ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξήθηκαν κατά 43% οι αγορές κατοικιών από ξένους αγοραστές στην Κύπρο

Συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα από την αγορά κατοικίας της Κύπρου

Kathimerini.gr

Συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα από την αγορά κατοικίας της Κύπρου, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έρευνας της εταιρείας Resolute Asset Management, ο περυσινός Δεκέμβριος αποδείχθηκε ένας από τους δυναμικότερους μήνες των τελευταίων ετών. Ειδικότερα, οι αγορές κατοικιών από ξένους αγοραστές αυξήθηκαν κατά 43%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των συμβολαιογραφικών γραφείων.

Μεγαλύτερες αυξήσεις

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις παραθαλάσσιες περιοχές, με τις αγοραπωλησίες να καταγράφουν άνοδο της τάξεως του 28% στη Λεμεσό, κατά 27% στη Λευκωσία, κατά 22% στην Πάφο, κατά 18% στη Λάρνακα και κατά 5% στην Αμμόχωστο.

Σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη εξέλιξη διαδραμάτισε πάντως και το γεγονός ότι στο τέλος του 2016 ολοκληρώθηκε το μέτρο της μείωσης του φόρου υπεραξίας, που είχαν θέσει σε εφαρμογή οι κυπριακές αρχές, προκειμένου να τονώσουν τις αγοραπωλησίες στην αγορά κατοικίας.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά φαίνεται πως βρίσκει εκ νέου την ισορροπία της, ολοκληρώνοντας την πτωτική πορεία που ακολουθούσε από το 2008 και μετά, με αποτέλεσμα η συνολική πτώση των τιμών να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 60% ανάλογα με το είδος και την τοποθεσία του ακινήτου. Πλέον, στις περισσότερες κατηγορίες ακινήτων, οι τιμές είτε αυξάνονται είτε κινούνται σταθεροποιητικά. Συνολικά στη χώρα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,1%, ενώ εκείνες των ενοικίων κατά 4,9%.

Πάντως, η θετική τάση που καταγράφηκε στο τέλος του 2016 συνεχίστηκε και κατά τις αρχές του 2017. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από το αρμόδιο υπουργείο, οι αγοραπωλησίες κατοικιών αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016. Αύξηση κατά 43% σημείωσαν οι συναλλαγές στη Λεμεσό, ενώ ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι πωλήσεις σε Λάρνακα (31%), Λευκωσία (22%) και Πάφο (19%).

Αντίστοιχα, οι πωλήσεις προς ξένους αγοραστές, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα των συνολικών συναλλαγών στην κυπριακή αγορά κατοικίας, κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 39% τον Ιανουάριο, αν και το συνολικό νούμερο παραμένει χαμηλό, καθώς οι πωλήσεις αφορούσαν μόλις 93 κατοικίες. Στη Λάρνακα, η αύξηση άγγιξε το 150% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, ενώ στη Λεμεσό η άνοδος ήταν της τάξεως του 46%.

Προοπτικές

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι προοπτικές για το 2017 είναι θετικές, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες, τόσο οι τοπικές όσο και οι διεθνείς, καταγράφουν βελτίωση, γεγονός που αντανακλάται στην υψηλότερη ζήτηση τόσο από τους Κύπριους όσο και από τους ξένους αγοραστές. Παράλληλα, μπορεί επί του παρόντος, η διαθέσιμη τραπεζική χρηματοδότηση να παραμένει περιορισμένη, ωστόσο, οι τράπεζες ήδη εργάζονται προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης περισσότερων κεφαλαίων για νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, προκειμένου να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων της χώρας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X