ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:45
19°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Real Estate

Τα νέα στεγαστικά προγράμματα και τι περιλαμβάνουν

Της Μαρίας Ηρακλέους

Ποιοι οι δικαιούχοι, ποιο το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης και ποια τα οικονομικά κριτήρια

Νέα απλοποιημένα στοχεύμενα στεγαστικά σχέδια για ορεινές κοινότητες, ακριτικές περιοχές και εκτοπισθέντες εφαρμόζει το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της νέας στεγαστικής του πολιτικής. Πρόκειται ίσως για την πρώτη φορά ολοκληρωμένης προσέγγισης του στεγαστικού ζητήματος αφού για την διαμόρφωση της πολιτικής συμμετείχε το Υπουργείο Εργασίας μέσω του επιδόματος ενοικίων, ενώ έγινε σε συνεργασία με Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, τις τοπικές αρχές, και τον οργανισμό χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Στους οκτώ πυλώνες που παρουσιάζονται το πρωί της Παρασκευής, ξεχωρίζουμε τα στοχευμένα στεγαστικά σχέδια σε ακριτικές, ορεινές περιοχές και εκτοπισθέντες. Οι ακριτικές περιοχές είναι οι περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής  και οι περιοχές στους δήμους Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου. Ο Πάνω και Κάτω Πύργος, τα Πηγαίνεια, η Δένεια, η Αθηαίνου, οι Τρούλοι, η Πύλα, τα Στροβίλια, τα Λύμπια, την Ποταμιά, η Δερύνεια, η Άχνα το Φρέναρος, η Αχερίτου και η κοινότητα Αυγόρου. 

Οι δικαιούχοι

Ποσό 75 χιλιάδων ευρώ θα καταβάλλεται στον ΚΟΑΓ με κάθε αίτηση στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Δικαιούχοι είναι Κύπριοι πολίτες και πολίτες ΚΜ της ΕΕ με πέντε χρόνια νόμιμη και συνεχή διαμονή στην Κύπρο. Νέο στεγαστικό σχέδιο προχωρά και για τους εκτοπισθέντες, χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, με δικαιούχους όσους είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στη Δημοκρατία.

Τα σχέδια στοχεύουν σε νεαρά ζευγάρια, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους, άτομα με αναπηρίας, εκτοπισθέντες και επαναπατρισθέντες, στους οποίους θα παραχωρείται χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Ύψος οικονομικής ενίσχυσης

Θα δίνεται επίσης οικονομική ενίσχυση για αγορά κατοικίας η οποία ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις 20 χιλιάδες ευρώ.

Για τους μονήρεις το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται στις 20 χιλιάδες ευρώ, 30 χιλιάδες ευρώ για ζευγάρι, 35 χιλιάδες ευρώ για οικογένεια με τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια, 40 χιλιάδες ευρώ για πολύτεκνους με παιδιά άνω των 40 χιλιάδων ευρώ, ενώ στα άτομα με αναπηρία θα δίνεται πρόσθετο ποσό μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση παραχωρείται για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση και καλύπτει την ανέγερση κατοικίας, αγοράς νέας κατοικίας, αγορά και βελτίωση υφιστάμενης, απόκτηση με δωρεά και βελτίωση.

Δικαιούχος μπορεί να τύχει οικονομικής ενίσχυσης μόνο από ένα κρατικό στεγαστικό σχέδιο, μόνο μια φορά. Δικαιούχος θα είναι άτομο το οποίο δεν έχει άλλη ιδιόκτητη κατοικία.

 Εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια ορίζονται ως 25 χιλιάδες ευρώ για τους μονήρεις ή τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις 45 χιλιάδες ευρώ για τα ζευγάρια, τις πενήντα χιλιάδες ευρώ για την οικογένεια τριών ατόμων, τις 55 χιλιάδες για τις οικογένειες τεσσάρων ατόμων και τις 65 χιλιάδες ευρώ για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Ο στόχος είναι η διαδικασία να μην είναι χρονοβόρα, ενώ η οικονομική βοήθεια θα καταβάλλεται άμεσα, με βάση τις βεβαιώσεις εκτέλεσης εργασιών, την προσκόμιση αγοραπωλητηρίου εγγράφου και την σύνδεση με την ΑΗΚ.

Ο προϋπολογισμός για επιδότηση ενοικίου σε εκτοπισθέντες ανέρχεται στα 10 εκατ., ευρώ ετησίως.

Την ίδια ώρα στα 16 εκατ., ευρώ ανέρχονται τα προγράμματα συντήρησης και επιδιόρθωσης προσφυγικών οικισμών και συνοικισμών αυτοστέγασης. Επιπλέον πηγές χρηματοδότησης θα αναζητηθούν μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων. Συγκεκριμένα θα διαφοροποιηθούν τα κριτήρια πολιτογράφησης ώστε με κάθε αίτηση να καταβάλλεται το ποσό των 75 χιλιάδων ευρώ στον ΚΟΑΓ για την στεγαστική πολιτική.

Επίσης διαφοροποιείται το Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας ώστε να καταβάλλεται από επενδυτές, ποσό για στέγασης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ