ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 23:06
23°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Οικονομία

Υφυπουργείο Καινοτομίας - Οι πρώτες λεπτομέρειες του τρίτου Υφυπουργείου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται ενώπιον της νομικής υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο

Τον Ιανουάριο, κατά την τελετή διορισμού του Επικεφαλής Επιστήμονα Κυριάκου Κόκκινου, είχε ανακοινωθεί επίσημα η πρόθεση της Κυβέρνησης να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία Υφυπουργείου Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για κίνηση με την οποία επιχειρείται από τη μια η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας. Από την άλλη, η δημιουργία Υφυπουργείου θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της προσέλκυσης επενδύσεων και νέων εταιρειών τεχνολογίας, καινοτομίας ή start ups εταιρειών, θέμα το οποίο είχε συζητηθεί και στην πρόσφατη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης του Προέδρου της Δημοκρατίας με ξένους επενδυτές.

Εννέα μήνες μετά, το νομοσχέδιο στο οποίο βασίζεται η δημιουργία του Υφυπουργείου είναι έτοιμο και βρίσκεται ενώπιον της νομικής υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο. Ο Επικεφαλής Επιστήμονας Κυριάκος Κόκκινος μιλώντας στην «Κ» αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες στέγασης και στελέχωσης του Υφυπουργείου όπως προνοούνται στο νομοσχέδιο. Σημειώνεται ότι αυτές δεν έχουν ακόμα κλειδώσει καθώς εκκρεμεί ακόμα σειρά διαδικασιών. Η ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου του νομοσχεδίου, η κατάθεση και έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια η συζήτηση του στην Βουλή στην οποία εκτιμάται ότι θα τεθεί το προσεχές Φθινόπωρο.

Οι λεπτομέρειες

Στο Υπουργείο Οικονομικών θα στεγάζεται, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα το Υφυπουργείο Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η ίδρυση του Υφυπουργείου δεν αποτελεί μετεξέλιξη της ομάδας του Επικεφαλής Επιστήμονα αλλά το Υφυπουργείο θα προΐσταται του Επικεφαλής Επιστήμονα. Στην περίπτωση λοιπόν που εγκριθεί το Υφυπουργείο Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η θέση του Επικεφαλής Επιστήμονα θα παραμείνει ως έχει. Στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου περιλαμβάνεται η προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και καινοτομίας και η μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ώστε να λάβει τέλος ο κατακερματισμός αλληλένδετων υπηρεσιών σε διαφορετικά υπουργεία.

Στελέχωση και προϋπολογισμός

Σε μια πρώτη εκτίμηση ο ελάχιστος προϋπολογισμός του Υφυπουργείου θεωρείται ότι θα είναι ο συμψηφισμός των προϋπολογισμών των τμημάτων που θα το απαρτίζουν. Συγκεκριμένα το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής. Στον προϋπολογισμό του 2019 αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός για το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών είναι 506.912 ενώ για το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 5,967.309 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο προϋπολογισμός και των δύο τμημάτων ανέρχεται στα 6,474,221.

Στο Υπουργείο Οικονομικών

Όπως ανέφερε ο κ. Κόκκινος το αρχικό πλάνο στέγασης του Υφυπουργείου είναι το κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς εκεί στεγάζεται ήδη ένα εκ των τμημάτων που θα υπάγεται στο Υφυπουργείο, το τμήμα υπηρεσιών πληροφορικής. Τουλάχιστον το πρώτο διάστημα, Υπουργείο και Υφυπουργείο θα συστεγάζονται, ωστόσο με την έναρξη της αναδιοργάνωσης του Υφυπουργείου τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να βρεθεί άλλο κτήριο. Στις σκέψεις είναι και η στέγαση του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας με το Υφυπουργείο, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να ξεκαθαρίσει, μέχρι τις αρχές του ερχόμενου χρόνου. Το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας θα έχει την ίδια πολιτική και αντικείμενο με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Καινοτομία και πολιτογραφήσεις

Μέχρι την ίδρυση του Υφυπουργείου, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι επιχειρεί με πιο βραχυπρόθεσμα μέτρα να προωθήσει την καινοτομία, παντρεύοντας το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων με την χρηματοδότηση της. Όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο στο πλαίσιο των αλλαγών του προγράμματος των πολιτογραφήσεων, θα παραχωρείται υποχρεωτική δωρεά ύψους €75.000 στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας για προώθηση της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος επιχειρηματικής καινοτομίας μετά την έγκριση της αίτησης, και πριν την παραλαβή του διαβατηρίου. Σημειώνεται ότι η υποχρέωση για συνεισφορά στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, αίρεται σε περίπτωση που ο αιτών θα πραγματοποιήσει επένδυση τουλάχιστον €75.000 σε πιστοποιημένη καινοτόμο επιχείρηση (η οποία έχει εξασφαλίσει σχετικό πιστοποιητικό από το Υπουργείο Οικονομικών) ή σε πιστοποιημένη κοινωνική εταιρεία.

Ναυάγησε το Ανάπτυξης

Υπενθυμίζεται ότι πριν το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, η Κυβέρνηση επιχείρησε να προωθήσει την δημιουργία του Υφυπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο ωστόσο δεν προσεγγίστηκε θετικά από την Βουλή και μέχρι στιγμής τουλάχιστον παραμένει στο συρτάρι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υφυπουργείο Καινοτομίας δεν θα έχει την ίδια τύχη, μιας και φαίνεται ότι προσεγγίζεται θετικά από τα κόμματα. Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται εξάλλου η θετική ψήφος του ΑΚΕΛ από την στιγμή που το κόμμα είχε προ μηνών θέσει συγκεκριμένη πρόταση για δημιουργία Υφυπουργείου Καινοτομίας και Έρευνας το οποίο να διαχειρίζεται θέματα ψηφιακής στρατηγικής. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα κόμματα ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για να δοθεί τελικά το πράσινο φως για τη δημιουργία του υφυπουργείου, ενώ τοποθετεί χρονικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας φθινόπωρο ή χειμώνα του 2019.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ