ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τριμηνιαία μείωση στον Δείκτη Τιμών Κατοικιών μετά από τέσσερα χρόνια

Ελέω Covid αλλάζουν τα δεδομένα

ΚΥΠΕ

Την πρώτη μείωση σε τριμηνιαία βάση έπειτα από τέσσερα χρόνια παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο του 2020 ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ενώ σε ετήσια βάση ο ΔΤΚ παρουσίασε σημαντική επιβράδυνση.

Η ΚΤΚ αποδίδει την τριμηνιαία μείωση στην πανδημία του κορωνοϊού και την μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που είχε την αντανάκλασή της και στις τιμές των ακινήτων, ενώ προειδοποιεί πως οι πιέσεις στον δείκτη θα συνεχιστούν κυρίως λόγω της συνέχισης της οικονομικής δυσχέρειας και της αβεβαιότητας και σε λιγότερο βαθμό από τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ).

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, ο ΔΤΚ το τρίτο τρίμηνο του 2020 κατέγραψε την πρώτη μικρή τριμηνιαία μείωση μετά από δεκαέξι τρίμηνα συνεχόμενων αυξήσεων. Ειδικότερα υποχώρησε κατά 0,3% σε σχέση με αύξηση 0,9% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση (3ο τρίμηνο 2019) κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση, με τον ρυθμό αύξησης να υποχωρεί στο 1,2% σε σχέση με 2,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Παράλληλα, για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2016 καταγράφονται τριμηνιαίες μειώσεις στις τιμές κατοικιών σε τέσσερις επαρχίες ταυτόχρονα. Συγκεκριμένα στην Πάφο καταγράφηκε μείωση 1,8%,στη Λευκωσία 0,5%,και στην Λάρνακα και Αμμόχωστο 0,4%.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ανά τύπο κατοικίας, οι τιμές των διαμερισμάτων κατέγραψαν μικρή μείωση 0,2% σε τριμηνιαία βάση για πρώτη φορά μετά το τρίτο τρίμηνο του 2016, λόγω κυρίως των επιπτώσεων της πανδημίας και της μείωσης στη ζήτηση από ξένους αγοραστές.

Επίσης μείωση σημείωσαν και οι τιμές των οικιών κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση τόσο οι τιμές των οικιών όσο και οι τιμές των διαμερισμάτων κατέγραψαν επιβραδυνόμενη αύξηση 0,7% και 2,5%, αντίστοιχα.

«Αναπόφευκτα, οι επιπτώσεις της πανδημίας και η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας έχουν επιπτώσεις στην ευρύτερη αγορά ακινήτων και στην οικοδομική δραστηριότητα, με μετακύλιση αυτών των επιπτώσεων και στις τιμές των ακινήτων», σχολιάζει η ΚΤΚ.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι στήριξη στη ζήτηση για ακίνητα από εγχώριους αγοραστές φαίνεται να παρέχουν τα χαμηλά επιτόκια και το σχέδιο της κυβέρνησης για μερική επιδότηση του επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια.

Σε ετήσια βάση σημειώθηκε σημαντική επιβράδυνση στις αυξήσεις των τιμών των κατοικιών από 2,2% το δεύτερο τρίμηνο στο 1,2% το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Οι αυξήσεις στις τιμές διαμερισμάτων σημείωσαν επιβράδυνση κατά το υπό εξέταση τρίμηνο (2,5%) ενώ όλα τα προηγούμενα τρίμηνα από το τρίτο τρίμηνο του 2017 και εντεύθεν οι αυξήσεις ξεπερνούσαν το 4%.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι αυξήσεις των τιμών των οικιών κατά την υπό εξέταση περίοδο σημείωσαν επίσης επιβράδυνση (0,7%) σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

«Από τα πιο πάνω στοιχεία φαίνεται ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας κατά κύριο λόγο, μέσω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, και οι μειωμένες αγορές και κατ’ επέκταση η ζήτηση ακινήτων από ξένους έχουν σημαντική επίδραση στην ευρύτερη αγορά ακινήτων και συγκεκριμένα στις τιμές τους», αναφέρει η ΚΤΚ.

Η ΚΤΚ σημειώνει ακόμη πως «η αγορά ακινήτων επηρεάζεται κυρίως από μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις της πανδημίας ενδεχόμενα να αποτυπωθούν πιο έντονες σε μεταγενέστερο στάδιο».

Τονίζει τέλος ότι οι τιμές ακινήτων αναμένεται ότι θα δεχθούν καθοδικές πιέσεις τόσο λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής δυσχέρειας, της αύξησης της ανεργίας και της αβεβαιότητας, όσο και σε λιγότερο βαθμό λόγω του τερματισμού του ΚΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X