ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 11:59
30°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Δίχως φόρους και επιβαρύνσεις ο προϋπολογισμός του 2020

Newsroom K

Ισοσκελισμένος και πλεονασματικός, παρά τις σημαντικές αυξήσεις στις δαπάνες λόγω ΓεΣΥ

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη (18/09) ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος αν και ισοσκελισμένος και πλεονασματικός, έχει σημαντικές αυξήσεις στις δαπάνες λόγω του ΓεΣΥ.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίας, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε πως είναι ένας «ισοσκελισμένος και πλεονασματικός προϋπολογισμός, δίχως φόρους και επιβαρύνσεις». Την ίδια στιγμή επισήμανε πως «δεν απαιτούνται ούτε επιπρόσθετα μέτρα, ούτε επιβαρύνσεις».

«Υπάρχει μια σημαντική αύξηση στις δαπάνες η οποία είναι και μεγαλύτερη από αυτή που αρχικώς είχε υπολογιστεί»

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως, «υπάρχει μια σημαντική αύξηση στις δαπάνες η οποία είναι και μεγαλύτερη από αυτή που αρχικώς είχε υπολογιστεί». Ο Υπουργός τόνισε πως «οφείλεται στο γεγονός ότι τη δεδομένη στιγμή η Κύπρος διανύει μια μεταβατική περίοδο σε σχέση με τη λειτουργία του ΓεΣΥ και συγκεκριμένα με τη λειτουγία του ΟΚΥπΥ ως αυτόνομου οργανισμού που διαχειρίζεται τα κρατικά νοσοκομεία».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως αυτός είναι και ο λόγος που προκύπτουν οι αυξήσεις των δαπανών στην υγεία, όμως ξεκαθάρισε πως θα γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί σωστά όλο το σύστημα και τα δημόσια νοσοκομεία να τιμολογούν τις υπηρεσίες που προσφέρουν». Συμπλήρωσε δε, ότι, «το 2019 και το 2020 θα είναι ουσιαστικά έτη προσαρμογής του ΓεΣΥ και θα επανέλθει σιγά σιγά το κράτος σε κανονική βάση και για τις δαπάνες της υγείας».

Ο Υπουργός τόνισε δε, πως, οι αποφάσεις των δικαστηρίων αναφορικά με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που εκκρεμούν, παρουσιάζεται ως τον μεγαλύτερο δυνητικό κίνδυνο που μπορεί να κλονίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. "Αφού εκκρεμεί το ζήτημα ακόμα στα δικαστήρια δεν θέλω να πω περισσότερα, αλλά καταγράφεται ως ο μεγαλύτερος και άμεσος δημοσιονομικός κίνδυνος, κατέληξε.

Ο Προυπολογισμός, κατά τον Υπουργό, αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων στις αρχές Οκτωβρίου έτσι ώστε να έχει όλη την «άνεση» να τον μελετήσει. Πριν πάει στη Βουλή ο Προυπολογισμός του 2020, ο Υπουργός ανέφερε πως θα παρουσιαστούν οι παραδοχές του στην Τρόικα αφού βρίσκεται τη δεδομένη χρονική στιγμή στην Κύπρο, όπως επίσης θα σταλεί στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο για να εξεταστεί.

Για τα του Brexit, ο Υπουργός δήλωσε πως η Κύπρος είναι επαρκώς προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει όποιες αρνητικές επιπτώσεις του, παρά το ότι θα είναι σίγουρα μια αρνητική εξέλιξη μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου δίχως συμφωνία. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι, το ενδεχόμενο μιας εξόδου του ΗΒ δίχως συμφωνία έχει καταστεί ως το βασικό σενάριο σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Και τα κράτη και οι επιχειρήσεις έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως. Ο κίνδυνος για την αναπτυξιακή πορεία της κάθε οικονομίας είναι ένα απρόσμενο γεγονός που θα δημιουργήσει αβεβαιότητα και ανησυχία. Δεν θέλω να υποτιμώ το ζήτημα και υπάρχει στην ανάλυση κινδύνων που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2020 ως ένας εξωγενής κίνδυνος».

Τέλος, αναφορικά με φοροελαφρύνσεις, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως δεν αναμένονται άλλες εντός του επομένου χρόνου από εκείνες που περιλαμβάνονται εντός του προυπολογισμού του 2020.

Να σημειωθεί ότι είναι ο έβδομος προϋπολογισμός που έχει ετοιμαστεί με την ευθύνη του Χάρη Γεωργιάδη. Σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός εξέφρασε πως ο νέος υπουργός Oικονομικών θα είναι σε θέση να κρατήσει σταθερή την πορεία της οικονομίας δίχως να χρειαστούν συμβουλές από τον ίδιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ