ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Να επιδείξουμε ομοψυχία κάνοντας τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα

Τα μηνύματα του Υπ. Οικονομικών

ΚΥΠΕ

Το μήνυμα να επιδείξουμε ομοψυχία και να δράσουμε με συναίνεση, κάνοντας τις αλλαγές, που χρειάζεται η χώρα, έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ύστερα από συνάντηση με τη Γραμματεία της ΣΕΚ.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι από τη συνάντηση εξάγεται το αισιόδοξο μήνυμα ότι η οικονομία αντέχει για να μπορέσει να περάσει στο επόμενο στάδιο της ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Το μήνυμα ότι «αυτές τις μέρες, που είναι και η επέτειος των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, πρέπει να επιδείξουμε ομοψυχία και να δράσουμε με συναίνεση γιατί μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα», έστειλε ο ΥΠΟΙΚ, ύστερα από τη συνάντηση με τη Γραμματεία της ΣΕΚ, που έγινε στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.

«Όλοι πρέπει να δούμε σφαιρικά τη μεγάλη εικόνα και να προχωρήσουμε μαζί σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για το καλό της χώρας», υπογράμμισε.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι η συνάντηση ασχολήθηκε «όχι μόνο σε στενά συνδικαλιστικά θέματα αλλά με το ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής και τι πρέπει να κάνουμε και να αναμένουμε στο μέλλον».

«Συζητήσαμε θέματα, που αφορούν την αντεπίθεση, την οποία αναμένουμε να κάνουμε το δεύτερο εξάμηνο όσο αφορά την ανάκαμψη, το Ταμείο Ανάκαμψης και πώς το εκμεταλλευόμαστε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτά είναι θέματα που συζητούνται με τους κοινωνικούς εταίρους «ούτως ώστε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το όπλο για να περάσουμε στην επόμενη μέρα, κτίζοντας μια βιώσιμη οικονομία».

Ανέφερε ότι η επόμενη μέρα δεν είναι μόνο θέμα έργων, η επόμενη μέρα αλλά και θέμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα στήσουν την επόμενη μέρα σε στιβαρούς πυλώνες».

Παράδειγμα για αυτό, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, είναι το συνταξιοδοτικό, είτε στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι αυτή που θα διασφαλίσει τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και τις απολαβές των υπαλλήλων όταν βγουν στην σύνταξη «αλλά και τα παιδιά μας, τα οποία δεν πρέπει να πληρώνουν τις δικές μας συντάξεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την προσδοκία στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, που διεξάγει η Κυβέρνηση «να έχουμε μια υγιή κατάληξη όσον αφορά αυτές τις πολύ σημαντικές για το μέλλον μεταρρυθμίσεις».

Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στη συζήτηση μεταξύ άλλων του αιτήματος αποκοπής των εισφορών του ΓεΣΥ για τα ταμεία πρόνοιας και σύνταξης, ανακοινώνοντας πως «θα γίνει αποδεκτό από την Κυβέρνηση».

Εξάλλου, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι κατά τη συνάντηση αξιολόγησαν τα προβλήματα και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ενώ εξήγαγαν το αισιόδοξο μήνυμα, όπως είπε, ότι η οικονομία αντέχει για να μπορέσει να περάσει στο επόμενο στάδιο της ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Ανέφερε επίσης ότι την ίδια στιγμή δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση του Σχεδίου Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας της οικονομίας έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντλήσουμε τα διαθέσιμα κονδύλια για την Κύπρο, όπως είπε, «για να στηρίξουμε την αγορά εργασίας και να προβούμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τόσο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε ό,τι αφορά τη θέση που έχει καταγράψει η ΣΕΚ και έχει υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση η οποία βρίσκεται σε ένα καταληκτικό στάδιο και είναι έτοιμη να εφαρμοστεί».

Ο κ. Μάτσας είπε ακόμη ότι η ΣΕΚ ενημέρωσε τον ΥΠΟΙΚ ως προς την ανάγκη να διασφαλιστεί η ευρωστία των δημοσίων ταμείων «μέσα από τη ρύθμιση θεμάτων που παραπέμπουν στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής και στην έγκαιρη αποπληρωμή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις προς το κράτος, ενώ έθεσε το ζήτημα της ποινικοποίησης, της μη καταβολής του φόρους εισοδήματος, έτσι ώστε να ενισχύσουμε και εδραιώσουμε τα δημόσια οικονομικά».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι η ΣΕΚ έθεσε και το θέμα και τις εκκρεμότητες, που αφορούν το συνταξιοδοτικό τόσο σε ό,τι αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα όσο και σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του και στον ιδιωτικό τομέα και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι προς συζήτηση στο Εργατικό Συμβουλευτικού Σώματος.

«Έχουμε ανταλλάξει απόψεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε την αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12% έτσι ώστε να ρυθμιστεί συνολικά το ζήτημα του συνταξιοδοτικού για να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων, αποτρέποντας να μεταφέρουμε το βάρος της ευθύνης στις επόμενες γενιές», πρόσθεσε.

Με αφορμή την αυριανή επέτειο της ελληνικής επανάστασης του 1821, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι θα πρέπει να αντλήσουμε μηνύματα ως προς το πώς μπορούμε να μεγαλουργήσουμε μέσα από μια αγαστή συνεργασία και πρόσθεσε πως τώρα είναι η ώρα να θέσουμε τις κοινές βάσεις έτσι ώστε κοινωνικοί εταίροι και πολιτεία να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση, διαχειριζόμενοι και το ζήτημα της πανδημίας.

Ο κ. Μάτσας κάλεσε την κοινωνία να πειθαρχήσει στα μέτρα που ανακοινώνονται από τους ειδικούς έτσι ώστε «η χρονική διάρκεια μέχρι να μπούμε στην επόμενη ημέρα να είναι όσο το δυνατό μικρότερη».

Κληθείς να πει κατά πόσον είναι κοντά σε συμφωνία για το σχολείο Φανερωμένης να γίνει αρχιτεκτονική σχολή, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «είναι μια ευρύτερη προσπάθεια που έχει αρκετούς εμπλεκόμενους (Δήμος Λευκωσίας, Κυβέρνηση, Αρχιεπισκοπή και Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΕΤΕΚ) προς την αναγέννηση και της παλιάς Λευκωσίας», προσθέτοντας ότι «έχουν μελετηθεί και περιπτώσεις άλλων χωρών που κέντρα πόλεων έχουν αναγεννηθεί μέσα από ένα πλέγμα κινήτρων και μιας νέας πνοής που μπορούν να δώσουν πανεπιστημιακές σχολές και φοιτητικές εστίες».

Ανέφερε ότι υπάρχει κονδύλι και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αναγέννησης της παλιάς Λευκωσίας που θα διατεθεί προς αναπαλαίωση και παλιών κτιρίων για να χρησιμοποιηθούν και ως φοιτητικές εστίες σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξε συμφωνία με την ΠΑΣΥΔΥ για το συνταξιοδοτικό, ο κ. Πετρίδης είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, προσθέτοντας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για το θέμα την ερχόμενη Παρασκευή.

Κληθείς να σχολιάσει την τάση εργοδοτών να προσλαμβάνουν προσωπικό και να τους θέτουν με το καθεστώς των αυτοεργοδοτουμένων, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι θέση της Κυβέρνησης είναι ότι «υπάρχει μια αρκετά αυστηρή και συγκεκριμένη εργατική νομοθεσία την οποία διαχειρίζεται το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, που πρέπει πάντα να γίνεται απολύτως σεβαστή και η οποία κατοχυρώνει τον εργαζόμενο».

Ο κ. Μάτσας είπε ότι είναι θέμα που συζητείται με την Υπουργό Εργασίας και πρόσθεσε ότι η ΣΕΚ το θεωρεί «ανεπίτρεπτο και εκτός των πλαισίων της δικής της αποδοχής να αλλάζει το καθεστώς των εργαζομένων».

«Καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα ανάλογο ζήτημα σε ό,τι αφορά τους καθηγητές των απογευματινών προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σε καμιά περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να λειτουργούν στη βάση είτε του αυτοεργοδοτούμενου είτε της λογικής της αγοράς υπηρεσιών».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι εργαζόμενη που δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από τον εργοδότη της κινδυνεύει να απολυθεί, ο κ. Μάτσας είπε ότι «το τμήμα γυναικών της ΣΕΚ έχει πετύχει μέσα από συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με την αρμόδια Υπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής να τροποποιηθεί η νομοθεσία που αφορά την αποτροπή φαινομένων διακρίσεων στην αγορά εργασίας μέσα από τη νομική υποχρέωση του εργοδότη να υιοθετήσει κώδικα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης στην εργασία».

Ανέφερε επίσης ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας αφορά και την επέκταση των ποινών έτσι ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά στη διαιώνιση τέτοιων φαινομένων και πρόσθεσε ότι πέρα από τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, «έχουμε ενώπιον μας σε σχέση με εργασιακό εκφοβισμό σε συγκεκριμένο χώρο εργασίας».

«Έχει καταγραφεί μια αδυναμία του νομοθετικού πλαισίου να προστατεύσει τους επηρεαζόμενους», ανέφερε και πρόσθεσε πως «παρά το γεγονός ότι έχει γίνει επίσημη καταγγελία και προς την Αστυνομία, και προς το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας διαφαίνεται ότι υπάρχει ελλιπές πλαίσιο διαχείρισης του προβλήματος με αποτρεπτικό τρόπο για να κατοχυρωθεί η συγκεκριμένη εργαζόμενη».

Ο κ. Μάτσας κάλεσε την Υπουργό Εργασίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβουν με τρόπο που να στηρίξουν την εργαζόμενη που απειλείται με απώλεια της εργασίας της για να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X