ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενδείξεις σταθεροποίησης στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τρέχουσα περίοδος ευνοεί την επέκταση σε μεγαλύτερους χώρους

Kathimerini.gr

Δείγματα σταθεροποίησης καταγράφει η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης από τις αρχές του έτους, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχει καταστεί εφικτή η ανάσχεση των πτωτικών πιέσεων των τιμών, παρότι η ζήτηση παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Η αγορά κατοικίας οδεύει προς σταδιακή σταθεροποίηση, έχοντας καταγράψει απώλειες της τάξεως του 45%, ενώ σταθερές είναι και οι τιμές ενοικίασης, όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες. Στην αγορά γραφείων, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Δανός Α.Ε./BNP Paribas Real Estate, η πορεία κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο ήταν σταθεροποιητική.

Χαμηλά η ζήτηση

Η ζήτηση ειδικά από πολυεθνικές εταιρείες, ήταν περιορισμένη. Μία από τις τάσεις στην αγορά γραφείων αφορά στη μετακίνηση των εταιρειών σε εμπορικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχουν αρκετά ανακαινισμένα γραφεία που διατίθεται προς ενοικίαση στο κέντρο της πόλης. Το χαμηλότερο κόστος ενοικίασης σε σχέση με το παρελθόν συνιστά σημαντικό δέλεαρ για τις εταιρείες.

Παράλληλα, η Δανός επισημαίνει ότι οι απαιτήσεις των ενδιαφερόμενων χρηστών, δεδομένης και της αποδυναμωμένης διαπραγματευτικής ισχύος των ιδιοκτητών, αυξάνονται σε ό,τι αφορά τις προσφερόμενες παροχές και την κατάσταση/ετοιμότητα του προσφερόμενου ακινήτου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τρέχουσα περίοδος ευνοεί την επέκταση σε μεγαλύτερους χώρους λόγω των χαμηλών ενοικίων, τα οποία έχουν πάντως σταθεροποιηθεί, παραμένοντας βέβαια σε επίπεδο χαμηλότερο εκείνου που βρισκόταν το 2014.

Σημειωτέον ότι η εκτιμώμενη μεικτή απόδοση για γραφειακούς χώρους στη Θεσσαλονίκη παραμένει μεταξύ 8,5% και 9%. Ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον για απόκτηση γραφείων είναι ανύπαρκτο λόγω του ότι τα προς πώληση ακίνητα είναι χαμηλών ποιοτικών προδιαγραφών με ελλιπή συντήρηση, ενώ παράλληλα αρνητικά για την προσέλκυση επενδυτών λειτουργεί και η έλλειψη διεθνών εταιρειών με παρουσία στην πόλη.

Στην αγορά των καταστημάτων, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης έγιναν ορατά ήδη από το τέλος του 2015 και κυρίως αναφορικά με τη διαθεσιμότητα ακινήτων στις εμπορικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ανάλυση της Δανός, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο η τάση αυτή συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα να καταγράφεται και μια πρώτη, μικρή έστω, αύξηση στις τιμές ενοικίασης της οδού Τσιμισκή. Πάντως, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η έννοια του “αέρα” αποτελεί ακόμη παρελθόν για τη Θεσσαλονίκη», τη στιγμή που έχει ήδη αρχίσει να κάνει την επανεμφάνισή της σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας. Ειδικότερα, ο «αέρας» έχει επιστρέψει σε αρκετές περιπτώσεις στην οδό Ερμού και το Κολωνάκι, όπως επίσης και σε ορισμένες περιπτώσεις στις εμπορικές οδούς της Γλυφάδας.

Πάντως, κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του τρέχοντος έτους, η αγορά των εμπορικών ακινήτων δέχθηκε και κάποια πλήγματα, όπως για παράδειγμα η διακοπή της λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Αθηνών, της οποίας τα οικονομικά προβλήματα είχαν ως αφετηρία την εφαρμογή των κεφαλαιακών ελέγχων το καλοκαίρι του 2015. Σύμφωνα με τη Δανός, «η συγχώνευση των τραπεζικών οργανισμών σε συνδυασμό με την παύση εργασιών εμπόρων σε λιγότερο εμπορικά σημεία, έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική προσφορά καταστημάτων μικρότερης εμπορικότητας».

Στον αντίποδα, επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η πορεία των καταστημάτων που εντάσσονται στα εμπορικά κέντρα και εμπορικά πάρκα της Θεσσαλονίκης, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Αττικής. Το One Salonika, εκπτωτικό κέντρο στη δυτική είσοδο της πόλης, έχει κλείσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και παρουσιάζει επιτυχή πορεία χάρη τόσο στο μείγμα των χρηστών όσο και στη διοργάνωση διάφορων προωθητικών ενεργειών, που ενισχύουν την επισκεψιμότητα. Σύμφωνα με τη Δανός, η Μασούτης Α.Ε., η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου της Βόρειας Ελλάδος, με 261 καταστήματα σήμερα στο δίκτυό της, πρόκειται να υλοποιήσει το επενδυτικό πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει για το 2016, ύψους 20 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά ανακαινίσεις καταστημάτων.

Νέα ξενοδοχεία

Κινητικότητα καταγράφηκε και στην αγορά ξενοδοχειακών ακινήτων της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Δανός, στα τέλη Μαΐου ξεκίνησε τη λειτουργία του το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Miraggio Thermal Spa Resort. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η εταιρεία Med Sea Health, με βασικό επενδυτή τον Ελληνορώσο επιχειρηματία Ανδρέα Ραγότη. Το έργο ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε με την κατασκευή της μαρίνας, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη προβλήτα στο είδος της (μήκους 110 μέτρων) στην Ελλάδα. Μία ακόμη επένδυση, η οποία ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ, είναι εκείνη του Μανώλη Λεδάκη για τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου στη διατηρητέα Καπναποθήκη Σπήρερ, στη Δράμα. Το Hydrama Grand Hotel ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μέσα του φετινού πρώτου εξαμήνου, ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που προέκυψαν στην πορεία του έργου. Σημειωτέον ότι το ακίνητο είναι συνολικής επιφάνειας 7.500 τ.μ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση