ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: Δύο οι πυλώνες προκλήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης

Υπάρχει η τεχνοκρατική και η πολιτική πτυχή, ενώ την ίδια ώρα τονίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Δύο είναι οι βασικές προκλήσεις που σχετίζονται με την επιτυχή εφαρμογή του Σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η τεχνοκρατική πρόκληση, αλλά και η πολιτική πρόκληση, με την πρώτη να σχετίζεται αναφορικά με την τεχνοκρατική επάρκεια της Κυβέρνησης για να το εκτελέσει και η δεύτερη με την μη τήρηση των οροσήμων που έχουν τεθεί.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 4ου Digital Agenda Cyprus Summit ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κατέδειξε τις δύο προκλήσεις σχετικά με την επιτυχή εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης για την Κύπρο. Όπως σχολίασε ο Υπουργός, το Ταμείο Ανάκαμψης γενικότερα αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την Κύπρο, αφού ο στόχος είναι να υλοποιηθούν όλες οι δράσεις και έργα που βρίσκονται στο εθνικό μας Σχέδιο. Η πρόκληση εδώ, όπως εξήγησε, είναι να μπορέσει σε τεχνοκρατικό επίπεδο η χώρα να προχωρήσει το πλάνο που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που ισοδυναμούν σε κονδύλια 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, γι' αυτό εξάλλου υπάρχει και μέριμνα για επιπλέον προσωπικό. Αναφορικά με τη δεύτερη πρόκληση που σχετίζεται με το Σχέδιο Ανάκαμψης, ο κ. Πετρίδης έκανε λόγο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που άπτεται της πολιτικής πτυχής. Για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως είπε ο Υπουργός, λόγω του ιδιόρρυθμου πολιτικού συστήματος της Κύπρου σε σύγκριση με άλλες χώρες που Κυβερνήσεις στα κοινοβουλευτικά συστήματα έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην Κύπρο υπάρχει μια ιδιαίτερη δυσκολία.

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες σε όλο τον κόσμο, ακόμα πιο δύσκολες από πλευράς Ευρώπης στο νότιο μέρος της και συγκεκριμένα στην Κύπρο είναι ενδεχομένως οι πιο δύσκολες να επιτευχθούν λόγω και της ιδιάζουσας μορφής του πολιτικού της συστήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά στο 4ο Digital Agenda Cyprus Summit ο κ. Πετρίδης. Συνέχισε λέγοντας πως, |πρέπει να πορευθούμε έχοντας ως γνώμονα την τεχνοκρατική μας επάρκεια και γι' αυτό ως Υπουργείο Οικονομικών έχουμε προβλέψει σε αυξημένους πόρους είτε σε ανθρώπινο δυναμικό, είτε σε συμβουλευτικό επίπεδο για να ανταπεξέλθουμε». Συμπλήρωσε δε, ότι, «χρειάζεται σίγουρα συνεργασία και της Βουλής και των κοινωνικών εταίρων ούτως ώστε να γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και να εκταμιευθούν τα κονδύλια που μπορεί να λάβει η Κύπρος».

Η πράσινη μετάβαση και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Στο πλαίσιο της ομιλίας του για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση ο Υπουργός Οικονομικών καθώς και στη συζήτηση του πάνελ που ακολούθησε, σημείωσε πως η πράσινη μετάβαση θα είναι δύσκολη και δεν θα είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα η μετάβαση της Κύπρου σε μια πράσινη οικονομία. Εξήγησε ότι δεν θα είναι εύκολη η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, διότι, αν δεν εφαρμοστεί ένα πάρα πολύ προσεκτικό σχέδιο σίγουρα θα υπάρξουν θέματα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την επιβάρυνση κάποιων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Γι' αυτό είπε ο Υπουργός ότι, τώρα σχεδιάζεται η ίδρυση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω. Το εν λόγω Ταμείο, είπε, θα είναι έτοιμο προς το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε ότι χρειάζεται σίγουρα συντονισμός και είναι εύλογη η ανησυχία που υπάρχει αναφορικά κατά πόσο ποσοστό θα επιτευχθούν, αλλά και με ποιο κόστος θα επιτευχθούν. Ο Υπουργός σχολίασε ότι δεν θα πρέπει να καθυστερήσει η εφαρμογή του Σχεδίου και να αναβληθούν οι στόχοι λόγω της πανδημίας ενώ την ίδια ώρα απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε ενώπιον του, σημείωσε πως ούτε τα κόμματα, ούτε η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να φέρουν την ευθύνη της μη εκταμίευσης λόγω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. «Το καρότο και μαστίγιο που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα κράτη και όχι μόνο για την Κύπρο όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενδεχομένως να λειτουργήσει καταλυτικά για πράγματα που δεν θα γίνονταν», τόνισε εμφατικά.

Υπενθυμίζεται πως, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, το οποίο αποσκοπεί στην παροχή στήριξης σε εδάφη που αντιμετωπίζουν σοβαρές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις λόγω της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα διευκολύνει την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία έχει στόχο να καταστήσει την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Η πράσινη φορολογία

Το κόστος της μετάβασης ώστε να γίνει εφικτό το «Green Deal», ο Υπουργός Οικονομικών υπέδειξε πως θα το επωμισθούν σε ένα μεγάλο βαθμό, τα δημόσια οικονομικά. Όσον αφορά την πράσινη φορολογία, ο Υπουργός σημείωσε ότι θα γίνει διαβούλευση και ότι έχει προσληφθεί ήδη σύμβουλος για τη μελέτη καταρτισμού του Σχεδίου. Εξήγησε δε, ότι, η πράσινη φορολογία θα έχει αντισταθμιστικά μέτρα και από φορολογικής πλευράς. Ένα από τα κύρια ενδεχόμενα, είναι πως θα μειωθούν οι φόροι που επιβαρύνουν την εργασία και από πλευράς εργαζομένου και από πλευράς εργοδότη.

«Το 1ο εξάμηνο του 2022 θα δουλέψουμε σκληρά στο θέμα της πράσινης φορολογίας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση