ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέες αντικειμενικές, παλιά προβλήματα στα ελληνικά ακίνητα

Μειώσεις εκ του προχείρου και τιμές που δεν αντανακλούν την εικόνα της αγοράς ακινήτων

Kathimerini.gr

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

«Χλιαρή» είναι η υποδοχή των νέων αντικειμενικών τιμών και συντελεστών εμπορικότητας ακινήτων, που ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, από τους φορείς της αγοράς ακινήτων. Σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου, η αναδρομική μείωση των τιμών ζώνης από 5% έως 20,59% και η αντίστοιχη μείωση των συντελεστών εμπορικότητας από 6,3% έως 21,5% κρίνονται ως εκ του προχείρου, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η πραγματική κατάσταση της αγοράς κατοικίας στις επιμέρους περιοχές και κυρίως χωρίς να εφαρμόζεται το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ, που ανέφερε ότι οι τιμές θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν ώστε να αντανακλούν τις πραγματικές αξίες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι νέες τιμές είναι καθαρά μεταβατικές, καθώς θα ισχύσουν μόνο για το τρέχον έτος και κυρίως για τον καθορισμό του φετινού φόρου κατοχής ακινήτων, είτε αυτός θα λέγεται ΕΝΦΙΑ είτε κάπως αλλιώς. Από τις αρχές του 2017 θα έχουν γίνει γνωστές και θα ισχύουν οι οριστικές τιμές ζώνης, οι οποίες αναμένεται όντως να είναι ανάλογες των πραγματικών αξιών στην αγορά κατοικίας, τουλάχιστον με βάση τα λεγόμενα και τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και της συμφωνίας με τους δανειστές. Έτσι εξηγείται εν μέρει και η σπουδή του οικονομικού επιτελείου να επιταχύνει την όλη διαδικασία, ανακοινώνοντας νέες αξίες μόλις έναν μήνα έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ, παρότι το ίδιο το δικαστήριο είχε χορηγήσει χρονικό περιθώριο έως το τέλος Απριλίου. Αναμφίβολα, όμως, οι φετινές αντικειμενικές τιμές εγείρουν εκ νέου θέματα στρεβλώσεων και αδικιών, με τη διαφορά ότι αυτές περιορίζονται κυρίως στις ακριβές περιοχές, οι κάτοικοι των οποίων, όπως έχει αποδειχθεί και από τα σχετικά στοιχεία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, παραμένουν «καλοπληρωτές».

Όπως προκύπτει, στις περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές τιμές ζώνης ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ, όπως το Παλαιό Ψυχικό, η Εκάλη και η Βουλιαγμένη, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, παρότι σε αυτές ακριβώς τις περιοχές έχει καταγραφεί και η μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών τιμών πώλησης κατοικιών, ξεπερνώντας ακόμα και το 50% από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, η διατήρηση των υψηλών αντικειμενικών τιμών θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τιμές αυτών των περιοχών, αφού η κατοχή ακινήτου σε αυτές θα καταστεί ακόμα λιγότερο ελκυστική επιλογή. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ορισμένες, μεμονωμένες προς το παρόν, αναγκαστικές πωλήσεις, κυρίως από κληρονόμους που δεν έχουν τα μέσα να συντηρήσουν τέτοια ακίνητα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X