ολοκληρωμένη ενώ το Υπουργείο έχει ζητήσει από το ΧΑΚ συγκεκριμένες διευκρινήσεις και έχει συμφωνηθεί ότι μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου το ΧΑΚ θα καταθέσει πολύ πιο συγκεκριμένη πρόταση. Πρόσθεσε πως μόλις η Επιτροπή έχει συγκεκριμένες απαντήσεις θα συζητήσει και θα τοποθετηθεί αναλόγως.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως αυτό που ενδιαφέρει είναι η χρονική στιγμή που θα υλοποιηθεί η φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η αποτελεσματική εφαρμογή της φιλελευθεροποίηση, το μικρότερο κόστος για την κοινωνία αλλά και η καλύτερες τιμές στον καταναλωτή.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως η φιλελευθεροποίηση σημαίνει προσφορά, ζήτηση και ανταγωνισμός. Αυτό το κομμάτι, είπε, το έχει αναλάβει με βάση απόφαση της Πολιτείας, νομοθεσίες, και ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ ο Διαχειριστής Μεταφοράς. Η πρόταση του ΧΑΚ είναι να το αναλάβει ολοκληρωτικά ή εν μέρη το ίδιο το ΧΑΚ.

Στη συνέχεια εξήγησε, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ότι σε μια ελεύθερη φιλελευθεροποιημένη αγορά ενέργειας, οι εταιρείες θα προαγοράζουν το ηλεκτρικό ρεύμα στην τιμή που θα νιώσουν ή θα εκτιμήσουν ότι τους συμφέρει και στη συνέχεια θα την πουλούν στους καταναλωτές, οι οποίοι θα επιλέγουν την εταιρεία που θα προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα.

Οσον αφορά τον χρόνο εφαρμογής της φιλελευθεροποίηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, από το 2013 όταν είχε εγκριθεί η φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού, η δέσμευση ήταν πως μέχρι τον Ιούλιο του 2019 θα έμπαινε σε λειτουργία. Δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει εφικτό με βάση τα νέα δεδομένα, και το ΧΑΚ δηλώνει πως το 2021 θα μπορεί να προχωρήσει γιατί διαθέτει το λογισμικό μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα στις δικές του δηλώσεις αφού επέκρινε την Κυβέρνηση για την καθυστέρηση και την επιβολή προστίμου λόγω μη κάλυψης των δεσμευτικών στόχων της ΕΕ, είπε πως το κόμμα του αναμένει την τελική, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση προς το Υπουργείο Ενέργειας.

Η πρόταση αυτή, όπως είπε, θα πρέπει να καταδεικνύει κατά πόσο όντως μπορεί να επιφέρει τη λειτουργία της αγοράς νωρίτερα και με λιγότερο κόστος από τον υφιστάμενο σχεδιασμό.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως κάποιοι υποστηρίζουν πως η πρόταση του ΧΑΚ θα καθυστερήσει τη διαδικασία και κάποιοι άλλοι ότι θα την επισπεύσει και σημείωσε πως η Κυβέρνηση έχει δώσει προθεσμία 15 ημερών στο ΧΑΚ για να τεκμηριώσει τη δική του άποψη. Περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης για να καθορίσουμε τη δική μας θέση γιατί θέλουμε το συντομότερο το άνοιγμα της αγοράς και με τέτοιους όρους ώστε να έχουμε φτηνότερο ρεύμα στον Κύπριο καταναλωτή.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση αυτή του ΧΑΚ, αλλά θα πρέπει, σημείωσε, να εξεταστεί αυτή ολοκληρωμένα όταν κατατεθεί ολοκληρωμένα. Σημασία έχει, σημείωσε, ουσιαστικά να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην εισαγωγή της φιλελευθεροποιημένης αγοράς και να έχει ο καταναλωτής όσο γίνεται πιο φτηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Πρόσθεσε πως αυτό που αναμένουν είναι να δουν μια σοβαρή πρόταση η οποία πραγματικά να λειτουργήσει την αγορά ελεύθερα και ανταγωνιστικά. Συνεπώς, αν και είναι θετικοί στην εξέταση της πρότασης του ΧΑΚ είναι επιφυλακτικοί για το πώς θα είναι σχεδιασμένη αυτή η πρόταση.

Δημιουργία Πάρκων ΑΠΕ

Όσον αφορά την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής για αξιοποίηση περιβαλλοντικά κατεστραμμένων περιοχών για τη δημιουργία πάρκων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο ίδιος ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν θέλουν να δουν να μετατρέπεται η ύπαιθρος σε σεληνιακό τοπίο, αλλά να διατηρήσει τον πράσινο της περιβαλλοντικό της χαρακτήρα.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν πάρα πολλές κατεστραμμένες περιβαλλοντικά περιοχές, βιομηχανικές περιοχές και οροφές κτιρίων που είναι κρατική περιουσία, οι περιφέρειες των υδατοφραγμάτων που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα και να γίνουν αιολικά πάρκα. Μέσα στο πλαίσιο του σχεδιασμού της η Κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει έσοδα ενοικιάζοντας αυτούς τους χώρους και να συγκεκριμενοποιήσει τις περιοχές που θα μπορούσαν να γίνουν πάρκα ανάπτυξης ΑΠΕ και να έχει και έσοδα.

Σημείωσε πως τα Υπουργεία Εμπορίου και Γεωργίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσουν στρατηγικό χωροταξικό σχεδιασμό για τα πάρκα ΑΠΕ σε σχέση με τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις πολύ θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο του σχεδιασμού 2020-2030.

Ο Κώστας Κώστα του ΑΚΕΛ είπε πως θα πρέπει να προστατευθούν οι περιοχές που είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητες αλλά και εύφορης αγροτικής γης από την καταστροφή με τη δημιουργία μεγάλων αιολικών, ηλιοθερμικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

«Θα πρέπει περιοχές που είναι περιβαλλοντικά κατεστραμμένες όπως εγκαταλειμμένα μεταλλεία, περιοχές υδατοφραγμάτων και άλλα, να αξιοποιούνται για τη δημιουργία νέων πάρκων ΑΠΕ, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού που οφείλει να εκπονήσει η Κυβέρνηση», είπε και πρόσθεσε πως θα πρέπει να δοθούν επίσης κίνητρα για ανάπτυξη πάρκων σε στέγες εργοστασίων και βιομηχανικές περιοχές.

Ο Αγγελος Βότσης είπε πως αυτό το πρόβλημα των αιτήσεων για ΑΠΕ χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό θα υπάρχει και τα επόμενα χρόνια αφού ήδη οι αιτήσεις είναι πολύ περισσότερες από τις άδειες που θα εκδοθούν. «Είναι καιρός για τους στόχους του 2020-2030 να υπάρξει συγκεκριμένη χωροταξική πολιτική που να καθορίζει το πού θα γίνονται αυτές οι αναπτύξεις», είπε.

Ο κ. Μυριάνθους είπε πως σε αυτό το θέμα χρειάζεται πολεοδομική ρύθμιση και η εισήγηση της ΕΔΕΚ είναι όπως όλες οι στέγες πολυκατοικιών και οικιών σε οικιστικές περιοχές και που είναι σήμερα οικοδομήσιμες θα μπορούσαν με ένα φιλόδοξο σχέδιο net metering να μπορέσουν να αξιοποιηθούν, είτε ιδιωτικά είτε επιχειρηματικά.

«Καλούμε το Υπουργείο Ενέργειας να προχωρήσει σε προγράμματα που μπορούν να δώσουν στους ιδιοκτήτες των οικιών αλλά και σε επιχειρηματίες, να αναπτύξουν τέτοιου είδους συστήματα χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί όπως υπάρχουν σήμερα στο net metering», είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ