ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
28°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Οικονομία

Σεπτέμβριο το δεκαετές πλάνο για τον τουρισμό

Newsroom K

Ψηλές οι αφίξεις, ωστόσο χαμηλότερα τα έσοδα από την Βρετανία σημειώνει ο Υφυπουργός Τουρισμού

«Τέλη Σεπτεμβρίου θα είμαι στη Βουλή και εκεί θα εξηγήσουμε τους στόχους μας για αναβάθμιση του προϊόντος που θα προσφέρουμε το 2020. Τα πιο σημαντικά πράγματα θέλουμε οπωσδήποτε να γίνει σοβαρή προσπάθεια να επιλυθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2020 και τέλη Σεπτεμβρίου θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε. Προς το παρόν υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες» σημείωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος. Ο Υφυπουργός σημείωσε την σημασία της επέκτασης της τουριστικής περιόδου αλλά και σειράς άλλων θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν. Όπως για παράδειγμα το θέμα της ηχορύπανσης, της πώλησης αλκοόλ στους δρόμους και τα προβλήματα στις παραλίες. Σημείωσε ότι έγιναν διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς του τουρισμού από την αρχή της χρονιάς και αρκετά από αυτά έχουν ενταχθεί στο δεκαετές επιχειρησιακό πλάνο του Υφυπουργείου, το οποίο δόθηκε στους φορείς του τουρισμού και στα Υπουργεία για απόψεις. Ακολούθως θα παρουσιαστεί στη Βουλή τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν την επόμενη δεκαετία. Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με κοινότητες και Δήμους αλλά και με τα υπόλοιπα Υπουργεία ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Όπως εξήγησε στο πλαίσιο του δεκαετούς πλάνου έχουν τεθεί συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν και να βελτιωθούν στο διαστημα από το 2020 μέχρι το 2030 και με σειρά προτεραιότητας. 

Δεν μετράμε μόνο τις αφίξεις

Αυξήθηκαν οι πτητικές θέσεις από την γερμανική αγορά για το 2020

Μπορεί λοιπόν οι αφίξεις Ιουλίου να κατέγραψαν αύξηση 2,1% σε σχέση με το 2018 και να θεωρούνται οι ψηλότερες των τελευταίων ετών, ωστόσο τα ζητήματα και οι ανησυχίες στον τουρισμό παραμένουν. Αυτό τουλάχιστον επισήμανε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ. Ο κ. Περδίος υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι οι συνολικές αφίξεις του χρόνου και όχι κάποιοι μεμονωμένοι μήνες. «Αν οι συνολικές αφίξεις του χρόνου είναι ίδιες με τις περυσινές ,αυτό θα μας ικανοποιήσει πλήρως διότι θα σημαίνει ότι θα έχουμε ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό που υπάρχει ειδικά φέτος από την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Τυνησία και άλλες χώρες», σημείωσε.

Η μείωση των αφίξεων από την ρωσική αγορά καθώς και το Brexit προκαλεί επίσης προβληματισμό, και δημιουργεί την ανάγκη η Κύπρος να μην εξαρτάται μόνο από τις παραδοσιακές αγορές της Βρετανίας και της Ρωσίας αλλά να εντάξει και νέες αγορές. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προσπάθειες των τελευταίων μηνών. προέλευσης.

Μειωμένη η κατα κεφαλή δαπάνη

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα με τις χαμηλότερες κατά κεφαλή δαπάνες των τουριστών. Μάλιστα ανέφερε ότι σύμφωνα με εστιάτορες και διάφορα καταλύματα φέτος η κατά κεφαλή δαπάνη είναι λιγότερη απ’ ό,τι άλλες χρονιές, ενώ χαμηλότερα είναι τα έσοδα και από την βρετανική αγορά. Δεν είναι θέμα ποιότητας τουριστών, υπογράμμισε ο κ. Περδίος ο οποίος εξήγησε ότι κάθε εθνικότητα κάθε δεκαετία περνά 2-3 χρονιές δύσκολες, κάτι που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για να διευρύνουμε το πλάνο των τουριστικών αγορών. «Πιστεύουμε ότι προσελκύοντας μεγαλύτερη γκάμα εθνικοτήτων θα είμαστε λιγότερο επιρρεπείς σε τυχόν κρίσεις σε βασικές μας αγορές», επισήμανε.

Δεν δικαιολογούνται οι αριθμοί από τις Σκανδιναβικές χώρες

Η μείωση από την Ρωσία και η επίδραση του Brexit στις αφίξεις δεν έχει ακόμη φανεί στην Κύπρο, με το Υφυπουργείο να προσπαθεί να συντονίσει τις ενέργειες του ώστε οι επιπτώσεις για το 2020 να είναι όσο το δυνατό πιο ανώδυνες για τον τουρισμό. Οι αριθμοί δεν είναι ικανοποιητικοί και στην περίπτωση της Σουηδίας και γενικότερα, των σκανδιναβικών χωρών, με τον κ. Περδίο να αναφέρει ότι πρόκειται για αριθμούς που δεν δικαιολογούνται. Προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της συγκεκριμένης αγοράς, το Υφυπουργείο αναμένεται να μεταβεί στην Σουηδία τον Σεπτέμβριο για επαφές με τουριστικούς πράκτορες τόσο από την Σουηδία όσο και Νορβηγία.

Νεότερα για γερμανική αγορά

Το κλείσιμο της COBALT, AIR BERLIN και GERMANIA έχει στοιχίσει σε αφίξεις από την γερμανική αγορά παραδέκτηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού. Επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα κατέβαλαν σε συνεννόηση με την HERMES, προσπάθειες ώστε να πάρουμε πίσω κάποιες από αυτές τις θέσεις, μέσω επαφών με τουριστικούς πράκτορες ,αλλά και αεροπορικές εταιρίες από τη Γερμανία. Ο Υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του και την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των επαφών ενώ σημείωσε ότι νεότερα θα υπάρξουν από τα μέσα του επόμενου μήνα. Ήδη φαίνεται ότι υπάρχει μια ελαφριά αύξηση στις διαθέσιμες πτητικές θέσεις για το 2020. Η γερμανική αγορά εξάλλου θεωρείται γενικότερα πολύ σημαντική για τον τουρισμό αφού από εκεί θα ξεκινήσει το λανσάρισμα του νέου branding.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ