ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Καθοριστικής σημασίας ο εμπλουτισμός του οικονομικού μας μοντέλου

«Στοίχημα είναι να διατηρήσουμε την επενδυτική βαθμίδα και αυτή είναι η δεδηλωμένη πρόθεση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης», είπε ο κ. Μάκης Κεραυνός

ΚΥΠΕ

Είναι καθοριστικής σημασίας ο εμπλουτισμός του οικονομικού μας μοντέλου, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι το «στοίχημα είναι να διατηρήσουμε την επενδυτική βαθμίδα και αυτή είναι η δεδηλωμένη πρόθεση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης».

Σε ομιλία του στο 14ο Οικονομικό Συνέδριο της Λευκωσίας, με θέμα «Προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία και πολιτικές για θωράκισή της», που διεξάγεται την Τρίτη, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα πρέπει να υιοθετήσουμε ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης, που θα προωθεί μια βιώσιμη πορεία και όχι ευκαιριακή, ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίζει την οικονομία μας».

Πρόσθεσε ότι «ο εμπλουτισμός του οικονομικού μας μοντέλου πρέπει να διέπεται από μια ισόρροπη οικονομική αναπτυξιακή πολιτική, πρέπει η ανάπτυξη να προέρχεται και από νέους παραγωγικούς τομείς αλλά πρέπει να επαναφέρουμε την προσοχή μας και σε παραδοσιακούς τομείς, όπως ο πρωτογενής τομέας, η γεωργία και η κτηνοτροφία, με εστίαση στη δημιουργία συνεργειών, σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και κυρίως εξαγωγικού χαρακτήρα». 

«Θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας το επόμενο διάστημα στον σχεδιασμό και στη δημιουργία συνθηκών που να διευκολύνουν κοινές επενδύσεις Κυπρίων και ξένων επενδυτών, επενδύσεις όμως που να δημιουργούν υποδομές, νέες παραγωγικές μονάδες και αμειπτικές θέσεις απασχόλησης, ενθαρρύνοντας τον εξαγωγικό προσανατολισμό», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη των παραδοσιακών τομέων της οικονομίας με τη μεγαλύτερη συμβολή στο ΑΕΠ, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, το λιανικό εμπόριο και οι επαγγελματικές υπηρεσίες, «για να διασφαλιστεί περαιτέρω η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι θα πρέπει να επιλεγούν οι νέοι τομείς, στη βάση συγκριτικών πλεονεκτημάτων και στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού, οι οποίοι θα πρέπει να αναπτυχθούν μέσω επενδύσεων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. 

Ήδη η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, «έχει υιοθετήσει στοχευμένα μέτρα, για ανάδειξη της Κύπρου ως βάσης για διεθνείς εταιρείες με προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση επενδυτικών ταμείων και ως προορισμού με σημαντικές ευκαιρίες επένδυσης σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η υγεία και η εκπαίδευση».

Επίσης ανέφερε ότι η νέα στρατηγική που τέθηκε σε εφαρμογή για προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντου, στόχο έχει την αύξηση της ταχύτητας αδειοδότησης και δραστηριοποίησης μέσω της Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών και την ευκολία προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού, μέσω νέας πολιτικής για απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών.

«Η νέα αυτή στρατηγική έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, με σημαντικό αριθμό εταιρειών να έχουν δημιουργήσει τη βάση τους στην Κύπρο, δηλαδή έχουν πραγματική υπόσταση και συνεισφέρουν στην οικονομία», πρόσθεσε.

Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως η Κυβέρνηση προχωρεί με την εφαρμογή και άλλων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και με επίλυση διαφόρων θεμάτων που αφορούν την ομαλή λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας, ενώ προτεραιότητα επίσης αποτελεί, όπως σημείωσε, «και η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, με στόχο την ταχεία, ομαλή και απρόσκοπτη απονομή της».

Επιπλέον, ο κ. Κεραυνός είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί «αποφασιστικά στην υλοποίηση μιας φορολογικής μεταρρύθμισης έπειτα από 20 χρόνια για να εφαρμόσουμε ένα νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο να είναι ενθαρρυντικό προς το επιχειρείν και ταυτόχρονα να είναι κοινωνικά δίκαιο, να είναι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προτύπων και να στοχεύει στη μείωση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής».  

«Ανάμεσα στις προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσουμε, αναφορικά με την προσαρμογή του οικονομικού μας μοντέλου, ως αναγκαία προϋπόθεση θωράκισης της οικονομίας μας, περιλαμβάνονται η μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία και η εξασφάλιση φθηνής ενέργειας, οι οποίες βέβαια απαιτούν και σημαντικό όγκο επενδύσεων», πρόσθεσε. Πρόκληση αποτελούν επίσης, συνέχισε, «οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας, ως προς την επάρκεια του εργατικού δυναμικού».

Ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε αισιοδοξία ότι «παρά τις προκλήσεις και το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε επιτυχώς, μέσω της συνεχούς εφαρμογής συνετούς και ορθολογικής οικονομικής πολιτικής». 

Μιας πολιτικής, όπως είπε, «που δεν θα υποτάσσεται σε καιροσκοπισμούς και πρόσκαιρες λαϊκίστικες προσεγγίσεις, αλλά μιας οικονομικής πολιτικής που θα παρέχει ασφάλεια στους Κύπριους πολίτες, στους Κύπριους επιχειρηματίες και στους ξένους επενδυτές». 

«Αυτή είναι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, που θα θωρακίσει το μέλλον των επερχόμενων γενιών», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι το 2024 ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο γύρω στο 2,5%, γεγονός το οποίο «τείνει να έχει σημαντικό βαθμό βεβαιότητας, αφού τους τελευταίους δύο μήνες βρίσκεται πολύ κάτω από το 2%».

Είπε ακόμη ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο για το 2023, με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ήταν πλεονασματικό  της τάξης του 2,9% του ΑΕΠ και προβλέπεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα το 2024.  

Πρόσθεσε πως το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει σε επίπεδα κοντά στο όριο του 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2026. 

«Ενθαρρυντικό στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το γεγονός ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, ανήλθε στο 1,7% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 1,3% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περσινή περίοδο», επεσήμανε.

Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σημαντικό πυλώνα αποτελεί για την Κυβέρνηση «η ύπαρξη ενός σταθερού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της επίτευξης θετικού δημοσιονομικού ισοζυγίου αποτελεί προμετωπίδα της οικονομικής πολιτικής μας».

Ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε και στη «μέγιστη ανάγκη, με τη συμβολή όλων, για αποκατάσταση του τρωθέντος ονόματος της Κύπρου ως ενός επιχειρηματικού Κέντρου». 

Ανέφερε ότι αναγκαία και απαραίτητη πολιτική θωράκισης της οικονομίας μας αποτελεί η ρύθμιση της εποπτείας στη βάση και του διαμορφούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλαισίου και σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δημόσια αναφέρει πολλές φορές την αποφασιστικότητά του για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στον τομέα αυτό.

Σχολιάζοντας αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου του ΣΕΛΚ στις ομιλίες τους σε σχέση με την Ενιαία Εποπτική Αρχή, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «προφανώς αναφέρονταν σε τυχόν επαναλήψεις» προσθέτοντας ότι «οι επαναλήψεις μπορεί να είναι κάπως ανιαρές αλλά υπάρχουν και δύο θετικά».

«Το ένα θετικό δια της επαναλήψεως η μάθηση, και το άλλο είναι ότι διαπιστώνεται μια σύγκληση στις γενικές κατευθύνσεις και αυτό είναι ένα ευχάριστο γεγονός», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση