ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζήμιωσαν λόγω μείωσης του τουρισμού και οι αγρότες

Αναζήτεί νέους τρόπους στήριξης το Υπουργείο Γεωργίας και θέτει το ζήτημα ενώπιον της Ε.Ε.

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οι πρώτες ενδείξεις της αρνητικής εικόνας για τον αγροτικό κόσμο, άρχισαν να διαφαίνονται από τον Μάρτιο και τις πρώτες κιόλας μέρες της καραντίνας, όταν οι χώροι εστίασης παρέμειναν βάσει διαταγμάτων κλειστοί, με αποτέλεσμα η μόνη διέξοδος αγροτών για διάθεση των κυπριακών προϊόντων, να είναι οι υπεραγορές οι φρουταρίες και τα κρεοπωλεία. Χώροι δηλαδή από τους οποίους μπορούσαν να προμηθευτούν οι καταναλωτές για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε τρόφιμα.

Ωστόσο με την απαγόρευση επισκέψεων σε σπίτια, και την απουσία συναθροίσεων, ήταν σαφές ότι και πάλι υπήρχε υπερπροσφορά προϊόντων στην αγορά σε σχέση με την κατανάλωση. Κάτι που αναδείχθηκε περισσότερο την περίοδο του Πάσχα τον Απρίλιο, κυρίως δε για τους αιγοπροβατοτρόφους και τους χοιροτρόφους, αφού οι πωλήσεις δεν κατέγραψαν τις επιδόσεις προηγούμενων χρόνων, ενώ λόγω της μειωμένης ζήτησης, έπεσαν και οι τιμές. Τη σκυτάλη πήραν ο Μάιος και ο Ιούνιος, μήνες κατά τους οποίους αρχίζει παραδοσιακά κάθε χρόνο αυξημένη κινητικότητα σε εστιατόρια και ξενοδοχεία λόγω της έναρξης της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.

Ωστόσο, φέτος με μηδενικές τουριστικές αφίξεις, η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων παρέμειναν κλειστά, όπως κλειστοί παρέμειναν και οι χώροι εστίασης στις τουριστικές περιοχές. Υπολογίζεται ότι από την πίτα της κατανάλωσης, ένα ποσοστό γύρω στο 50-60% απορροφάται από τον τουρισμό. Με αυτά τα δεδομένα, οι επόμενοι μήνες προδιαγράφονται μάλλον αρνητικοί για τους παραγωγούς, αφού και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον τουρισμό κάνουν λόγο για αφίξεις μειωμένες φέτος κατά 70%.

Λιγότερη κατανάλωση

Το γεγονός ότι τα πλείστα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, τα εστιατόρια στις τουριστικές περιοχές υπολειτουργούν, και οι αφίξεις θα είναι μειωμένες, έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα. Από τον Δεκέμβριο κιόλας, πολύ πριν η κατάσταση εκτροχιαστεί λόγω πανδημίας, οι παραγωγοί προχώρησαν σε φυτεύσεις χωραφιών, υπολογίζοντας όπως κάθε χρόνο και τις ποσότητες τις οποίες θα απορροφούσε ο τουριστικός τομέας. Πλέον πολλά προϊόντα έχουν μείνει αδιάθετα. Για παράδειγμα η κατανάλωση σε αγγουράκια και ντομάτες έχει μειωθεί πέραν του 60%. Χαμένη χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2020 για τον αγροτικό κόσμο που στοχεύει στην καλύτερη περίπτωση, σε περιορισμό των ζημιών, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μιλά για κέρδη. Και δεν πρόκειται για υπερβολή από τη στιγμή που ο κορωνοϊός ήρθε να προστεθεί στο ήδη αρνητικό κλίμα που υπήρχε στον αγροτικό κόσμο λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών του Ιανουαρίου που κατέστρεψε τις καλλιέργειες.

Eχασαν από εξαγωγές

Από την άλλη, οι καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα, ορισμένες καλλιέργειες, οι οποίες φυτεύονται τον Ιανουάριο, όπως είναι οι πατάτες, να φυτευτούν με καθυστέρηση ενός μήνα και φυσικά να καθυστερήσει και η συγκομιδή. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν να χαθεί πολύτιμος χρόνος στις εξαγωγές σε χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών. Όπως εξηγεί ο γ.γ. του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης, μέχρι να φτάσει η κυπριακή πατάτα σε αυτές τις χώρες, είχαν ήδη διατεθεί στην αγορά ποσότητες της εγχώριας παραγωγής της εκάστοτε χώρας, με αποτέλεσμα να πέσουν προς τα κάτω οι τιμές και οι εξαγωγές να μη συμφέρουν τελικά στους πατατοπαραγωγούς. Πλέον οι πατατοπαραγωγοί προτιμούν να φυλάξουν τις πατάτες σε ψυγεία και να τις πωλήσουν αργότερα σε καλύτερη τιμή. Αυτό σημαίνει ότι ούτε η αύξηση των εξαγωγών αποτελεί λύση και διέξοδο για την περίσσεια των κυπριακών πατατών, ενώ ως αποτέλεσμα της κατάστασης υπολογίζεται ότι έχει ζημιώσει το 50% της παραγωγής.

Προβλήματα και με ελαιόλαδο

Και ενώ στα περισσότερα προϊόντα υπάρχει περίσσεια αποθεμάτων, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του ελαιολάδου. Όπως εξηγεί ο κ. Γιαπάνης, ο καύσωνας Μαΐου, έχει επηρεάσει τον ανθό της ελιάς, με αποτέλεσμα τα ελαιόδεντρα να μην μπορούν να δώσουν τις ποσότητες ελαιολάδου και ελιών προηγούμενων ετών. Αυτό έχει επηρεάσει γύρω στο 40-50% της ελαιοπαραγωγής. Ωστόσο, σημείωσε, δεν αναμένεται να υπάρχει έλλειψη στην αγορά, λόγω του ότι οι ανάγκες θα συνεχίσουν να καλύπτονται από το στοκ που έμεινε αδιάθετο λόγω της απουσίας της τουριστικής κατανάλωσης. Οι ζημιές για τα ελαιοτριβεία είναι τεράστια σημειώνει ο Παναγροτικός και καλεί το Υπουργείο να διευρύνει τον κατάλογο των αγροτικών κλάδων, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα προγράμματα στήριξης. Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι παραγωγοί τριαντάφυλλων στον Αγρό, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.

Ψάχνουν λύσεις για τα καρπούζια

Όπως πληροφορείται η «Κ», κατά τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., ο Κώστας Καδής έθεσε νέες προτάσεις για μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν σε τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Βασική εισήγηση ήταν το κατά πόσο μπορεί να δοθεί η δυνατότητα από την Κομισιόν να αξιοποιηθεί από 1-2% των κονδυλίων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης για στήριξη του αγροτικού τομέα. Πρόκειται για 2-5 εκατ. ευρώ ποσό στο οποίο σύμφωνα με τον κ. Καδή δεν αποκλείεται να περιληφθούν μέτρα τα οποία ήδη έχουν τρέξει.

Η έγκριση της Κομισιόν για αυτό το βήμα θα ξεκλειδώσει μέτρα τα οποία θα απευθύνονται σε ομάδες που δεν καλύφθηκαν από τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως για παράδειγμα τους παραγωγούς καρπουζιού. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που μελετάται από το Υπουργείο είναι σε συγκεκριμένα τεμάχια στα οποία η καλλιέργεια είναι σε εξέλιξη, να σταματήσει η παραγωγή τους πριν την ολοκλήρωση της καλλιέργειας. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση εξόδων για τους αγρότες, και από την άλλη θα περιοριστεί η περίσσεια αποθεμάτων στην αγορά ώστε να επανέλθει και η τιμή τους σε αποδεκτά επίπεδα για τους παραγωγούς. Ταυτόχρονα οι παραγωγοί των συγκεκριμένων τεμαχίων θα λάβουν αποζημίωση. Φυσικά, επισήμανε ο κ. Καδής, αιτήματα έχουν φτάσει στο Υπουργείο από όλους τους αγροτικούς κλάδους και ήδη έχουν εγκριθεί δύο πακέτα στήριξης για τον αγροτικό κόσμο, στις 26 Μαρτίου και στις 7 Μαΐου.

Το πρώτο πακέτο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παραχώρηση δωρεάν ποσότητας νερού προς τους γεωργούς που υδροδοτούνται από κυβερνητικά υδατικά έργα, διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των τιμολογίων νερού, μη επιβολή τέλους υπερκατανάλωσης νερού για το 2019 και μη αποκοπή του νερού σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις λόγω καθυστερημένων οφειλών. Στο δεύτερο πακέτο το Υπουργείο εστίασε σε μέτρα στήριξης εκτός από τους αιγοπροβατοτρόφους, τους αμπελουργούς, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω μειωμένης ζήτησης οινοποιήσιμων σταφυλιών, ως αποτέλεσμα της χαμηλής κατανάλωσης κυπριακού κρασιού που προκύπτει από την αναστολή εργασιών των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων, τους παραγωγούς λαχανικών, φρέσκων αρωματικών φυτών και φράουλας, λόγω περιορισμένης ζήτησης και για διαχείριση του ρίσκου της άγνωστης μελλοντικής ζήτησης για τα προϊόντα τους.

Το σχέδιο αφορά επίσης τους ανθοκόμους και ιδιοκτήτες φυτωρίων, λόγω καταστροφής των προϊόντων τους που δεν διατέθηκαν, τους παραγωγούς που επηρεάστηκαν από το κλείσιμο των λαϊκών αγορών, τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών με όψιμες ποικιλίες πορτοκαλιών, λόγω δυσκολιών στη συγκομιδή και στη διάθεσή τους στην αγορά. Πρόκειται για μέτρα ύψους 4,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Ποιοι θα πάρουν από τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ

Μέχρι στιγμής τα μέτρα που έχουν ληφθεί για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ανέρχονται στα 10,5 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, τον Ιούνιο προγραμματίζεται η στήριξη στους αιγοπροβατοτρόφους ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Υλοποιείται παράλληλα η παραχώρηση δωρεάν ποσότητας νερού ίσης με το 20% της κατανάλωσης Μαρτίου- Ιουνίου του 2020 αξίας 412 χιλιάδων ευρώ. Σε γραμμή υλοποίησης βρίσκεται και η μη επιβολή τέλους υπερκατανάλωσης νερού ύψους 400 χιλιάδων ευρώ, καθώς και η στήριξη στους ψαράδες ύψους 750 χιλιάδων ευρώ. Άλλα 5,85 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθούν τον Σεπτέμβριο.

Από αυτά ποσό 1,85 εκατ. ευρώ αφορά τους πατατοπαραγωγούς και την αποκατάσταση του εισοδήματος τους. Ποσό 600 χιλιάδων ευρώ αφορά τη στήριξη σε παραγωγούς λαχανικών, αρωματικών και φράουλας, 500 χιλιάδες ευρώ θα δοθούν ως στήριξη σε ανθοκόμους και ιδιοκτήτες φυτωρίων, και 100 χιλιάδες ευρώ θα δοθεί στους καλλιεργητές εσπεριδοειδών. Επίσης, 150 χιλιάδες ευρώ θα δοθεί ως στήριξη σε παραγωγούς που πωλούσαν τα προϊόντα τους μόνο σε λαϊκές αγορές, ενώ 450 χιλιάδες ευρώ θα δοθεί για στήριξη σε γεωργούς εκτός κυβερνητικών υδατικών έργων. Για τον Οκτώβριο απομένει η στήριξη των αμπελουργών με ποσό ύψους 1,6 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X