ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία

Επανακτήσαμε την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας και νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά, είπε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την ικανοποίησή του για την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020 εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα ραδιοφώνου του ΡΙΚ, το πρωί της Πέμπτης 12/12. Ο Υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην κριτική, είπε ότι είναι καλοδεχούμενη, όσο άδικη κι αν θεωρείται σε κάποιες περιπτώσεις. Την ίδια ώρα, είπε χαρακτηριστικά ότι σε κλίμα συναίνεσης θα μπορούμε πάντοτε να βρούμε αυτές τις δημιουργικές συνθέσεις και ζυμώσεις που θα μας επιτρέπουν να πάμε μπροστά.
Το κλίμα στην Ολομέλεια της Βουλής δεν ήταν κακό, επεσήμανε, ενώ ο ίδιος και οι τεχνοκράτες του Υπουργείου σημείωσαν αρκετά πράγματα. Η συνεδρία κύλισε συναινετικά, ενώ όπως είπε, οι αποκοπές που έγιναν δεν αλλοιώνουν την ουσία ή την φιλοσοφία του Προϋπολογισμού, αλλά επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να συνεχίσει να θωρακίζει την κυπριακή οικονομία και επιτρέπουν να συνεχίζουμε αυτή την πορεία ανάπτυξης και ανάκαμψης.

Επανακτήσαμε την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας και νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά, κάτι που αποτελούσε το όραμα το οποίο διέπει τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020, δήλωσε στην συνέχεια ο κος Πετρίδης.

Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο και για μεταρρυθμιστικές τομές, όπως η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και η δημιουργία υφυπουργείου καινοτομίας και ψηφιακής έρευνας, ούτως ώστε να υπάρχει και εκείνο το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα πάρει τη χώρα μπροστά όσον αφορά τα θέματα της καινοτομίας. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία επενδυτικού ταμείου για παροχή χρηματοδότησης κεφαλαίου σε καινοτόμες επιχειρήσεις, όπως και η ανάπτυξη εφαρμογών και τεχνολογιών blockchains. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνεται και η στρατηγική για το Τρόοδος, πολλά κονδύλια για την ψηφιοποίηση και μηχανογράφηση, όπως το ποσό των 30 εκατ. Ευρώ για το Υπουργείο Εσωτερικών. «Προβλέπεται μηχανογραφικό σύστημα στο Τμήμα Φορολογίας. Αυτό το όραμα συμπληρώνεται και με αύξηση του κοινωνικού κράτους. Μέσω του προϋπολογισμού θα δούμε και την αύξηση των δαπανών για την υγεία για να κτίσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος», ανέφερε στην συνέχεια. Την ίδια ώρα, υπογράμμισε, πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία, ώστε να μην διακινδυνεύσει η Κύπρος να αποκλίνει από μια σωστή πορεία.

Ο κος Πετρίδης στις δηλώσεις του μίλησε για διαβουλεύσεις με στόχο την πράσινη φορολογία. Προβλέπεται, είπε στην συνέχεια, αύξηση του αφορολογητέου εισοδήματος από το 1/6 στο 1/5 όταν γίνονται εξοικονομήσεις σε ταμεία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή πρόνοιας ή συντάξεων.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν κίνδυνοι για τα δημοσιονομικά λόγω ΓεΣΥ, ο κος Πετρίδης απάντησε ότι «έχει επισημανθεί ότι εδώ έχουμε ένα νομοσχέδιο που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή και στην καλή της θέληση η πολιτεία και η Κυβέρνηση είπαν ότι οι όποιοι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί πρέπει να δώσουν μια σχετικά ικανοποιητική περίοδο πέντε χρόνων, ώστε να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από εκεί και πέρα, θα μπουν λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά σίγουρα – όπως και για κάθε μεταρρύθμιση/πολιτική – πρέπει να υπάρχει βιωσιμότητα. Γιʼ αυτή τη βιωσιμότητα το Υπουργείο Υγείας, ο ΟΚΥΠΥ και ο ΟΑΥ αναλαμβάνουν τα δικά τους μέτρα και βάζουν τις δικές τους ασφαλιστικές δικλείδες, όπως βλέπετε ότι συμβαίνει και στο δημόσιο διάλογο. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τους δημοσιονομικούς κινδύνους που υπάρχουν από αυτό το πράγμα, στο τέλος θα ληφθούν εκείνα τα μέτρα τα οποία θα διασφαλίσουν την οικονομική βιωσιμότητα».

ΕΣΤΙΑ

Σε ερώτηση για το τι γίνεται με το σχέδιο ΕΣΤΙΑ αφού βάσει των αιτήσεων που υπάρχουν μόνο το ένα τέταρτο θα απορροφηθεί, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «όποια ποσά δεν καλυφθούν από οποιοδήποτε κεφάλαιο του κρατικού προϋπολογισμού επιστρέφουν στο πάγιο ταμείο του κράτους. To όραμα του προϋπολογισμού είναι η αξιοπιστία, η συνέπεια, υγιή δημόσια οικονομικά, να διατηρήσουμε ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης – σημειώστε ότι έχουμε από τους πιο ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ – και παράλληλα να μπορούμε μέσω του αποθέματός μας να κάνουμε τις κοινωνικά ωφέλιμες πολιτικές, είτε αφορούν το κοινωνικό κράτος, είτε την υγεία, είτε τις κοινωνικές παροχές είτε να δώσουμε ώθηση σε μεταρρυθμίσεις για τις οποίες περιλαμβάνονται και πρόνοιες στον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, εγώ θα έλεγα ότι το δίπτυχο υγιούς οικονομίας και ανάπτυξης μαζί με τις μεταρρυθμίσεις είναι αυτό το όραμα που πρέπει να υπάρχει στις οικονομικές πολιτικές των ευρωπαϊκών χωρών».

Φορολογική έκπτωση

Ως μια πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε την ψήφιση από την Βουλή του νομοσχεδίου για αύξηση του περιθωρίου για φορολογική έκπτωση από το 1/6 στο 1/5 του φορολογητέου εισοδήματος. «Είναι μια φοροελάφρυνση που μπορούμε να την πράξουμε ακριβώς λόγω της υγιούς κατάστασης των δημόσιων οικονομικών. Επίσης, εξυπηρετεί και έναν άλλο ρόλο: πέραν της φοροελάφρυνσης, αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη. Είναι γιʼ αυτούς που αποφασίζουν να επενδύσουν στα πιο πάνω ταμεία. Πέραν αυτού, διορθώνει και μια άλλη στρέβλωση στην οικονομία: οι εξοικονομήσεις είναι πιο χαμηλές από αυτές που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να τίθενται μακροπρόθεσμα κάποια ρίσκα. Αυτές οι τομές μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρχει μια υγιής κατάσταση στα δημόσια οικονομικά και όταν δεν δρούμε αποσπασματικά. Σʼ αυτό το πλαίσιο μπορούμε να δούμε και περαιτέρω φορολογικές μεταρρυθμίσεις», εξήγησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X